Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az alábbi két tesztben melyik...

Az alábbi két tesztben melyik a helyes?

Figyelt kérdés

1. I ....... more than thousand dollars.

a, have been saving

b, have saved

c, was saved

2. We don't ..... accept credit cards.

a, normally

b, rarely

c, sometimes

tipp:

1, a

2, a

2012. aug. 4. 22:31
1 2
 11/20 webnyelv ***** válasza:

9. Hót biztos, hogy a present perfect continuous-nak van olyan használata is, amit írtam, meg olyan is, amit te írtál. Kb. háromféle esetben használjuk. 1. for és since van a mondatban, 2. múltban kezdődött el és a jelen pillanatáig folyamatban volt, és van eredménye a jelenre nézve (mint ebben az esetben), 3. amit Te írsz

A Present perfect continuous használata le van írva több könyvben, egész biztos, hogy pl. ebben az esetben is ezt használjuk, de ha érdekel, utánanézek a részleteknek és bemásolom.

2012. aug. 5. 11:56
 12/20 anonim ***** válasza:

Webnyelv!

Tudom, hogy mindegyik igeidőt több esetben lehet használni.

Én a legalapvetőbb használatából, az egy helyesnek elfogadott megoldásból és a kizárásos alapból indultam ki.

2012. aug. 5. 13:44
 13/20 anonim ***** válasza:

1. b

2. a

webnyelv valamennyire jól gondolkodik, de...

- I have been saving for a year and I have saved 1000$.

- I have been eating chocolate all day. I have eaten 10 bars of chocolate today.

- You look exhausted. Yes, I have been running. I have run 5 kilometres.

A Present Perfect Progressive-ről:

Use of Present Perfect Progressive

puts emphasis on the duration or course of an action (not the result)

Example: She has been writing for two hours.

action that recently stopped or is still going on

Example: I have been living here since 2001.

finished action that influenced the present

Example: I have been working all afternoon.

2012. aug. 5. 19:48
 14/20 webnyelv ***** válasza:

Érdekességként:

Báti László-Véges István: Angol nyelvkönyv (Tankönyvkiadó)

[link]

Zoltán Erika: Angol igeidők (Corvina kiadó)

[link]

cheeky_bugger: azt akarod mondani, hogy ha nem lenne ott a "more than thousand dollars", akkor lehetne csak present perfect continuous? Azért, mert az ige mellé teszünk egy tárgyat, már befejezett lesz... lehetséges, de ha ezek után valaki azzal jön, hogy az angol könnyű nyelv, azt kiröhögöm. Külön könyvet lehetne írni arról, mikor folyamatos vagy befejezett az ige, és aki tökéletesen tudni akar angolul, annak az egész vastag könyvet is tudnia kéne fejből.

Így már szerintem is az 1.B lesz a jó. Nem semmi.

2012. aug. 5. 22:49
 15/20 A kérdező kommentje:

Végig csináltam a tesztet, és úgy lett hibátlan, hogy

1, b (have saved) a helyes.

2012. aug. 6. 06:03
 16/20 anonim ***** válasza:

Köszönöm a visszajelzést.

(Szerintem itt nemcsak a nyelvi ismeret volt döntő, hanem kizárási okok is voltak benne...ami azért egy tesztnél "hiba".)

3. válaszoló

2012. aug. 6. 08:39
 17/20 anonim ***** válasza:

köszi a visszajelzést

szép napot!

:)

2012. aug. 6. 09:10
 18/20 A kérdező kommentje:
:-)
2012. aug. 7. 05:06
 19/20 anonim ***** válasza:

@webnyelv

az angol nem könnyű nyelv - sőt, megkockáztatom, hogy az egyik legnehezebb, ha rendesen meg akarod tanulni

a Present Perfect Progressive (én szándékosan nem is használom a Continuous megnevezést) a duration / progression-t hangsúlyozza, azaz a cselekvés folyamatosságára utal - arra, hogy valami a múltban elkezdődött, és megszakítás nélkül tart a jelenben is.

A Present Perfect Progressive és a Present Perfect Simple egyaránt jelölhet valami "eredményt, " csak másféleképpen:

I have been running so I am exhausted now.

I have saved 1000$ so I can buy a new iPhone.

A lényeg, hogy ha mennyiség van megadva, tehát a cselekvés "eredménye" nem az, hogy fáradt vagyok / vizes vagyok / havas az úttest stb. hanem az, hogy van 1000 dollárom / megettem 10 szendvicset / megnéztem 4 filmet, akkor Present Perfect a jó.

De hogy jobban bekavarjak mindenkit, itt van még 2 példamondat:

Someone has drunk my beer. Valaki megitta (az összes!) sörömet.

Someone has been drinking my beer. Valaki ivott a sörömből (de a fele még megvan).

:D

2012. aug. 7. 09:46
 20/20 webnyelv ***** válasza:

Már nem tartozik ide, de ezeket a finomságokat nagyon "elkenik" angol tanításnál. Amikor középfokúra készültünk, a tanár meg sem említette ezt talán, vagy ha igen, kb. 10 másodpercig beszélt róla és léptünk tovább.

Amiről írsz, az az igeaspektus, amivel külön tudományág foglalkozik a nyelvészeten belül. Egy átlagos nyelvtanuló addig nem jut el ebben, hogy tudja, mi a különbség a continuous és a progressive között. Arról egy egyetemi jegyzetben olvastam régebben, hogy mitől lesz egy ige befejezett (tehát nem folyamatos), valóban köztük van az, hogy ha mennyiséget kifejező szó van a mondatban, vagy ha tárgy van a mondatban. Ezeket nyelvvizsgára is tudni kéne, de nem igazán tanítják... :)

Pl. Kiefer Ferenc külön könyvet írt az igeaspektusról, ha jól tudom, meg a Strukturális magyar nyelvtan (vaskos könyv) egy külön fejezete foglalkozik ezzel, amit végülis egy profi angolosnak tudnia kéne. És közben azt mondják sokan, hogy az angol könnyű nyelv.

2012. aug. 7. 12:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!