Németben mik azok a kérdőszavak amik után Akkusativ, vagy Dativ, vagy Genitiv van? Mint pl: Hová? Mikor? Hol? Mennyire? Vagy ezeket mind külön be kell tanulni? Nincs egy általános séma rájuk?
Kérdőszavak után miért állna bármelyik is? :S
Most lehet, hogy félreértelek, akkor bocsi, de nem az olyanokra gondolsz inkább, mint hogy:
DAT.: zu, aus, bei, mit, nach, seit, von, gegenüber...
AKK.: durch, für, gegen, ohne, um, entlang...
BEIDE: in, an, auf, unter, über, zwischen, neber, vor, hinter...
GEN.: während...
Ezek a Präpositionen.
Bővebben:
Ezeket alapvetően meg kell tanulni, de egy idő után magától jön majd. Olvass sokat németül, hallgass sok németet... Magolás helyett azzal könnyebb. :)
Kérdőszavak után sosem áll semmilyen eset, max a válaszban.
- a hol? (wo?) kérdésre a válaszban mindig Dativ van.
pl. - Wo lebst du? - Ich lebe in einer Großstadt.
- Wo ist das Buch, das ich gelesen habe? - Das ist auf dem Regal.
ELÖLJÁRÓSZÓK: in+D (-ban,-ben); bei+D (-nál,-nél); auf/an+D (-on,-en,-ön), neben+D (mellett); hinter+D (mögött) stb.
- a hová? (wohin?) kérdésre a válaszban (szinte) mindig Akkusativ van.
pl. - Wohin gehst du? - Ich gehe ins Gescheft.
- Wohin hast du mein Buch gelegt? - Ich hab auf das Ragal getan.
ELÖLJÁRÓSZÓK: in+A (-ba,-be); auf/an+A (-ra,-re); neben+A (mellé) stb.
KIVÉTEL! a valamiHEZ a németben zu+D (logikusan bei+A lenne, de ilyen nem létezik) ez az egyetlen eset, amikor Dativ van a wohin? kérdésű mondatba. pl: - Wohin gehst du? - Ich gehe zu meiner Großmutter.
- a honnan? (woher?) kérdésre a válaszban mindig Dativ van.
pl. - Woher kommst du? - Ich komme aus der Hauptstadt.
- Woher kommst du? - Ich habe von der Schule gekommen.
ELÖLJÁRÓSZÓK: aus+D (-ból,-ből); von+D (-tól,-től,-ról,-ről)
- mikor (wann?) kérdésre vagy időponttal, vagy dátummal válaszolsz.
időpont: - Wann hast du das Früstück gegessen? - Etwa um 7 Uhr.
dátum: - Wann ist dein Namentag? - Am 6. Juni.
- Wann / In welchem Jahr wurden die Gebäude fertig? - Im Jahre 2005. / 2005.
ELÖLJÁRÓSZÓK: um (óra, perc); am (nap); in / csak Akk. (év
a németben van rá lehetőséged, hogy mikor? kérdésre csak Akkusativval válaszolj? pl. jeden Tag - minden nap (NEM an jedem Tag); Nachmittag - délután (időhatározóként); 2000 habe ich die Schule beginnt. - 2000-ben kezdtem el az iskolát.
Mennyire? Hogy? kérdésekre logikusan nem lehet elöljárókkal válaszolni, mivel ezek (általában) teljes mondatot igénylő válaszok. a hogy? (wie?) kérdésre lehet esetleg eszközhatározós mondattal válaszolni, ez mit+D (-val,-vel) prepozíciót igényel. - Wie hast du gefahrt? - Mit dem Bus.
# 1
pusztán filmnézéssel nem lehet megtanulni egy nyelvet, az a hallásértésedet, szókincsedet fejleszti, ha már eljutottál egy bizonyos szintre. amíg valaki nem tudja az elöljárószókat, az eseteket, addig nincs értelme hozzá kezdeni, mivel több mint valószínű, hogy másban is vannak hiányai (igeidők, passzív, akár csak kötőszavak stb).
előbb egy nyelvnek le kell fektetned az alapokat, hogy utána továbbfejleszd magad (akár önállóan is)
Huh, még jó, hogy nekem ezt nem mondták, mikor németet meg angolt tanultam. :P
Amúgy nem pusztán filmnézés, hanem filmnézés + könyvolvasás.
Gyorsan elfelejtem, amit írtál, mert a spanyollal most is működnie kell(ene) :P
Nem nagyon van "sablon", kivéve talán azokat, amik után DAT és AKK is állhat, mert szerintem ott tök logikus.
De amúgy, ha sokat hallgatod/olvasod, egy idő után csak úgy hangzik majd jól, tehát érezni fogod. :)
(Hozzáteszem, vannak olyan szavak, amik eredetileg GEN-el állnak, és az élő nyelvben már elég régóta DAT-tal használják. Ezeken nem kell meglepődni. Ilyen pl. a während. Ezt elég gyakran használom a szakmámban, én mindig genitivvel írom, mert nekem úgy tűnik jónak (és hivatalosan úgy is van), de ők állandóan dativval használják...
Ehhez még hozzájön az is, hogy - mint ahogy névelőkben - azt hiszem, itt is van eltérés az osztrák és a német között. (Osztrákoknál talán hivatalosan is dativval áll ez? Ebben nem vagyok biztos, mindenesetre inkább ők használják így.) Több ilyen is van, pl. még a wegen, stb.
Ezzel a jelenséggel már foglalkoznak is amúgy:
"Bei gängigen Präpositionen wie "wegen" oder "während" wird der Genitiv in der Umgangssprache immer wieder durch den Dativ ersetzt.
Im Bemühen um einen besonders gehoben und offiziell erscheinenden Sprachstil in Rundfunk und Presse werden gelegentlich Präpositionen, die in der Standardsprache „nur” den Dativ verlangen (entsprechend, entgegen, gemäß, nahe), mit dem Genitiv verbunden.
Szia!
Mi azt tanultuk, hogy csak a Welche veszi át a nemek végződéseit: Welcher, Welche, Welches, Welchen, Welchem. A többi az van, ahogy van. Aztán lehet van még több, de csak erre az egyre tért ki a tanár.
Amiket vettünk:
Wohin? - Hová?
Wo? - Hol?
Woher? - Honnan?
Was? - Mi? Mit?
Wer? - Ki?
Wen? - Kit?
Wem? - Kinek?
Wessen? - Kinek a ...?
Warum? - Miért?
Wann? - Mikor?
Wie? - Hány? Hányan? Milyen?
Welche|r|s? - Melyik?
Worum? - Miről?
Woran? - Miben?
Womit? - Mivel?
Worüber? - Min?
Wieviele? - Mennyit?
Wie viel? - Mennyi?
Was für? - Milyen?
Wievielmal? - Hányszor?
Bis wann? - Mióta? Mettől?
Seit wann? - Meddig?
Weshalb? - Miért?
Weswegen? - Miért?
Wieso? - Hogyhogy?
Wozu? - Mihez?
Wovon? - Mitől?
Remélem, tudtam segíteni.
#2.
- Woher kommst du? - Ich habe von der Schule gekommen.
...................- Ich bin....
#2.
Wie hast du gefahrt? - Mit dem Bus.
-----
Womit bist du gefahren? - Ich bin mit dem Bus gefahren.
#2.
2000 habe ich die Schule beginnt. - 2000-ben kezdtem el az iskolát.
------
Ich habe die Schule im Jahre 2000 begonnen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!