Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A svéd melléknévragozás...

Webnyelv kérdése:

A svéd melléknévragozás szabályai hogy vannak pontosan (alaktan)?

Figyelt kérdés

Az alaktan érdekelne. Vagyis, általában -, -t, -a ragokat kap a melléknév, de van-e valami szabály arra, hogy pl. mikor van -tt semleges nemben, vagy mikor marad meg a "d" végződés, és mikor kerül a "d" végződés helyére a rag (pl. röd - rött). Vagy ezekre nincs szabály, minden rendhagyóságnak számít, ami nem a -, -t, -a szabályt követi? (Szóval olyan szabályszerűségekre gondolok, mint pl. az angolban az -ing előtt bizonyos esetben megkettőződik a mássalhangzó, és hasonlók. Csak feltételezem, hogy a magánhangzó végű melléknevek -tt végződést kapnak semleges nemben, de ezt így nem láttam sehol leírva.)

Arra lennék leginkább kíváncsi, hogy az itt feltüntetett alakok közül mi az, ami szabályos, és mi az, ami nem foglalható szabályba:

[link]

Előre is köszönöm a válaszokat!

2012. jan. 7. 13:42
 1/2 Pilsonis ***** válasza:
Bár én norvégul tanultam, de megosztom észrevételeim. Pl.: a god/röd esetében maga a melléknév végi "d" módosul a mögé kerülő "t" miatt, tulképp egyszerűen zöngétlenedik, ami általában a magánhangzó kiejtésbeli rövidülését is vonza maga után. God [ejtsd: gú] --> gott [ejtsd: gott]. A "bló", "gró" (bocsi nincs karikás a betűm) pedig szintén dupla "-tt" végződést kap (ez jobbára az egyszótagú, régebbi eredetű, az alapszókincs részét képező mellékneveknél van), és itt úgy szintén rövidülni fog a magánhangzó. Remélem valami támpontot tudtam azért adni.
2012. jan. 21. 00:51
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi! A többi skandináv nyelvben is érdekel ez a szabály! Akkor a norvégra vonatkozik, amit írtál?
2012. jan. 21. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!