Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Úgy tudom, hogy a latinban...

Úgy tudom, hogy a latinban nincs k betű, ez viszont latin és van benne k betű. Hogy lehet ez? Asplenium javorkeanum

Figyelt kérdés
asplenium javorkeanum
2012. okt. 21. 13:19
 1/5 anonim ***** válasza:
24%
Miért ne lenne 'k' betű a latinban? Ezt hol hallottad?
2012. okt. 21. 13:53
 2/5 anonim ***** válasza:
állítólag a görög nyelvből vették át, azért nincs sok szó vele, mert későn vették át, mint mi az pl. az x, y betűt. De azért vannak latin szavak k-val, pl: Karthago, Kyrie, Iohannes Keplerus, Kiovia, Kielia, Kazachstania, Kansia, Kentukia. Jó ezek a görögből jöttek át, de van eredeti latin is, pl Kaeso Fabius Vibulanus (ókori római politikus), kalendae.
2012. okt. 21. 13:55
 3/5 anonim ***** válasza:
95%

Az előző példák már a modern latinból valók, a Római birodalom idején nem létező országnevek.

Mintha arra válaszolnál, hogy mondják latinul a motorbiciklit, az érintőképernyőt és a franciakulcsot.

2012. okt. 21. 14:30
 4/5 A kérdező kommentje:

Ha jól tudom talán a wikipédiában néztem a latin nyelv ábécéjét. Ott ez van: ABCDEFGHILMNOPQRSTVX, nincs benne k.

Elolvastam 200 oldalt aminek az 1 ötöde latin és nem volt sehol k betű!

ÉS: http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..

2. komment!!!

2012. okt. 21. 18:45
 5/5 anonim ***** válasza:

Karthágó csak magyarul íratik K-val. Latinul Carthago, Cecil betűvel.

Az "asplenium javorkeanum" nem eredeti latin szó, hanem mesterséges latin szakszó = magyar pikkelypáfrány, valami haraszt neve, amit egy Jávorka nevű növénytanász fedezett fel, vagy róla nevezték el.

2012. okt. 22. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!