Miért van ebben a mondatban 'sind' és miért nem 'gibt es'? (a megoldókulcs ezt adja)
In der einen Ecke sind Pflanzen, in der anderee Ecke ...
Az „es gibt + A. - van létezik" szerkezet használata: Akkor használjuk, ha valaminek csak a létezését vagy a nem létezését akarjuk kifejezni. A szerkezetben az 'es' a logikai alany, ezért soha nem hagyható el. Általában határozott névelős főnevekkel kapcsolatban nem használjuk.
Szóval akkor határozatlan alany megléte esetén használjuk, és ez a fenti mondatban teljesül is. De akkor miért nem 'gibt es'? Azaz:
In der einen Ecke gibt es Pflanzen, in der anderee Ecke ...
Én úgy tudom, hogy akkor van ist, amikor tudjuk, hogy ott van, az es gibt meg hogy ha valahol ott van, de nem tudjuk a pontos helyét.
Magyarul mindkettő mondat helyes nyelvtanilag, csak az egyikben pontosan tudod hogy ott van, a másikban meg hogy csak van valahol.
Nem tudom, milyen megoldókulcs adja a sind-et, de neked van igazad.
Az es gibt szerkezetet kell ebben az esetben használni, mert nem határozott az alany.
Egy sarokban növények vannak.
Es gibt akkor lenne a szerkezet, ha a mondat kezdődne vele, vagy pedig olyan kötőszó után következne, ami egyenes szórendet vonz.
Ha azt írnád, hogy
Es gibt Pflanzen in der einer Ecke,/nem einen/ itt az alany van előbb, de a te mondatodban a gibt es szerkezet a helyes.
Legalábbis szerintem.
A mondat Babári Ernő: Egyszerűen Németül c. könyvéből származik 55.o 5.-ik feladatban. Megoldás: 135.o.
Sajnos vannak hibák a könyvben, ami annyira azért nem meglepő, mivel első kiadás. Ettől függetlenül jó a felépítése, a szókincse, a hanganyag és megoldásokkal együtt vannak feladatok (csak helyenként hibásak sajna).
Köszönöm szépen mindenkinek, bár azt még mindig nem értem, hogy HA mindkettő jó, akkor a 'sind' itt MIÉRT jó.
Szia. 20.07 vagyok.
Én most is azt mondom, hogy ebben az esetben a sind nem helyes.
De ezt találtam ide vonatkozólag. Ez engem is megkevert, mert azt írja, hogy:
In dieser Stadt sind wenige Arbeitsmöglichkeiten./Hibás/
A magyarok számára nehezen megkülönböztethető sein és es gibt. Helyesen: In dieser Stadt gibt es wenige Arbeitsmöglichkeiten. Azért az es gibt szerkezetet használjuk, mert itt valaminek a létezéséről (vagy nem létezéséről) és nem a helyéről vagy a tulajdonságáról beszélünk.
* Im Zimmer gibt es ein Schrank./hibás/
De ha már eltaláltad a helyes szerkezetet, ne felejtsd el, hogy az es gibt után Akkusativ áll. Helyesen: Im Zimmer gibt es einen Schrank.
Ez érthető, de van itt egy rész - nem a helyéről vagy a tulajdonságáról beszélünk - a te esetedben a helyéről beszélünk, hogy a növények a sarokban vannak.
Ezért lenne mindkettő elfogadott?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!