Ha egy igének két vonzata is van, bármelyiket használhatom? Pl. Egy lenti ige
szerintem igen, bár ha nyelvi fórumokon bóklászol, találsz árnyalatnyi különbségeket
(pl. wordreference [link]
tudod, mint Brachfeld Siegfriednél:
- Van valami különbség a húzni és a vonni közt?
- Semmi az égvilágon.
- Jó, mert nem akarok zöldségeket beszélni. A huzaton, amin Bécsből jöttem, nagy volt a vonat.
- Talán a vonaton volt nagy a huzat.
- Mégis van valami különbség?
- Ááárnyalatnyi...
üdv
:)
Én az about-ot szoktam használni.
Az of esetleg néha félreérthető lehet, mert a birtokviszonyt is ki lehet vele fejezni, és ha olyan a szöveg, akkor ez zavaró lehet.
általában ösztönösen használom, általánosban ilyen szintre nem jutunk el, bár fel szoktam rá hívni a figyelmet, de többnyire örülök, ha legalább az egyiket ismerik -- ha bizonytalan vagyok, utánanézek, melyik a gyakoribb -- sokat számít, hogy mit tanultál - én pl. mindig azt mondom, hogy think of, mert ezt tanultam, és sokáig azt hittem, hogy a think about hibás :)
hm, gondolom, ezzel nem igazán sokat segítettem - bocsi
üdv
think-ről ennyi volt a szótáramban:
gondol vkire/vmire,kitalál (vmire rágondol) - to think of sb/sg --> hirtelen,'spontán' gondolsz egy konkrét dologra (eszedbe jut valami)
gondolkozik vkiről,vmiről (vmiről gondolkodik) - to think about sb/sg --> gondolkozol valamin hosszabb ideig,nem hirtelen beugrik egy gondolat
Gyakran eszembe jutsz. I often think of you.
Sokat gondolok rád. I often think about you.
Gondolj egy számra 1 és 5 között.Think of a number between 1 and 5.
Sokat gondolkozom a jövőmön. I think about my future a lot.
ez így helytálló?
még szép - ki vagyok én, hogy vitába szálljak-e egy szótárral, amikor én szótárt használok, ha nem tudok valamit :)
- inform about 1200000 // think about 405 millió
- inform of 882000 // think of 547 millió
persze a guglival csínján/okosan kell bánni :)
üdv
de ez csak saját szótár. :-)
ahogy látom mindkettőt használják.
köszi,hogy megnézted :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!