Igaz az, hogy ha nem gyerekkorodban mesz kulfoldre, akkor soha sem fogsz akcentus nelkul beszelni egy adott nyelven?
Azt mondtak nekem , hogy ha gyerekkoromban jottem volna ki kulfoldre, akkor akcentus nelkul tudnek beszelni. De igy felnott fejjel mindig megmarad a "keleti akcentusom". Akar eletem vegeig maradnek kulfoldon is !Ez valoban igaz ?
Meg aki 20 eve el egy orszagban sem tud akcentus nelkul beszelni es mindig kihallani, hogy kulfoldi vagy ez csak butasag ?
Tudom, hogy volt egy ilyen kerdes, de nem teljesen fedi ezeket. Ott irta valaki, hogy "
3 éves korban a beszédközpont az agyban áthelyeződik. Ha addig nem tanultad meg egy nyelv hangzókészletét, után amár nem fogod tudni megtanulni anyanyelvi módon. "
Nagyon sok ismerosom 8-12 eves koraban ment kulfoldre es neki teljesen sikerult megtanulnia a nyelvet akcentus nelkul. Ezert nem is tartom igaznak a fenti hozzaszolast . Viszont arra lennek kivancsi, hogy ez lehetseges-e felnott fejjel ?
Felnőtt fejjel nem lehetséges, még ha te magad azt is hiszed,hogy akcentusmentes vagy, sosem leszel sem az, sem perfekt, még ha a férjed/feleséged külföldi, és azt a nyelvet beszélitek otthon.
Olyan van, hogy nagyon jól tudsz beszélni, és nincs gondod a hétkoznapokban. De hülyeség az is, hogy perfekt, mert amint szakszöveggel találkozik az ember, mindjárt gond van.Pl. kórházba kerülés, hivatalos ügyintézés...stb
Nap mint nap találkozunk új dolgokkal, amik a szótárakban nincsenek benne. vagy beégünk, mert a szótárból néztük ki pl. az aranyér kifejezést, és a gyógyszertárban meg kiderült, hogy totál nem azt a szót használják rá:)))) Vagy állatorvosnál, kakiminta kellett a cicánktól..na, ezt hol nézed meg mit jelent?:))
Mi olyan külföldi suliban tanultunk, ahol színész tartott beszédórákat nekünk, mert nagyon fontos a kiejtés. Oké, sokat tanultunk, de soha nem fogunk úgy beszélni, hogy egy itteni ne jöjjön rá, hogy külföldiek vagyunk. Majd a kislányunk, mert ő itt született. Mondták is, hogy itthon mindig magyarul beszéljünk vele, mert hosszú távon ezzel lesz a gondja, nem azzal a nyelvvel amit a környezetében hall majd. Ismerek egy fiút, aki szintén itt született, anyja magyar, és nagyon jól tud magyarul, de neki meg a magyarban van akcentusa pedig sokat volt Magyarországon is.
Azert ez eleg szomoru !
En nem azt allitom, hogy perfekt lennek az adott nyelven , egyaltalan nem . Sot soha sem titkolom, hogy honnan jottem es buszke vagyok a szulohazamra a negativumokkal egyutt .
De nem akarom elhinni , hogy ez lehetetlen ! Nem azert , csak , biztosan igaz , de ez miert van igy ?
Erre miert nincsen valami megoldas?
Miért van így? Mert az emberi nyelvekben nagyon sok hang van, mások a hangok határai is, s az emberi hangképző szervek a használat miatt ráállnak bizonyos hangokra. Viszont a ráállás befejeződik 5-7 éves korban, aztán már nem változnak a hangképző szervek.
Több nyelvet - különleges tehetség hiányában - akkor lehet anyanyelvi szinten (nem majdnem anyanyelvi szinten, hanem anyanyelvi szinten), ha a gyerek csecsemőkorától több nyelvet tanul anyanyelvjként. Ebben az esetben az illető hangképző szervei ráállnak a több nyelv hangjaira.
Saját gyermekeim két anyanyelvűek, így gyakorlati tapasztalatom is van.
Gratulalok mindenkinek ! Nekem is nagy valoszinuseggel ket anyanyelvuek lesznek a gyerekeim (bar ki tudja ) . De azert a "sajatomat" sajnalom ! :)
Mar nincs mit tenni ! :)
Koszonom a valaszokat !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!