ECL középfokú szóbeli - valami hasznos tanács?
Ahogy így végignéztem a témaköröket, kicsit pánikba estem... 1. Mennyire kell az ilyen 'durvább' tételekre felksézülni, gyakran előfordulnak? Ilyenekre gondolok, hogy a forrás és célnyelvi ország kultúrája, nemzetiségei, történelmi emlékei, aktuális gazdasági, sportesemények.....
2. A tanárok állandóan azt hangoztatják, hogy középfokon nem a képleírás a lényeg, a konkrét képről csak 1-2 mondat kell, inkább az, hogy mire asszociálunk a kép alapján... viszont a honlapon a képleírás mintánál abszolút csak a képről írnak... most akkor mi van? ha esetleg nem arról beszélek, amiről a vizsgáztatók szeretnék, hogy beszéljek, közbeszólnak, vagy hagyják, hogy 8 percen keresztül beszéljek a 'hülyeségről'?
3. Az írásbeli része finoman szólva elég bagatell volt, éreztem, hogy mennyire rosszul sikerült a levélírás, be se fejeztem, kihagytam pontokat, másról írtam, stb, mégis meglett, 77% lett az írásbelim... a szóbelit is ennyire 'komolytalanul' veszik, vagy az írásbelivel épp csak mázlim volt?
Bocsi a kisregényért, de igazán hálás lennék, ha valaki tudna nekem segíteni, aki már megtapasztalta a szóbeli kellemetlenségeit:)
Szia. Hát én ECL felsőfokon voltam, de csak jó tapasztalataim vannak (az átlagtól eltérően, mert legtöbb helyről csak a negatívumokat hallom). Először is tényleg nem képleírás, ezt nálunk meg is mondta a vizsgáztató, hogy inkább a témáról beszéljünk. Pl a kultúra volt a mi témánk és volt egy öreg bácsi egy halom könyv társaságában a képen. Itt én elmondtam, hogy szerintem miért nem olvasnak manapság eleget és, hogy ez miért baj.
Középfokon nem hiszem, hogy nagyon belemennének a dolgokba. Általánosan légy tisztában a sporteseményekkel, pl ne érjen meglepetés, ha megkérdezik, hogy várod e már az Olimpiát, de ettől részletesebben nem kell. Célország kultúrája meg történelme meg maximum említés szinten. Még felsőfokon sincs ilyen téma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!