Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Magyarországon miért beszélnek...

Magyarországon miért beszélnek ilyen kevesen idegen nyelvet?

Figyelt kérdés
Az oktatás hibája, vagy az embereké?
2009. júl. 5. 08:48
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
46%
Én nem is ismerek olyan embert, aki nem beszél idegen nyelvet!! Honnan veszed, hogy kevesen beszélnek??
2009. júl. 5. 09:26
 2/16 anonim ***** válasza:
64%

Sajnos a magyarok híresek erről, azaz igen nagy % képtelen egy kuu nyelvet megtanulni, pedig mnapság mondjuk az angol olyannyira alap, hogy nem is számít már nyelvtudásnak, egyszerűen természetes, nem egy cégnél voltam, ahol ezt így is kezelték, és a ynelvtudást persze az angol után értették, merthogy multinál pl. az angol felső szintű ismerete alap, utána jöhetett spanyol vagy német vagy stb.

De igaz amit kérdezel, a választ viszont nem tudom, én is ismerek kétdiplomás embert, sőt olyat is akinek emiatt úszott el 5 év egyetemi képzés után a diplomája, mert nagyjából 10 év alatt se tudott egy alapfokra se eljutni. Nálunk ez mintha genetikai kódolás lenne sajnos.

Éppen cserediákoknál döbbentem le, hogy 14 éves dánok, hollandok olyan szinten beszélték az angolt, hogy észre se vették, ha egymáshoz is angolul szóltak az anyanyelvük helyett, és miért? Mert számukra természetes. Itt pedig hallom panaszkodni sokszor a többdiplomás embereket is hogy nem tud elhelyezkedni, mert olyan csúnyák az emberek, mindenhova nyelvtudást igényelnek és jobb helyekre már nem is kettő hanem három nyelv ismeretét követelik meg.

Hát igen ........ Mit lehet erre mondani ??

Én magam se értem, de azért nézd az is igaz, hogy mai fiatalab generációknál már talán kicsit jobb a helyzet, látom tizenéveseken, hogy gimi második-hartmadik körül egy angol középfokú amolyan minimum, de az se ritka, hogy két középfokút megcsinálnak még gimi alatt. Remélem azért valamit változunk lassan-lassan.

2009. júl. 5. 09:39
 3/16 anonim ***** válasza:
92%
Egyrészt az az ok,hogy évtizedekig az orosz volt a kötelező,és a legtöbben utálták.A másik pedig,hogy még mindig nagyon rossz a nyelvtanítási módszer.Az iskolákban sok olyan nyelvtanár van,aki maga sem beszéli tökéletesen az általa tanított nyelvet.A különböző nyelvstúdiók sem mindig jók.A jók pedig drágák azoknak,akik nem félmilla körül keresnek.És ők vannak többen.A háború előtt alapkövetelmény volt a nyelvtanároknál,hogy legalább egy évet abban az országban töltsenek,amilyen nyelvet tanítanak.Ez a nyugati országokban még ma is így van.De sok volt az olyan tanár is,akinek anyanyelve volt az,amit tanított.A másik hiba,hogy nem a hétköznapi dolgok szavait tanítják.Legalábbis vidéken ez így van.Az első válaszoló nyilván csak jólszituált társaságban forgolódik,ezért hiszi,hogy olyan sokan tudnak idegen nyelvet.Pedig sajnos,nagyon kevesen.
2009. júl. 5. 09:49
 4/16 anonim ***** válasza:
77%
Én sok embert ismerek, aki egyetlen idegen nyelvet sem beszél. Azért az hozzátartozik a dologhoz, hogy mivel nem használják, elfelejtik. Ezért lenne hasznos a TV-ben legalább felirattal adni filmeket. Az oktatás hibája is és az embereké is. Én angol tanár vagyok és úgy gondolom, hogy az a legfőbb probléma, hogy Magyarországon a nyelvek elsősorban üzletként vannak kezelve. Magyarán nem az a cél, hogy megtanítsanak, hanem hogy minél többet költsél a nyelvoktatásra, míg máshol a nyelvtudás alap, mert a média is szorgalmazza a nyelvtanulást. Meg tudna tanulni a magyar is annak ellenére, hogy a nyelvünk teljesen más. Ez nem lehet kifogás.
2009. júl. 5. 10:03
 5/16 anonim ***** válasza:
78%
Azt még hozzátenném, hogy az egyetemekről olyan nyelvtanárok kerülnek ki, akik tényleg nem rendelkeznek a szükséges nyelvtudással. A csoporttársaim közül rengeteg volt, aki nem is akart tanár lenni, de nem volt más és máshoz nem voltak elég jó a jegyei, szóval csak ezért lett tanár...gondolhatod, hogy mennyire értenek az ilyenek az oktatáshoz és mennyire beszélik a nyelvet. Vannak olyan nyelvtanárok, akiknek középfokút is nehezen adnék. Amíg nem lesz 1 generáció, aki normálisan megtanulja a nyelvet, addig ez mindig így lesz és mindig így fogja átadni...
2009. júl. 5. 10:06
 6/16 anonim ***** válasza:
86%

