Angolban a színek elé mit teszünk a/an/the/-?
Csak egy szín elé semmit. Yellow.
De ha egy sárga kabát, akkor "a yellow coat", "an orange phone", akár "the white cat", ha a mondat úgy követeli.
Tökéletesen mondja az első, és természetesen az a különbség hogy az első egy főnév (yellow = a sárga [szín]), a második egy melléknév (the ragged, smelly, yellow, bad coat) ahol igazából a főnév kapja a névelőt, ott a szó csak egy jelző.
Angol egyébként mindenfajta általános fogalom előtt szereti elhagyni a névelőt:
Love is eternal.
A (!) szerelem örök.
Beauty is in the eye of the beholder.
A (!) szépség a szemlélő szemében van. (Azaz: Kinek-kinek más a szép.)
Yellow is such an awful color.
A (!) sárga olyan egy pocsék szín.
Ha nem fogalmakként használnád őket, hanem konkrét dologra mutatnál rá, akkor viszont ugyanúgy kikerülne a névelő:
The love between Peter and Sally is the talk of the town.
A szerelem Peter és Sally között az egész város témája.
Színekre ilyet nem lehet nagyon mondani, szóval erre nem kell figyelni.
Ami trükközés még eszembe jut, hogy természetesen van az a fajta szerkezet amikor elhagyod a főnevet, de attól még ott van a hatása pl. mellékmondatnál:
The black belt is the highest rank in karate, the yellow means the lowest.
Karatéban a fekete öv jelenti a legmagasabb rangot, a sárga a legalacsonyabbat.
Persze ezek csak cselek.
Ilyesmire gondolsz, hogy pl. "szeretem a sárgát"? Az "I like the yellow colour."
Vagy erre gondolsz? Melyik kabát tetszik jobban? A kék, a piros, a zöld, vagy a sárga?
Which coat do you prefer? the blue one? the red one? the green one? the yellow one?
Itt nem tesszük ki a kabát szót már még egyszer a színek elé is, ezért helyette az "one" névmás áll, magyarban nincs ott semmi.
Ilyen általános alakra gondoltam,azt hittem hogy van egy szabály erre...ugy emlekeztem,mint pl a foglalkozás elé a/an.
köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!