Mennyi esély van arra, hogy beszüntessék a felsőoktatásban a kötelező nyelvvizsgát?
Én személy szerint szemétségnek és értelmetlennek tartom, hogy itt Magyarországon ennyire erőltetik.
Saját példát írok: én nekem nincs valami jó nyelvérzékem. (6 évig tanultam kéttannyelvűben németet, TANULTAM, külön tanárhoz is jártam hetente)
Eddig kifizettem 60 ezer forintot nyelvtanfolyamra, 29+29+20ezer forintot nyelvvizsgára. Ez összesen 138 ezer forint. És még mindig nincs komplex bizonyítványom, csak egy sikeres szóbelim!!! Augusztusban újra vizsgázom, + 20ezer
és ez csak 1!! nyelvvizsga
a mesterképzésre már kettő kell!
Egy barátnőm unokatestvérének a mesterképzésről a diploma csak azért nincs még a kezében, mert ötödszörre sem lett meg a szóbelije.
Ez most mi?? Vagy azt gondolják, hogy aki nem tud könnyen, tankönyvből megtanulni egy nyelvet, az tök hülye egy diplomához is?
Hallottam valamit arról, hogy lehet, hogy beszüntetik a kötelező nyelvvizsgát. Ez lehetséges?
Van aki kicsit félreértett. Nem azt állítom, hogy nyelvTUDÁSRA nincs szükség. Dehogy!
Csak, hogy ennyire kötelezően erőltetik a nyelvvizsgát, az nem tetszik.
Szerintem a nyelvvizsga egyértelműen nem tükrözi a megszerzett/meglévő tudást. Nálam például nem fogja, ha egyszer meglesz:D
Az érettségim az meglett, a pontok is megvannak arra a szakra, amire menni szeretnék (49et még emelhetnek).
Eddig mindig minden sikerült, amit akartam, csak ez a hülye nyelvvizsga... ez nem megy...
Ha augusztusban sem sikerül letennem, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkozni azon, hogy más nyelvet tanuljak.
Köszi a válaszokat és a kommenteket!
Az a szemétség, hogy a diploma kiadásához 40 év alatti életkorban megkezdett tanulmánynál kötelező a B2 szint, de ha valaki 41 évesen iratkozik be, akkor már nem. Ha 41 fölött le tudott államvizsgázni, akkor ugyanúgy megvan az esze a nyelvtanuláshoz is. Ugyanúgy munka, gyerek, vagy közmunka mellett. Ez ám a nagy kib.szás.
Rendben,, legyen kötelező a B2, de akkor csak olyanokat vehessenek fel eleve, akinek már megvan, és akkor nem egy olyan dologtól függ a papír aminek az oskolában oktatotthoz az égvilágon semmi köze.
A kérdésre válaszolva: gyakorlatilag 0 az esélye.
Amúgy meg a nyelvtudás elengedhetetlen, főleg diplomához (szakirodalom olvasása, külföldi kutatókkal való kapcsolatfelvétel, konferenciák, ezek mind rendre idegennyelven mennek), tehát a nyelvtudás egy legalább annyira része a megszerzendő használható tudásnak, amit a diploma elméletileg garantálna, mint a tanult tantárgyak, így jogos, hogy ugyanúgy elvárják, hogy a nyelvből is vizsgázzál, mint ahogy a többi tárgyból is vizsgáznod kell.
Azon már lehetne izmozni, hogy az első nyelvvizsgát pl. fizethetné az állam, vagy az egyetemeken lehetne több lehetőség is nyelvtanulásra, de az, hogy valamilyen módon kell egy bizonyítékot szerezni egy alap nyelvtudásról, az teljesen korrekt.
Dexamon voltál?
Megvan azóta a vizsga?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!