Spanyolból kellene segítség. H azt akarom mondani hogy titeket, vagy nektek, és az ige után írni akkor hogy csinálom?
A latin amerikai verziót jobban ismerem, ahol ugye a les-t használják, amit a harmadik alaknál is. Na de spanyolban a titekete vagy nektek az os. Ha utána akarom írni az igének hogy csinálom?
Quiero amaros. (??)
Szeretni akarlak titeket.
És ezt is ugyanúgy lehet utána írni az igének mint a többit, vagyis három esetben? (szótári alak, gerund meg felszólitó?)
Ha valaki tud példákat, írhatna megköszönném
Quiero azt jelenti, hogy akarom, a titeket pedig ugy lehetne irni, hogy:
vosotros (fiuk) vosotras (lanyok) (ezek spanyol orszagban vannak csak)
ellos (fiuk) ellas(lanyok) ustedes (onok)
Vagy is: Yo quiero amar (es a titeket megfelelo alakja, ha vegyes csoportrol van szo, vagy is fiuk-lanyok, akkor az os-verziot hasznald) (az amar-ban nem vagyok biztos)
Nem pont erre gondoltam. Hanem amikor a névmásokat az ige után tesszük. Például mondhatom úgy hogy
te quiero decir
el akarom neked mondani
vagy
quiero decirte
el akarom neked mondani
ugyanaz
de ha azt akarom hogy nektek
az Os szó jelenti hogy nektek (európai spanyolban)
Os quiero decir
el akarom mondani nektek
mivel én főleg a latin amerikai verziót ismertem ott úgy mondják hogy les quiero decir ez azt is jelenti hogy nektek vagy nekik el akarom mondani mert ott ugyanaz a többes szám 2. és 3. személyű alak
viszont az európai spanyolban Os van. Ezt pedig nem tudtam hogy kell használni, vagyis hogy lehet-e úgy mert nem nagyon olvastam vagy hallottam még.
De most utána néztem és lehet, legalábbis olvastam pár ilyet csak furcsa.
Quiero deciros is azt jelenti hogy el akarom nektek mondani
csak olyankor furcsa hogy például ha egy nd-ora végződő ige után tesszük
Estoy diciendoos
Elmondom nektek
furcsa hogy két magánhangzó van egymás mellett, de lehet így, ugyanúgy mint a többi névmással legalábbis olvastam
Úgy van, os.
(Utolsó mondatod inkább: Os estoy diciendo.)
Nézd, a spanyolok válaszolnak egy amerikai kérdésére, ami ugyanerre vonatkozik:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!