Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ebben a mondatban a 'muss'...

Ebben a mondatban a 'muss' után elhagyható a 'man' vagy nem?

Figyelt kérdés
Wenn man essen möchte, muss man sich die Hände waschen.
2012. jan. 24. 14:16
 1/5 anonim ***** válasza:
Szerintem elhagyható, mert megegyezik a két alany, és amúgy is ott a visszaható névmás. De nem biztos :)
2012. jan. 24. 14:41
 2/5 anonim ***** válasza:
szerintem meg nem, mert kell alany a siches igékhez, ne vegyél rá mérget, de én biztos nem venném ki onnan azt a mant
2012. jan. 24. 15:21
 3/5 anonim ***** válasza:

Szerintem sem hagyható el.

De az indok inkább az, hogy ez egy alárendelő mondat, a wenn kötőszó miatt. Mellérendelő mondatoknál (und, oder..) elhagyható lenne.

Akár sich-es igékbnél is:

Ich gehe ins Bad und putze mir die Zähne.

2012. jan. 24. 16:11
 4/5 anonim ***** válasza:
Én sem hagynám el, az okot pedig az előttem válaszoló már leírta. Alárendelő mondatoknál ki kell rakni az alanyt, a mellérendelőeknél hanyagolható el.
2012. jan. 24. 16:56
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Én is úgy véltem, hogy csak mellérendelő összetett mondatban lehet elhagyni (még biztosan van egy pár eset), de itt az az érzésem, hogy nem elhagyható.
2012. jan. 24. 18:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!