Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Angol! Egyszerű jelen idő?

Angol! Egyszerű jelen idő?

Figyelt kérdés
Egy egyszerű kérdésem van: honnan tudom (egyszerű jelen idő) hogy mikor kell a "do" vagy az "is, are"-al kérdezni/tagadni, vagy egyszerűen mikor kell használni?
2012. szept. 12. 16:10
 1/3 anonim ***** válasza:
60%

Igen ez egyszerű jelenben (simple present) van és a 'do'-t akkor kell használni, amikor kérdezel vagy tagadsz valamit. pl. Do you like dancing? (Szeretsz táncolni?) vagy She does (does mivel egyes szám harmadik személy és ekkor megváltozik) not come with me. ( Ő nem jött velem.)

Az 'am, is, are' pedig simán csak mikor valamit kijelentesz vagy kérdezel. pl. They are nice people. (Ők kedves emberek.) vagy I am a student. (Tanuló vagyok.)

Remélem érthető volt, ha nem kérdezz csak. :)

2012. szept. 12. 17:27
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Ugye minden angol mondatba kell tenni egy állítmányt, vagyis igét. Két eset van.

1. Amikor az állítmány a létige am/is/are

Vagyis Én vagyok ... , Te ... vagy. stb.

Magyar embernek az okoz problémát, hogy E/3-ban ne mtesszük ki a létigét.

PL.: Én magas vagyok. Ő magas. (Nem tesszük ki, hogy 'van')

Az angol MINDIG kiteszi. Vagyis I'm tall. He's tall.

Amikor az ige a létige, akkor kérdésben és tagadásban NEM KELL DO. Hanem a létigét hazsnáljuk.

I'm not tall. / Is he tall? stb.

2. Amikor az ige bármi más, nem pedig a létige.

Ebben az esetben a do-val kérdezünk és tagadunk.

I don't have any brothers. Nincsenek fiútestvéreim.

She doesn't go to school. Ő nem jár iskolába.

Do you eat some cake? Eszel egy kis sütit?

Does he play football? Ő focizik.

Tehát onnan tudod, hogy megnézed mi a mondat állítmánya. Ha a létezés (vagyok, vagy, van, vagyunk stb.) akkor nem kell bele do.

Minden más esetben kell.

2012. szept. 12. 17:40
 3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! :)
2012. szept. 12. 19:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!