I do sit vagy I sitting?
Szaisztok! Jelenleg angolt tanulok, de összezavarodtam. Nem értem,hogy mikor használjuk a do-t és mikor az ing-et. És mikor van a "can2 alak.Pl.: Can I help you? ...és miért tagadunk néha do not-al és miért nem csak not-al? >.<
A válaszokat elölre is köszönöm(:
Van ugye egyszerű jelen (pl. gyakran ülök ebben a székben - I often sit in this chair), meg folyamatos jelen (éppen a piros széken ülök - I am just sitting on the red chair).
Mindkettőt lehet tagadni. Az előbbit "do not"-tal, az utóbbit a "not" szó beszúrásával (I am not sitting).
Azért, mert tulajdonképp az Angolban:
kijelentő: segédige ott van
tagadás: segédigét not-tal tagadjuk
kérdés: kérdőszőrend (segédige mondat elejére)
Csak a Present Simple-ben do-t kijelenő jelenben elhagyjuk és csak tagadásban, illetve kérdésben teszük ki. (Jelenben is ki lehet rakni, de az kicsit más lesz stilisztikailag, ezt emúgy empatikus jelen időnek nevezik)
I sitting = helytelen.
I am sitting = Present Continuous azaz Én (most) ülök.
I do sit = Empatikus Present Simple = Én (igenis) szoktam ülni.
I sit = Én szoktam ülni.
I am not sitting és I do not see a tagadásuk.
Az Angolban szinte mindenhol a segédige ragozodik, kivéve a Simple kijelentőket, DE ott is kérdésben, illetve tagadésban már mindenképp kell a segédige.
A to be igét simán a nottal tagadjuk, a többi igét általában a do nottal, does nottal.
A to be (I am, you are, stb. ) után van az "inges" alak, egyébként az "ingetlen": I am sitting. I sit. (de: he sits, ingetlen, de ing helyett egy s-et azért fel kell venni, ne fázzon E/3-ban)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!