Német. Ez igy nem helyes ugye?
Ich hatte einen guten Sommer, weil das Wetter schön war und ich viel Zeit im Becken verbringen konnte.
Ha az und-dal mellékmondatokat kötsz össze, utána is kati van. De ha az "és sokat lehettem a medencében" már nem mellékmondat, akkor marad az egyenes szórend. Nem egyértelmű, hogy a "mert" szó arra a mondatra is vonatkozik-e.
3. Jó a Becken, de tudtommal a Pool szót is használják a németek is, az angolból átvették, láttam már német szövegben. Bár elegánsabb a német eredetű szó, az tény.
4. Szerintem nem a melléknévragozással volt gond, hanem hogy a kérdező nem hímneműnek gondolta a Sommer szót.
muss ... gewesen sein - féle szerkezet nincs a németben? Nem hallottam, de elvileg lehetne is akár.
Hallo webnyelv,
"3. Jó a Becken, de tudtommal a Pool szót is használják a németek is, az angolból átvették, láttam már német szövegben. Bár elegánsabb a német eredetű szó, az tény. "
----
Én még hozzátenném, hogy "Wasserbecken" oder Schwimmbecken. Mert "Becken" van sokféle. Van Kraterbecken, Flußbecken, söt az emberben is a medence csont Beckenknochen. A "Pool" az egyértelmübb.
----
muss....gewesen sein. Van ilyen a németben. A sein* ige ragozásnál megtalálható. A muss* Modalverb itt nem játszik szerepet, mert bármelyik Modalverbbel helyettesíthetö, ahogy a mondat kívánja.
De még a Schwimmbad is lehetne akár, nem?
És ha van, mi ez a muss ... gewesen sein? Mert az angolban és az olaszban is előfordulhat módbeli segédige után befejezett főnévi igenév, de a németben még nem láttam ilyet. Ezt mikor használják? És miben más, mint a musste ... sein? Az angolban ezzel múltbeli valószínűséget lehet kifejezni, esetleg a németben is?
Ja, igen, a Futur II hasonlít ehhez: wird ... gewesen sein, de módbeli segédigénél mi lehet ez?
Igen, lehetne a Schwimmbad is. De az inkább már a strandokon található. A házi, tehát ami otthon a kertben van azt itt németben is mostanában "Schwimmingspool"-nak reklámozzák. Az úgynevezett "Denglisch" nyelv ide vezet!..:)
A "muss....gewesen sein" -nál arra hívtam fel a figyelmet, hogy a "sein" ige ragozásánál kell utánna nézni. Ott pedig nem játszik a Modalverb szerepet. Mindegyik Modalverbbel lehet "gewesen sein" mondatot alkotni.
Tehát lehet:
darf....gewesen sein.
kann....gewesen sein.
mag ....gewesen sein.
muss....gewesen sein.
soll....gewesen sein.
will....gewesen sein.
Még egy példa:
Er muss es gewesen sein. (Er hat den Tat beganngen, es kann kein anderer gewesen sein. -sagte der Zeuge Nr.1 aus. Dagegen der zweite Zeuge sagte aus: Er kann es gewesen sein. Ich habe ihn nur von hinten gesehen.)
A "muss" az Präsens Indikativ, a "musste" Präteritum Indikativ.
A különbség:
Es muss so sein. Ennek így kell lennie. Es musste so sein. Ennek így kellett lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!