Mennyi esély van arra, hogy beszüntessék a felsőoktatásban a kötelező nyelvvizsgát?
Én személy szerint szemétségnek és értelmetlennek tartom, hogy itt Magyarországon ennyire erőltetik.
Saját példát írok: én nekem nincs valami jó nyelvérzékem. (6 évig tanultam kéttannyelvűben németet, TANULTAM, külön tanárhoz is jártam hetente)
Eddig kifizettem 60 ezer forintot nyelvtanfolyamra, 29+29+20ezer forintot nyelvvizsgára. Ez összesen 138 ezer forint. És még mindig nincs komplex bizonyítványom, csak egy sikeres szóbelim!!! Augusztusban újra vizsgázom, + 20ezer
és ez csak 1!! nyelvvizsga
a mesterképzésre már kettő kell!
Egy barátnőm unokatestvérének a mesterképzésről a diploma csak azért nincs még a kezében, mert ötödszörre sem lett meg a szóbelije.
Ez most mi?? Vagy azt gondolják, hogy aki nem tud könnyen, tankönyvből megtanulni egy nyelvet, az tök hülye egy diplomához is?
Hallottam valamit arról, hogy lehet, hogy beszüntetik a kötelező nyelvvizsgát. Ez lehetséges?
Hát aki nem tud középszinten megtanulni angolul, úgy hogy árad a pofájába folyamatosan a nyelv, az tényleg hülye.
Nekem jó nyelvérzékem van, sose tanultam angolra, és mégis van felsőfokúm, csak azért, mert filmeket néztem, neteztem, stb.
De tényleg, középszint angolból lóf@sz. Ott nyelvtani szerkezetek még csak minimálisak, utána durvul be. Szavak tanulásához meg nem ész kell, hanem segg.
Oh és
Kérem a bunkó kis "leszólokmásokatmertnincsjobbdolgom" emberkék, kérem hanyagoljanak. Nincs arra szükségem, hogy látatlanban lehülyézzenek...
Köszönöm
Felesleges az egyetemről beszélned. Érettséginél is éppúgy kötelező az idegennyelv.
Ugyanúgy nyavalyoghatna az is, akinek nem megy a matek, hogy akkor minek kell matek érettségi.
Egyes képzettségi szinteknél elvárható egy bizonyos tudás. Ahogy elvárod egy általános iskolától, hogy tudjon összeadni, kivonni, írni, olvasni, úgy elvárható egy egyetemet végezett embertől is a nyelvtudás. Nagyon sok egyetemen tanítanak gazdaságtant, informatikát, stb. csupa olyan dolgot, ami akár nem is vág a szakterületükbe, legalább tőlük, ha mástól nem, elvárható, hogy legyen fogalmuk ezekről a dolgokról. Kötelező muszáj, de a társadalom elvárja mindezt egy diplomás embertől, persze napjainkban ez már kezd leértékelődni, de régebben egy diplomásra igenis felnézetek.
El lehet itt vitatkozni azon, hogy mennyire könnyű a nyelvvizsga megszerzése, illetve valóban szükség van-e rá, de én inkább a kérdésre válaszolnék:
Nem sok esélyt látok arra, hogy megszüntessék a kötelező nyelvvizsgát, hiszen egyre jobban "globalizálódunk", EU-tagok vagyunk, nyitott a tőke és munkaerőpiac, stb. Ha lesz is bármi változás, akkor az inkább szigorítás.
Ugyanakkor a kötelező nyelvvizsga tudtommal csak a nappali tagozaton kötelező, de a levelezőn nem. Nem vagyok benne biztos, ha érdekel, nézz utána.
Sőt, ami a legszebb az egészben, hogy sokszor még a középfokú nyelvvizsga sem bizonyít semmit. :D Legalábbis olyan értelemben, hogy nővéremnek bioszos szakszövegeket kell fordítani a diplomamunkájához angolul. Neki középfokúja van, ennek elvileg elégnek kéne lennie, gyakorlatilag meg felsőfokú a szint, amilyen mondatszerkezetek vannak. És ha megnézzük a közepes témákat, hát azok is teljesen mesterkéltek szvsz.
Kérdező, szerintem a német nem egy könnyű nyelv, és sokan mondják, hogy akiknek ez az első nyelve, annak sok küzdelme van vele, aztán az angolban meg sétagaloppal elér a középfokú szintre. Érdemes lenne ezt meggondolnod. A nyelveknek is megvan a maga gondolkodásuk, mármint már külön-külön egy nyelvnek, és nem lehet valakit emiatt támadni, ha ez nincs meg valakiben született adottságként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!