Hogy kell helyesen mondani németül?
Csak egy kicsit beszélek németül.
Ich spreche nur ein bisschen Deutsch.
Ich spreche nur ein bisschen auf Deutsch.
az első azt jelenti, hogy most csak egy picit beszélsz németül (utána meg csak egy picit vakarod a fejed, aztán megint beszélsz németül.)
a második a helyes.
(használni használják az elsőt is, csak a tanár/vizsgáztató nem fogja elfogadni)
Nem kell az "auf". Igaza van a tanárodnak. Az elsö mondat magyarul így hangzik: Csak keveset beszélek németül.
A második meg így:Csak beszélek egy kicsit németül.Itt tehát magyarul beszélsz, de közbe szúrsz egy pár német mondatot. Ettöl még beszélhetsz jól németül.
Német anyanyelvű ismerősét vagy egyetemi oktatót megkérdezhetne valaki, mert ez tényleg elég érdekes.
Elég fura lenne szerintem, ha egy auf-tól függene, hogy éppen most vagy általában beszélek keveset németül, de minden lehet.
Az "auf Deutsch" azt jelenti, hogy német nyelven mondasz valamit. A megtévesztö a következö:
Az elsö mondat helyesen így van németül:
Ich spreche nur ein bisschen deutsch. A "deutsch"="németül" kisbetüvel írandó, mivel itt Adjektivröl van szó.
Szerintem amúgy úgy lehet, hogy auf Deutsch= németül
és simán Deutsch, pedig, hogy a német nyelvet. Tehát szerintem nagybetű maradna auf nélkül is..
Esetleg volna még egy kérdésem, azt azt akarom mondani pl,. hogy 6 óra körül akkor:
etwa um 6 Uhr
gegen 6 Uhr?
Azt hiszem, hogy két értelme van.
Beírtam itt a Sztaki szótárba - amelyet egyébként sűrűn használok, mert nagyon jó - körül
Ugye úgy tanultuk, hogy
gegen = ellen, szembe, körül /időben/
um -kor, körül /térben/
pl. rund um den Balaton
Itt találtam olyat, hogy
két óra körül um zwei Uhr
tíz óra körül um zehne
de: 8 óra körül jár es ist gegen 8 Uhr
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!