Szeretem a német nyelvet . Mit tanácsolnátok? (bővebben lent)
Általános iskolában kezdtem el tanulni ,az szinte semmi nem volt,épp hogy csak tényleg az alapok. Aztán most gimiben (ősszel megyek 11.be) emelt óraszámban tanulom,ami jól hangzik,de kevésnek találom ahhoz,h aztán abból nyelvvizsga legyen.A tanár miatt van ez ,mert csak monoton megyünk sorba a tankönyvben...
Na de mindegy , a kérdésem az lenne ,hogy hogyan tudnék egyedül itthon tanulni? Tanulási módszerekre lennék kíváncsi..Mert az,hogy mondjuk megtanulok csak úgy 100 szót az nem ér semmit,mert használat nélkül elfelejtődik. Az a problémám ,hogy naponta többször rámjön ,h tanulnék németet,de nem tudom ,hogyan fogjak hozzá. Sokszor úgy érzem ,h lehet hogy pl tudom használni a zu+infinitiv szrrkezetet vagy éppen érvelni tudok,de néha egy alap kifejezés nem jut eszembe.
Szóval nekem egy 'tanulási menetre' lenne szükségem. Van több német tankönyvem(középsulis,még kitöltetlen) van német újságom is ,és mostanába szoktam nézni német sorozatot. Lehet ,h nagy kérés ,de jól jönne ,ha valaki leírná,hogy hogyan érdemes tanulni , hogy ne csak a szótározásig tudjam az adott szót. Esetleg melyik oldalon vannak fent olyan kifejezések,amelyek nélkülözhetetlenek. Szoktam nézelődni Szántai Gábor oldalán ,ami nekem nagyon tetszik:) sok hasznos dolog van fenn. Szituációs feladatokat is szeretnék ,de nem találtam olyan oldalt. Jók ezek az internetes oldalak,de én inkább könyvekből szeretnék tanulni... Várok minden olyan tippet ,tanácsot,ami segíthet a nyelvtanulásban,ès annak menetében,hogy hogyan fogjak hozzá! :)
Az iskolákban mindig a tanárt szokták szidni, de igazából olyan körülmények közt nem lehet rendesen megtanulni egy nyelvet, max. passzívan. Mert hiába a csoportbontás, ha 15-20 fő van egy csoportban, akkor esélyed sem lesz megszólalni, a nyelv pedig a beszédről szól.
És a heti óraszám is elég kevés szerintem egy általános tanmenetű középiskolában. Emellett még a diákok motivációja is hiányzik, szóval ne csodálkozzunk, hogy hiába tanulnak a diákok akár 6-7 évig nyelvet, végül meg sem tudnak szólalni.
Az viszont jó, hogy te felfedezted, hogy ez milyen fontos lenne.
Valóban nem elszigetelt szavakból áll a nyelvtanulás. Próbálj szószerkezeteket, mondatokat megtanulni. Olvass, nézz sokat tévét az adott nyelven, az sokat segít. Ha van rá lehetőséged, keress német nyelvű levelezőpartnert.
A tankönyvpiac hatalmas, menj be egy könyvesboltba, és nézd meg a könyveket, így elég nehéz ajánlani bármit, hiszen nem tudjuk, hogy hol tartasz, mit szeretnél elérni.
Először is ,köszönöm válaszod !
Hát ,ha gondolod kifejthetem,h miért a tanár az oka annak ,h nem tanulunk normálisan .DE én egy szóval sem szidtam, nem is fogom,mert emberileg nagyon aranyos ,sőt. Mikor 9.be mentem kaptunk egy olyan nyelvtanárt ,akire,azt lehet mondani,h na ő igen tanít ,mert hozott be plusz feladatokat,feleltetett,és órán rengeteget beszéltünk németül.Azonban, ez a kedves tanárnő elment,és jött helyette az új ,aki most van. Az ő tanítási 'módszere' annyiból áll ,h van egy tk. meg mf. És megyünk szépen sorba ... Ja igen, ha megyünk egyáltalán, mert nem csak németről van szó sz órán ..hanem arról.pl. h ki mit főzött, hogy telt a hétvége stb. Szóval nekem ne mondja senki,h az normális ha egy tanár beül órára és az a 45 perc eltelik a hétköznapi témákkal. Hiányolom a feleltetéseket , a plusz szókincs szavait ,különböző kifejezéseket,és mindazt, amit az előző tanárunktól megkaptunk.
