Jó angolosok tudnátok segíteni?
mikor használjuk
a ˝may˝-t és mikor a ˝can˝-t?
mikor a ˝must˝-ot és mikor a ˝have to˝-t?
és általános alany használatánál mikor használjuk a ˝man˝-t..és mikor a ˝you˝-t?
előre is köszi a segítséget=)
may = lehet, lehetőséget fejez ki.
can = ez is, de ez inkább azt, hogy te képes vagy rá, van rá lehetőséged (you can do this - megteheted, kéeps vagy rá)
must = "belső kényszer", tehát te érzed úgy hogy meg kell tenned valamit, míg a have to vmi szabályozás által, külső hatásra muszáj
itt szerintem nincs lényeges különbség, ízlés kérdése.
1. May vs. Can : A "Can"-t akkor használjuk, hogyha a cselekvést egyfajta képességhez, lehetőséghez kötjük : pl. Can you swin? (Tudsz úszni?) Ezzel szemben a "May"-t akkor használjuk főleg, ha a cselekvés végrehajtásához engedélyt kérünk. pl: May I have your pen for a second? (Elkérhetném a tollad egy pillanatra?)
2. Must vs. Have to: Itt a különbséget sokkal inkább az jelenti, hogy a kötelezettség, amit ugye a "must" és a "have to" is kifejez, belső-vagy kűlső kényszert jelent-e. "Have to"-t használunk, ha kűlső kényszerről van szó : "I have to fo to school now". "Must"-ot pedig, ha nem kűlső kényszerről van szó : "I must take a break now."
3. Ezt most igazából nem is nagyon értem. A "you"-t ugye E/2 és T/2 személyekben használjuk. Még egyszer nem hallottam, hogy az angolban külön általános alanyként a "man" szerepelne. (Németben viszont tényleg ez az általános alany). Az angolban simán a "you"-t használják, ha általánosságban beszélnek.
can could may might
engedély kérés
baráti -> hivatalos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!