Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Most akkor birtokos névmás,...

Most akkor birtokos névmás, birtokos melléknév, vagy mi?

Figyelt kérdés
Nyelvtanszakértők segítségét kérném. Birtokos esetben a különböző nyelvekben minek nevezzük azt amikor azt mondjuk például hogy "az ő háza" angolban "his vagy her house" spanyol "su casa" na de mondhatjuk úgyis hogy a "ház az övé" "the house is his vagy hers" "la casa es suya". És valahol az egyik formát mondják birtokos névmásnak, a másikat birtokos melléknévnek. Ha angol nyelvű oldalon nézem akkor a my, your, his vagy a mi, tu, su posessive adjective vagyis birtokos melléknév, magyaron névmásnak írják. A birtokos névmást posessive pronounsnak nevezik, és ide azokat írják hogy például mine, yours, vagy mio, tuyo. Na most a névmás a nevet helyettesíti a melléknév meg leírja valaminek a tulajdonságát. Nem értem hogy magyar oldalon miért így, míg az angol nyelvű oldalon úgy nevezik őket
2012. ápr. 1. 15:19
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Máshogy tanítják a nyelvtan ott, mint itt.

Pl.: amit ők indirekt tárgynak hívnak, azt mi mondjuk részeshatározónak. Nyilván azért, mert a két nyelv logikája más.

Magyar könyvben ezeket birtokos névmásnak nevezik. Az angolok meg hívják úgy, ahogy nekik tetszik, úgyse az a lényeg. :)

Azért szerintem érthető miért hívja adjectivenek, mert a "tárgyak" elé kell tenni, mint az igazi mellékneveket.

DE a my, your stb. szófaja nem adjective, hanem DETERMINER.

Magyarul birtokos jelzői és birtokos névmások.

Világos, hogy miért, mert a magyar én könyvem-ben az -m az jelző. Az angolban a "my" meg nyilván nem jelző, ezért ő nem annak hívja.

2012. ápr. 1. 15:27
 2/2 A kérdező kommentje:
Értem, kicsit megkavart azért, mert azt gondoltam itthon is azt a nevet adjuk aminek ott nevezik őket (már ami a szófajt illeti, a pronoun meg adjective volt furcsa) meg annyi oldalon mindenféle mást olvasni (néhol birtokos jelző, hangsúlytalan alak meg ilyenek) nem tudtam mi a megfelelő elnevezés. De a válaszod követően jobban utána is néztem és most már értek mindet. Köszönöm.
2012. ápr. 1. 17:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!