Hogy értsem meg az angol nyelvtant?
Hogy hogy nem bírod megérteni az igeidőket?
Minden nyelv logikus. A titok az, hogy meg KELL értened, hogy nem úgy működik az angol (és más idegen nyelv sem), mint a magyar. Ha magyar fejjel gondolkodsz, és úgy akarsz megszólalni angolul, valszeg kudarc lesz a vége.
El kell fogadni, hogy míg nekünk, magyaroknak 3 igeidőnk van, addig az angoloknak 12. Ez van, ezt kell szeretni.
Meg kell tanulni aprólékosan, hogy melyik igeidőt milyen helyzetekben használjuk, ugyanis ez a kulcsa az egésznek. Nem olyan egyszerű, mint a magyarban, hogy ami most történik, az jelen, ami fog, az jövő, ami meg megvolt, az múlt (persze a magyarban sem így van feltétlenül, most csak durván általánosítottam). Az angol igeidők szituációkban gondolkodnak. Ha ezt meg ezt a szitut akarod kifejezni, akkor ezt és ezt az igeidőt kell használni, függetlenül attól, hogy a magyarban mivel fordítod.
Pl: tudnod kell, hogy attól, hogy valami a múltban történt, az az angolban lehet egyszerű múlt, folyamatos múlt, befejezett múlt, folyamatos befejezett múlt, befejezett jelen, folyamatos befejezett jelen, used to vagy would szerkezet. És igenis tudnod kell, hogy melyik szituációban melyiket használd. Ezeket meg kell tanulni, nincs mese, mert csak így fogod tudni használni őket.
Mellesleg az igeidők az angol nyelvtan legnehezebb része, nem csodálom, ha hadilábon állsz velük. De nincs más út, meg kell tanulni, hogy:
- egyszerű múltat (alany + ige második alakja) akkor használsz, ha valami régen volt, lezárult, általában közlöd az időpontot is, hogy mikor volt
- folyamatos múltat (alany + was/were segédige + ige inges alakja) akkor használsz, ha közlöd, hogy a múltban egy adott időpontban épp milyen cselekvés volt folyamatban, vagy ha a múltban valami X időtől Y időig jellemző volt, de ma már nem
- befejezett múltat (alany + had segédige + ige harmadik alakja) akkor, ha összeveted a befejezett múltas mondatot egy egyszerű múltassal, és abból kiderül, hogy a befejezett múltas korábban volt, tehát régebbi múltról van szó
- a folyamatos befejezett jelen (alany + had segédige + been segédige + ige inges alakja) ugyanez, csak a régebbi múltas mondat folyamatos cselekvést jelöl...
Stb stb stb.
Nem mondom, hogy könnyű, de meg lehet tanulni. Rá kell szánni az időt, és bevágni, ez a legegyenesebb módja.
Egy angoltanár
Köszönöm szépen a választ. Csak az a baj, hogy annyi könyv van, ami mind másképpen magyaráz, és összezavarodok. Plusz azért egy igeidőhöz nem csak egy szabályt kell figyelembe venni, és nem olyan egyszerű, mint ahogy leírtad. Szeretném én megtanulni, csak nehéz.
"Rá kell szánni az időt, és bevágni, ez a legegyenesebb módja."
Még is hogy vágjam be? Az ilyet nem lehet be magolni. Ez nem egy vers, amit be lehetne vágni. Itt sajnos összefüggések vannak, logika van, amit én nem tudok megérteni. Amikor végre azt hiszem, hogy értem, akkor hirtelen jön egy feladat, aminél megint megakadok.
De azért köszönöm a választ, majd igyekszek. :)
Én így csinálnám:
1. Kezdjük a present simple-lel, és a present continous-zal.
Ha évek óta tanulod az angolt, akkor ezeket már ismered, tudod hogy képezzük, hogy lesz tagadás, kérdés. Már csak azt kell begyakorolni, hogy mikor is használjuk.
Az általam eddig talált legjobb módszer az, ha megtanulsz TELJES MONDATOKAT, ami ezt az igeidőt használja.
1 nem elég, neked kell érezni, hogy pontosan hányat.
Felfogod a szabályt, megérted, megtanulod mellé a mondatokat.
Mondatot sok helyen találhatsz, például itt:
Rákeresel a presentre, a tankönyvben.
Vagy tudom ajánlani Dohár Péter: Kis angol nyelvtan c. könyvét
Lehet, hogy netről is le tudod tölteni, ha utánakeresel.
Present simple használatára pl 5 esetet sorol fel, példákkal.
present simple és contious között szerintem fel lehet fogni a különbséget.
Utána jöhet a past simple, past continous.
3. lépésben a will (simple future) és a going to tanulmányozását javaslom.
4. lépés Present perfect és present perfect continous.
Talán ez a legnehezebb az eddigiek közül, mert a present perfect elég idegen a magyar nyelvtől.
Itt szerintem az a fontos, hogy nem kell túl izgulnod. Ha adott helyzetben simple pastban mondasz valamit present perfect helyett akkor is meg fognak érteni.
5. lépés: Past perfect megértése, past perfect continous itt már nem fog problémát okozni.
Ezzel 9 igeidő megvan a 12-ből
6. Maradt 3 jövőidő
Future continous, és a két future perfect.
Meg lehet tanulni, és eléggé logikusan következnek az eddigiekből, tehát mire eljutsz idáig már nem lesz nehéz. De nem tudom, hogy future perfecttel tankönyvön kívül hol fogsz találkozni.
Szóval teljes mondatok, amiket muszáj időről-időre újra átismételni.
Ne a magyarázatot jegyezd meg, hanem a mondatokat, amiben használjuk az igeidőket. De időről-időre nem árthat újra elolvasni a magyarázatokat se.
Attól, hogy nyelvtani teszteket töltesz ki nem fogsz megtanulni beszélni, pedig csak az lenne a lényeg. De ha megtanultad ezeket, akkor utána a tesztek is menni fognak. Nem hiba nélkül, de nem az a lényeg, hogy tökéletes legyen minden, hanem, hogy elég jól tudd használni, amit megtanultál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!