Német emeltszintű érettségin hogyan kell elekezdeni a vitázást? Kell valami bevezető szöveg, mint pl egy párbeszédnél, vagy csak simán kezdjem el kifejteni az álláspontomat?
Ha a szóbeli vizsga első részére gondolsz, akkor a válaszom ez:
Először elmondod, hogy az állítással egyetértesz-e(. Ha olyan az állítás, akkor azt mondod el, az állítás pontosan melyik részével értesz illetve nem értesz egyet.(ez megfelel a bevezetésnek) Elmondod azt is, miért ez a véleményed, tehát érvelsz. Az érvelés tartalmazhat személyes tapasztalatot, olvasott ismeretet, ismerősöd által mesélt tapasztalatot, meg hasonlóakat. A monológod végét lehetőleg egy olyan mondattal zárd, amire a másik fél reagálni tud - persze ez az adott eszmekifejtés közben nem biztos, hogy sikerül.
Én ősszel érettségiztem németből emelt szinten. Így utólag visszagondolva, szerintem a vizsga második részétől jobban tartani kell, mert ott nehéz az áttérés a képről a szabad beszédbe!
Remélem hasznos volt a tanácsom:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!