Kérlek utolsó ,h ezt olvasd el ,nem szidtam én senkit,de az tény ,h a tanulás sikerét nagyban befolyásolja az adott tanár. Adott esetben nem a szorgalom hiányzik,hanem a lehetőség,h nyelvet tanulhassak.
Amit én nagyon tudok javasolni: német levelezőpartner. Komolyan, ez az egyik legnagyobb segítség és nagyon könnyen lehet találni az interneten, vannak direkt ilyen oldalak, amik a nyelvtanulásról szólnak. Nekem is rengeteget segített. Eleinte még alig tudtam összerakni a mondatokat, tök sokat szótáraztam, aztán néhány levél után belejöttem. Vagy lehet online chatelni is németül. Emellett még javaslom, hogy fordíts német szövegeket/dalszövegeket, olyanokat, amik érdekelnek és azzal rögzülnek is minden különösebb magolás nélkül, hisz a fontosabbak úgyis ismétlődnek.
Egyébként elsősorban nyelvvizsga miatt szeretnél foglalkozni a nyelvvel, tehát az a cél? Mert akkor lassacskán elkezdhetsz konkrét nyelvvizsgateszteket is oldani, csak hogy mégis lásd, hogyan is állsz. Én ÖSD-set csináltam és azt kell mondjam, hogy sokat kell gyakorolni a teszteket, de akkor valószínűleg sikerülni is fog :-) Eleinte sokat szótáraztam (szerencsére vizsgán is lehet :-D), de bele lehet jönni, egy idő után ráérez az ember.
Nekem az a véleményem, hogy a száraz szómagolások is fontosak, de a legtöbbet akkor tud tanulni az ember, ha szórakozásból csinálja.
Írok is neked pár linket, ahol levelezőtársat találhatsz:
www.sharedtalk.com
www.interpals.net
5. vagyok, azt írtam, hogy MINDIG a tanárt szidják a diákok, de ez nem elsősorban rajta múlik. (A te esetedben nem biztos, hogy igaz, de az tény, hogy minden tanártól lehetne tanulni.) Én pl. heti 3 órában tanultam németet gimiben, 17-en voltunk a csoportban. Igen, abból állt az óra, hogy töltöttük ki a munkafüzetet. Soha meg sem szólaltunk önállóan. Semmit nem tudok. Igaz, a tanár nem volt túl szigorú, nem akartunk tanulni, nem erőltette. Persze, most felnőtt fejjel azt mondom, hogy igenis jobban kellett volna erőltetnie neki is. Dehát sok tanárnak egyszerűbb elmondani az órán magyarul, hogy ki mit csinált órán, aztán szórni az 5-öst, és nagyon népszerű lesz. A szigorú tanárt, aki követel, nagyon szokták utálni, aztán később bánják majd a diákok.
Gratulálok, te nagyon érett vagy a korodhoz képest, hogy belátod, hogy a nyelvtanulás milyen fontos.
Egyébként csinálhatod azt, hogy tanulsz mg külön, és megkéred, hogy esetleg neked hozzon még külön anyagot, vagy javítsa ki az extra házi feladataidat.
Hidd el, hogy nagyon fog örülni, és esetleg ő is jobban megerőlteti magát, ha látja, hogy van, akit érdekel a tanulás. A mi iskolánkban volt olyan, hogy az osztályból csak 1-2 emberrel foglalkozott a tanárnő, sőt, még tavaszi, téli szünetekben is bejártak németezni. És azok a diákok le is tudták tenni a nyelvvizsgát, míg a többi diák meg csak szidta, hogy milyen rosszul tanít. Ha még most ezt megteszed, megspórolhatod magadnak a későbbiekben a magánórákra járást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!