Az angolok mikor használják a következő igeidőket?
present perfect
present perfect continuous
past perfect
past perfect continuous
present perfect = befejezett jelen. Azt jelenti, hogy jelenleg egy cselekvés vagy történés befejezett.
Pl.: "I've lost my key." = Elvesztettem a kulcsom. (= nincs meg a kulcsom, mert el van veszítve)
"I've travelled to many countries." = Sok országba elutaztam már. (jelenleg igaz, befejezett tény az, hogy sok országba utaztam)
A present perfect befejezett jelen. Nem múlt idő! Csak akkor értheted meg, ha nem kevered a múlt idővel. Amikor magyarra fordítjuk, múlt időnek "néz ki".
present perfect continuous = folyamatos befejezett jelen. Általában akkor használják, amikor egy cselekvés / történés bizonyos ideje tart.
I have been learning English for a year. = Egy éve tanulok angolul.
past perfect = befejezett múlt. Azt jelenti, hogy egy múltbeli pillanatban befejezett volt egy cselekmény. Tehát ez hasonlít a present perfectre, de nem a jelenről szól, hanem ez már a múltról.
Then I found the key I had lost. = És akkor megtaláltam a kulcsot, amit korábban elvesztettem. ( = És akkor megtaláltam a kulcsot, amire akkor igaz volt, hogy el volt veszítve). Magyarra úgy szoktuk fordítani, hogy "korábban" stb.
past perfect continuous = folyamatos befejezett múlt. Értelemszerűen azt jelenti, hogy egy cselekvés bizonyos ideje tartott egy bizonyos múltbeli időpontban.
I had the opportunity to use my German that I had been learning for a year. = Alkalmam volt használni a németet (német tudásomat), amit már egy éve tanultam akkor.
simple past:
ha valami történt a múltban és tudjuk a konkrét időpontot, mint pl.
egyszeri, pillanatnyi cselekvés a múltban, v. ismétlődő cselekvés a múltban. ---> we made several excursions last year.
időhatározói: at the time, then, onc, one day....stb.
Akkor is ezt használod, ha múltbeli cselekvés idejére kérdezel: whn did you open the packet?, vagy who saw john last week? DE: who did you see yesterday?
tiszta?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!