Tapasztalatom szerint az oktatásnak nagyon nagy a szerepe abban, hogy ki hogy tanulja meg az adott idegen nyelvet! A középiskolák 80 %-ában felesleges dolgokat tanítanak meg a diákoknak! Az órákon ritkán, vagy egyátalán nem kommunikálnak az adott nyelven, csak a nyelvtani részt nyomatják. A nyelvtannal tisztában van a gyerek, csak ép egy rendes mondatot nem tud összerakni, vagy érti ugyan, hogy mit mondanak/kérdeznek tőle, csak nem tud válaszolni.

Érettségi után kikerültem Németo-ba dolgozni, friss tudással, mindennel, és amikor bepróbálkoztam a "passiv" szórenddel, csak lestek a németek, hogy én mit akarok! Pedig jól mondtam mindent, úgy ahogy itthon tanították. Aztán beszélgettem velük és teljesen el voltak csodálkozva azon, hogy nekünk ilyeneket tanítanak, holott ugyan ismerik ők is a "passiv"-ot, de egyátalán nem használják!Kérdem én, ha egy német anyanyelvű nem használja, akkor minek is kell megtanulni? Csak úgy?Feleslegesen?

De mondjuk más tantárgyakkal is ez a helyzet!

2009. júl. 5. 10:10
 7/16 anonim ***** válasza:
25%
Első vagyok, nem tudom, miért lettem lepontozva. Hol él ez a sok ember, aki nem beszél idegen nyelveket, tanyán?! nekem még a nagyapám is 2 nyelven beszél! A suliba ha nem lenne nyelvvizsgám, úgy néznének rám, mintha kábé ufó lennék, ne mondják már, hogy nem fektetnek nagy súlyt a nyelvtanulásra az iskolában! Amúgy meg aki nem tud másik nyelven, az valószínű azért nem tud, mert nincsen rá semmi szüksége, akkor meg miért baj, hogy nem tud??
2009. júl. 5. 10:40
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Az iskolákban a nyelvóra néha kész röhej. Se a nyelvvizsgára, se a valós beszélt nyelvre nem készítenek fel. Ha nyelvvizsgázni akarsz, mehetsz különórákra, vagy nyelviskolába.

Amúgy pedig egy magyar inkább mondja, hogy nem tud semmilyen idegen nyelven (mert sokaknak a kevés nyelvtudás nem számít annak, hogy beszél vmilyen nyelvet)

Ellentétben sok külföldivel akinek nyelvvizsgája van és állítása szerint remekül beszéli azt a nyelvet. Erre csak néhány példa: Osztrákok (testvérvárosból): majdnem mindegyiküknek volt nyelvvizsgája angolból, vagy franciából, sőt többeknek mindkettőből, érdekes módon az itt lévő angol és ausztrál nemzetiségű nyelvtanárokkal, valamint az itt dolgozó franciákkal egyáltalán nem értették meg egymást. Az itt dolgozó franciáknak is volt angol nyelvvizsgája, mégsem tudtak az angolokkal és az ausztrálokkal beszélni.

2009. júl. 5. 11:27
 9/16 anonim ***** válasza:
92%
Elsőnek.Te kivételes családban nőhettél fel,és az ismeretségi köröd sem az átlagemberekből állhat.Javaslom,hogy látogass el a megyeszékhelyekre,ami ugye nem tanya, és az utcán a járókelőktől kérj idegen nyelven útbaigazítást.Ne a topisaktól,hanem a jól öltözöttektől.Meg fogsz lepődni,hogy milyen kevesen beszélnek idegen nyelvet.
2009. júl. 5. 11:38
 10/16 anonim ***** válasza:
53%

Nekem is elég nagy az ismerettségi köröm, én sem nagyon ismerek olyat, aki nem beszél idegen nyelvet. A nagyszüleim is tudtak németül, olaszul és franciául, a következő generáció már angolul is tanult.

Azért szerintem egy idegen nyelvet aki egyetemet végzett az beszél. (a diplomához kell is egy nyelvvizsga).

Ma már szinte mindenki utazik külföldre is, a tévében elérhetőek a külföldi műsorok, ott is ragad a nyelv az emberre.

Aki akar simán megtanulhat 2-3 nyelvet, ha nem is tárgyalási szinten, de középfokon.

2009. júl. 5. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!