Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A németben mikor van akkusativ...

Hejj kérdése:

A németben mikor van akkusativ és mikor nominativ? (lent)

Figyelt kérdés
úgy értem, ha azt mondom a kertben áll egy fa akkor Ein Baum steht im Garten. de ha azt mondom, h Van egy székem, akkor az Ich habe einEN Stuhl. tehát az a kérdésem mikor van a névelőn einEN, és mikor ein??
2012. máj. 30. 15:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

a "haben" ige tárgyesetet vonz, ezért szerepel úgy, hogy EINEN Stuhl.

Az ige határozza meg, hogy most utána alanyeset, tárgyeset, vagy részeseset szerepel. gondolom kezdő németes vagy. Ahogy tanulod majd szép sorban, egyre több igét megtanulsz, és megjegyzed, hogy melyik milyen esettel áll.

Nagyon sok igét ugyanúgy használunk mint a magyarban.

Pl. Keresem a kulcsomat. (tárgyeset)

Ich suche meinEN Schlüssel.

Sok igét pedig nem úgy használunk a német nyelvben, mint a magyarban, azokat majd szépen meg fogod tanulni.

2012. máj. 30. 16:22
 2/11 anonim ***** válasza:
78%

nominativ=alanyeset és akkusativ=tárgyeset Tárgyesetet akkor használunk, ha a ''Was?'' (mit, miket) vagy Wen? (kit, kiket) kérdőszavakra válaszol a mondat. A névelőkben:

Hímnem: der-den, ein-einen

Nőnem: die-die, eine-eine

Semlegesnem: das-das, ein-ein

Többes szám: die-die

Szóval a tárgyesetben csak hímnemű főneveknél van változás, a többinél nincs.

2012. máj. 30. 16:33
 3/11 A kérdező kommentje:
igen a tárgyeset ragozását tudom, csak azt nem tudtam, milyen esetekben használunk akkusativot, mikor nincs is tárgy a mondatban (ahogy mondtad pl a haben tárgyesetet vonz) már csak arra vagyok kíváncsi milyen igék vonzzanak tárgyat
2012. máj. 30. 18:47
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

16.22

"Az ige határozza meg, hogy most utána alanyeset, tárgyeset, vagy részeseset szerepel." Ez az állítás majdnem jó, de mégsem egészen.

A németben minden ige áll alanyesettel. Alany és állítmány nélkül nincs mondat.

Olvasok. - Ich lese. (csak alanyvonzata van a "lesen" igének ebben a mondatban.

Az igék közel fele tárgyesettel is áll az alany eseten kívül. A magyarban van tárgyas igeragozás, a németben nincsen, tehát ki kell tenni a tárgyat:

Pl: Hast du die Zeitung schon gelesen? Ja, ich habe SIE schon gelesen. Magyarban egyszerűen: "Elolvastam." Németben: Igen, ÉN AZT elolvastam.

Van egy csomó oéyan ige, amelyiknek (a magyarhoz hasonlóan) az alany eseten kívül van részes és tárgyeset vonzatuk. Pl.: mutatni, mondani, adni, ajándékozni, eljátszani, .... valakinek valamit.

Ilyenkor igen fontos a szórend. Az első mondatban mindig alany, részes eset, tárgyeset, a sorrend:

Pl.: Hast du deiner Freundin dein Kleid gezeigt?

Megmutattad (te) a barátnődnek (ré.e.) a ruhádat? (tárgy e.)

A második mondatban - ha mindent helyettesítünk névmással - ami gyakori - akkor megváltozik a sorrend: alany, tárgy, részes: Ja, ich (alany) habe es (tárgy - ruhát- azt) ihr (neki) gezeigt.

De ha csak az egyiket helyettesíted névmással, akkor arra kell figyelned, hogy mindig először a névmás áll, utána a főnév:

Ja, ich habe es meiner Freundin gezeigt. (Igen, megmutattam (azt) a barátnőmnek) VAGY: Ja, ich habe ihr das Kleid gezeigt. (Igen, megmutattam neki a ruhát.)

ÜDvözöl: Suzana Guoth

2012. máj. 30. 19:43
 5/11 anonim ***** válasza:
A "haben" azért áll tárgyesettel, mert "birtokolni valamit".
2012. máj. 30. 19:44
 6/11 anonim ***** válasza:

Vannak olyan igék is, amelyek a nagyartól teljesen eltérően részes esetet vonzanak. Ilyen pl. a "folgen" ige:

Der Hund folgt MIR überall hin. )A magyarban "mindenhova követ ENGEM.)

Vagy egy nagyon gyakori ige: "találkozni valakivel" (a magyarban -val, -vel)

A németben ez az ige, mégpedig a "begegnen" (mert másik is van) részes esettel áll, "-val, -vel" nélkül.

Pl.: Ich bin IHM begegnet.

Ahogy neked 16.22-kor megírta egy válaszoló, csak szép sorjában, ahogy megismerkedsz egy új igével, azonnal meg kell tanulnod azt, hogy milyen esettel (esetekkel) áll, különben nem tudod használni. Inkább minden nap csak egy igét tanulj meg, de azt "szőröstől bőröstől): négy alakját (főnévi igenév, jelen idő, präteritum, Perfekt) + a VONZAT. Csak ez ér valamit.

Üdvözlet: Suzana Guoth

2012. máj. 30. 20:02
 7/11 anonim ***** válasza:
76%
Ja és még valamit elfelejtettem: miért használsz idegen terminológiát? Mi a fenének, amikor teljesen kezdő vagy? "Nominatív, Akkusativ...." Minek ez? A célhatározói mellékmondatot pl. Finalsatz-nak nevezed? Még ezzel is nehezíted a saját munkádat? A nyelvtan csak eszköz, minek bonyolítani?? Azt javasolom, hogy használd a magyar elnevezéseket, mert úgy sokkal könnyebb lesz. Majd ha nyelvtanár akarsz lenni, akkor ráérsz ezeket a többnyire latin és latin eredetű nyelvtani fogalmakat megtanulni...
2012. máj. 30. 20:10
 8/11 A kérdező kommentje:
nem kioktatást kértem, hanem segítséget. de köszönöm az eddigi válaszokat
2012. máj. 31. 19:57
 9/11 anonim ***** válasza:
90%
Nem kell ezért felháborodni! Nézd meg, mennyit segítettem neked! De őszintén: szükség van arra, hogy az iskolában ezekkel az idegen szavakkal nevezik meg a nyelvtan különböző részeit? Azt hittem, hogy te is az én véleményemen vagy. Nem téged kritizállak, kedvesem, hanem az oktatást. Miért nem veszed észre?
2012. máj. 31. 22:06
 10/11 anonim ***** válasza:

Azt hiszem, megint abbahagyom a segítést. Tegnap pl. éjfélig a kérdezőknek válaszoltam a kérdéseikre, írtam fogalmazásokat, de most "leteszem a pennát", mert hálátlanok vagytok.

Üdvözlet: Suzana Guoth

2012. máj. 31. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!