Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » 'Wenn' után a feltételes...

'Wenn' után a feltételes jelenben állhat 'würde'?

Figyelt kérdés

Wenn Peter viel arbeiten würde, hätte er viel Geld.

Ez így helyes?

Vagy csak így jó:

Wenn Peter viel arbeitete, würde er viel Geld haben.

Az is érdekelne, hogy ha pl. OK mind a két mondat, akkor pl. a második régiesen hangzik-e. (Nem tudom, ezt kérdezem.)

2012. jan. 26. 14:39
 1/4 A kérdező kommentje:

Közben ezt találtam:

[link]

(1) Wenn ich ihn morgen treffen würde, spräche ich mit ihm.

(2) Wenn ich ihn morgen träfe, würde ich mit ihm sprechen.

(3) Wenn ich ihn morgen treffen würde, würde ich mit ihm sprechen.

(4) Wenn ich ihn morgen träfe, spräche ich mit ihm.

Alle vier Formen sind korrekt und standardsprachlich. In gehobenen Texten würde man Version (4) bevorzugen, in der gesprochenen Sprache normalerweise (3) sagen. Die Mischung von Konj.-II-Formen ist erlaubt, also man darf problemlos eine würde-Form mit einer richtigen Konj.-II-Form in einem Satz verwenden.

Die würde-Form ist eine gleichwertige Konjunktiv-II-Bildung, die vor allem dann verwendet wird, wenn der eigentliche Konj.-II entweder (a) als sehr altmodisch oder gänzlich ungebräuchlich empfunden wird, oder (b) identisch mit dem Indikativ Präteritum ist.

2012. jan. 26. 14:56
 2/4 anonim ***** válasza:
Jó a würden-nel is, azt tulajdonképp bármikor használhatod, és egyszerűbb is.
2012. jan. 26. 15:46
 3/4 anonim ***** válasza:
Na akkor már megvan a válasz. Jótanács: használd mindig a würde alakot, az minden esetben helyes, és a legegyértelműbb. Én is mindig így hallom németektől.
2012. jan. 26. 15:48
 4/4 A kérdező kommentje:
Hálás köszönet mindenkinek!
2012. jan. 26. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!