Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ti hogy fejlesztitek az angol...

Ti hogy fejlesztitek az angol szókincseteket?

Figyelt kérdés
Én már mindent megpróbáltam, de valahogy egyik se jött be igazán. Szavakat alapvetően könnyen tanulok, de tényleg, csak rájöttem, hogy azzal úgy simán nem sokra megyek, mert amikor elkezdtem filmeket nézni, rájöttem, hogy az angolok/amerikaik külön kifejezéseket használnak. Ekkor a netről letöltöttem egy idiómaszótárt, ami tök jó, de tényleg, már egy csomót megtanultam belőle, csak hát azt se tudom, hogy ez egyáltalán jó megoldás e, mert vannak benne elég fránya szószerkezetek, amik egyrészt sehogy sem akarnak a fejembe menni, másrészt meg amikor úgy van le írva a szó szerkezet, hogy pl. : (be) all Greek to somebody (= kínaiul van neki), akkor én jó, megtanulom, de amikor használni is kell, akkor jövök rá, hogy a be-t be kell helyettesíteni meg a somebody helyére is mondjuk egy név kell, és félek, hogy ha ezt így be is magolom, adott helyzetben nem fogom érteni a be meg a sy miatt. Tehát ezt se találtam túl okos megoldásnak, aztán jött a könyv. Nos, nem vagyok egy nagy könyvmoly, még magyarul se nagyon olvasok könyveket, nem hogy angolul. Na de azért a Neveletlen Hercegnő a kezembe akadt és elkezdtem angolul olvasni, és igen. Ekkor döbbentem rá, hogy milyen csekély nekem a szókincsem, hogy szinte semmit se értek. Neki álltam kiszótározni a szavakat, de az volt egy fél óra is, és innentől kezdve feladtam. Lehet, hogy nem vagyok elég elszánt? Oké, megeshet, de ha könyvet olvasok eredeti angol nyelven, az is tele van szószerkezetekkel, amiket az angolok meg amerikaiak használnak és egy szótárba sincs benne. Segítsetek. Hogy tudnám fejleszteni a szókincsemet?
2012. márc. 19. 17:01
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Jaj. Bocsi a hosszú szövegelésért.
2012. márc. 19. 17:02
 2/11 anonim válasza:
22%

Esetleg tanulással?? C:

A kérdésednek csak egy válasza lehet=Tanulás c:

2012. márc. 19. 17:39
 3/11 A kérdező kommentje:
Hű! Hogy én erre hogy nem gondoltam. Hát köszönöm szépen az értelmes választ. Gratulálok.
2012. márc. 19. 17:43
 4/11 anonim ***** válasza:
41%
értelmes a válasza.p , amúgy 6éves kortól angol játékok Age of Empires , Empire Earth, Roller Coaster Tycoon , Cossacks nekem már 6 évesen bővebb szókincsem volt angolból mint 16éveseknek folyékonyan beszéltem amerikai atomfizikus lányával akik jöttek át látogatóba. Csapos.
2012. márc. 19. 18:57
 5/11 anonim válasza:
35%

"Hű! Hogy én erre hogy nem gondoltam. Hát köszönöm szépen az értelmes választ. Gratulálok.

"

Miért tudsz más megoldást??

Túl sok filmet néztél te is.

Gratula.

2012. márc. 19. 19:26
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Az én módszerem az alábbi:

Fogom a szavakat, amiket meg akarok tanulni. (Ezek előjöhetnek úgy, hogy filmnézés közben kiírom, vagy eleve egy tankönyvben találkozok vele stb.)

Beírom ide a szót:

[link]

Előjönnek mondatok. Kiválasztok egyet, azt kiírom papírra, angolul, és magyarul.

Magyarul nekem kell lefordítani, mert nincs ott, ha valamit nem értek ott a sztaki angol-magyar szótára, vagy megkérdezem valakitől.

A papírról megtanulom az egész mondatot. (Sokszor ismételve HANGOSAN) Amikor úgy érzem, hogy tudom, akkor beírom a mondatot egészben vagy darabokban az ANKI nevű programba.

[link]

Sokszor jobb olyan darabokra szedni, amit később használni akarok. Például "for that reason alone"-t így egyben bármikor fel tudom idézni.

Tehát először papírról megtanulom, az ANKI meg segít, hogy később se felejtsem el.

Ha alacsony szinten vagy és egyedül nem nagyon tudnád a mondatokat lefordítani, akkor esetleg az alábbit csináld:

katedra.hu szókincsfejlesztőjében van napi 3 angol mondat. Ott van magyarul is, meg egyéb helyeken is lehet mondatokat találni magyar fordítással.

Nem mondom, hogy mindenkinek jó ez a módszer. Én jól elvagyok vele :)

2012. márc. 19. 20:47
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, ne bántsátok már a kérdezőt! Csak tippeket szeretne, hogy hogy menjen a fejébe :)

Egyébként szerintem csináld azt, mint én: nézz angolul filmeket, magyar felirattal, de jó sokat, amit csak tudsz, angolul nézz :) És figyelj arra, amit mondanak, próbáld kivenni. Mondjuk ez nem segít annyit a szókincsen, de legalább feleleveníted, amit eddig tudsz. Arra legalábbis baromijó módszer szerintem :)

Esetleg fordíts le dalszövegeket.

Több ötletem most hirtelen nincs. Sok sikert!

13/L

2012. márc. 19. 20:51
 8/11 A kérdező kommentje:

Az utolsó két Válaszolónak Nagyon Szépen Köszönöm!

Egyébként csak annyit fűznék még hozzá, hogy annyit egy hülye is tud, hogy tanulással lehet fejleszteni a szókincset. Nem értem, hogy miért kell ilyen flegmának lennetek. Én csak normálisan meg szerettem volna kérdezni, de nem gondoltam volna, hogy egyes alacsony értelmiségű emberek unalmukban hülyeségeket írogatnak...

2012. márc. 20. 16:50
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
A legjobb szótanulás szerintem, ha aktívan használod, nem csak magolod a szavakat. Ez történhet úgy is, hogy sok filmet nézel, és kiszótárazgatod - összegyűjtöd, majd megkéred egy ismerősöd, aki hasonló cipőben jár, hogy tartsatok beszédgyakorlatokat, amikor egy-egy szituáció kapcsán bele kell építeni a beszélgetésbe a kiírt kifejezéseket, szavakat. Amúgy a könyvolvasás is nagyon hasznos, azért nem voltál elég elszánt, mert túl nehéz szöveggel indítottál, így természetesen nem volt elég lendületed hozzá. Kaphatóak rövid, könnyített szöveggel dolgozó kiskönyvek, nézz körül, még akár művelődésre is jó egy-egy Huckleberry Finnt vagy hasonló történetet elolvasni. Ez nem fog megterhelni, és később, mikor már magadra szedtél elég szót, eredetiben is élvezni tudod. Amúgy ha már megvan egy jól működő alap szókincsed, onnan sokkal egyszerűbb lesz: tudsz neten olvasgatni újságcikkeket, és annak ellenére, hogy mindig maradnak szavak, amiket kénytelen leszel szótárazni (vagy ha lusta vagy, csak megtippelni, mit jelenthet :)), de nem lesz kínkeserves a haladás, és a nyelv tanulása mellett a szöveget is tudod élvezni.
2012. márc. 20. 18:11
 10/11 anonim ***** válasza:
Jók a kommentek, így kommentelek én is hogy meglegyen ez a kérdés nálam is :).
2012. jún. 11. 22:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!