Mikor használjuk a Simple Present és a Present Continuous? (egyszerű és folyamatos jelen)
Mikor használjuk?
Hogyan képezzük a kérdő,tagadó és egyszerű kijelentő mondatokat?
simple present: szokásos, ismétlődő cselekvések
leírások esetén
pl. I go to the cinema every weekend. (+)
I don't go to the cinema every weekend. (-)
Do you go to the cinema every weekend? (?)
present continuous: ha épp most csinálok vmit
néha jövőre vonatkozóan
pl. I'm writing a letter now. (+)
I'm not writing a letter now. (-)
Are you writing a letter now? (?)
röviden ennyi :)
én egyszerűbben szoktam különbséget tenni az egyszerű és a folyamatos igeidők között... :)
a lényeg az, hogy a magyar nyelv az angol nyelv folyamatosságát mindig IGEKÖTŐK segítségével különbözteti meg (be, ki, le, fel, meg, el, át, rá, szét, ide, oda, össze, vissza stb.).
Például:
I am cooking the dinner. (=Főzöm a vacsorát.)
I cook the dinner. (=MEGfőzöm a vacsorát.)
I was watching the film. (=Néztem a filmet.)
I watched the film. (=MEGnéztem a filmet.)
I went to the theatre. (=ELmentem a színházba.)
I was goint to the theatre. (=Színházba mentem - folyamatosan.)
Ez nem szabály, de az esetek 99,99%-ában beválik.
Remélem, tudtam segíteni!
További szép estét kívánok!
Nono! A második válaszoló azért nem mond hülyeséget! Nekem is így tanították általánosban, és a folyamatos aspektusnak semmi köze nincsen a befejezet(lenség)hez! Az a perfect...
Lásd, Szalai Nóra: 5 perc angol, 55.o.
Mielőtt tuskón viselkedünk, tessék tájékozódni!
1. Nem tudok olyan könyvből tájékozódni, ami nincs meg nekem. Tudok viszont abból a 40 évből, amit az életem során angoltanulással töltöttem.
2. A te általad írt mondat nem áll sem összefüggésben, sem ellentétben azzal, amit én írtam. A szerepeltetett, a magyarban igekötős igék (pl megnéz, elmegy) a befejezettséget fejezik ki, ez azonban angolul egyáltalán nem kötelezően perfect igeidő, hanem simple is lehet. Folyamatos, ahogyan az a 2. válaszban szerepel viszont biztosan nem.
3. Nem az viselkedik bunkón, aki kijavítja a rossz választ, hanem aki félrevezeti a kérdezőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!