Kicsit amerikai angol nem teljesen értem valaki leforditaná?
Guess I needed
Sometime to get away
I needed some peace of mind
Some peace of mind that'll stay
So I thumbed it
Down to sixth and L.A.
Maybe your greyhound
Could be my way
Police and niggers
That's right
Get out of my way
Don't need to buy none of your
Goldchains today
I don't need no bracelets
Clamped in front of my back
Just need my ticket till then
Won't you cut me some slack
You're one in a million
Yeah, that's what you are
You're one in a million, babe
You are a shooting star
Maybe someday we'll see you
Before you make us cry
You know we tried to reach you
But you were much to high
Much to high
Immigrants and faggots
They make no sense to me
They come to our country
And think they'll do as they please
Like start some mini Iran
Or spread some fucking disease
They talk so many goddamn ways
It's all greek to me
Well some say I'm lazy
And others say that's just me
Some say I'm crazy
I guess I'll always be
But it's been such a long time
Since I knew right from wrong
It's all the means to an end, I,
I keep on movin' along
Radicals and racists
Don't point your finger at me
I'm a small town white boy
Just tryin' to make ends meet
Don't need your religion
Don't watch that much TV
Just makin' my livin', baby,
Well that's enough for me
Köszi Szépen!
Egyetlen a millióból /One in a million/
Azt hiszem, hogy szükségem volt néha arra, hogy elmenjek
Kellett egy kis nyugalom,
Ha egy kis béke lett volna.
Fittyet hánytam a hatodik emeletre és Los Angeles-re,
Talán egy távolsági busz kísért az utamon.
Rendőrök és négerek, rendben van
Álljátok csak el az utam!
Nem akarom megvenni egyetlen
Aranyláncotokat se ma,
Nincs szükségem bilincsre se
Hogy elszorítsátok a hátamon.
Csak a jegyemre van szükségem; addig
Nem fogtok békén hagyni?
Refrén:
Egyetlen vagy a millióból
Ez vagy te
Egyetlen vagy a millióból kicsim
Egy hullócsillag vagy
Talán egyszer újra látunk
Mielőtt még megsirattatnál minket
Tudod, hogy téged próbálunk elérni
De túl magasan vagy
Túl magasan! Túl magasan!
Túl magasan!
Bevándorlók és homokosok
Nem hatnak meg
Ide jönnek az országunkba
És azt hiszik, hogy azt tehetnek, amit csak akarnak
Mint egy mini Irán kezdete
Vagy, valamilyen rohadt betegség terjesztése
Ezer féle képpen beszélnek
Az nekem mind kínai (eredeti szövegben görög de magyarban a kínait szoktuk használni)
Egyesek azt, mondják, hogy lusta vagyok
Mások pedig, hogy én csak az vagyok
Egyesek szerint őrült vagyok
Azt hiszem, mindig az is leszek.
Olyan rég volt már
Mikor még különbséget tudtam tenni jó és rossz között.
Minden jelentős dolog egyszer véget ér
S én ugyanúgy fogom folytatni.
Radikálisok és rasszisták
Ujjal se érjetek hozzám!
Egy kisvárosi fehér fiú vagyok
Megpróbálok eleget tenni a következőknek:
Megszabadulni a vallásotoktól és
Kevesebb tévét nézni.
Csak alakítani az életem, kicsim
Mert elegem van már!
http://www.youtube.com/watch?v=U5rejzm3PhQ&feature=related
A Guns N Roses One in a million c. dala 1989-ben jelent meg a Lies c. albumon. A dalt rengeteg támadás és vita érte a szövege miatt. Axl Rose beszél a dalban többek közt a homoszexualitásról „faggots” és a rasszizmusról „niggers”. Ez nagy vitát váltott ki a banda körül. A tagok ekkor egyhangúlag elhatározták, hogy többet nem adják elő élőben a dalt. Az incidens nem érintette az album eladását, melyből 12 millió kelt el.
Axl Rose így nyilatkozott a támadásokra reagálva:
„Csak kétszer játszottam el a One in a million-t koncerten. Nem játszom el többé mivel túl veszélyesnek tartom, és mert nem vagyok bizalommal az emberek iránt ezzel a darabbal. Nem akarom színpadon előadni a One in a million-t tudván, hogy tömegben rengeteg olyan van aki tele van előítéletekkel. Az csak olaj lenne a tűzre. Nehéz szembe szállni azon ténnyel, hogy ezt a dalt a lemezen az emberek a saját céljaikra és előítéleteikre használják fel. Minden nap felteszem magamnak a kérdést: Vajon vissza kellene vonnom a dalt? Vagy hagyjam meg a dalt művészi teljességében? Vonjam vissza és magam cenzúrázzam? De várjunk csak én cenzúra ellenes vagyok. Ez egy nehezen áttörhető probléma. Az egyetlen eszköze a szembeszállásnak, ha beszélünk erről a témáról. Nem szeretem a károkat amiket a dal okozott, nem szeretem az előítéleteket és nem szeretem azt a tényt, hogy a dal előidézte az emberek előítéleteit. Ez nagy gond számomra. A dalt folyamatosan felhasználják a banda ellen, és ellenem is, és egyáltalán nem számít az, hogy valójában mit is akartam mondani ezzel a dallal.”
Axl Rose kijelentett, hogy nem gyűlöli a homoszexuálisokat,-( annak ellenére, hogy köztudott, hogy 4 éves korában a nevelőapja szexuálisan zaklatta őt)- és bizonyítékul azt hozta fel, hogy a zenei világban a két példaképe Freddie Mercury, és Elton John. (1991-ben aztán fel is lépett Elton Johnnal a Freddie Mercury emlékkoncerten és közösen előadták a Bohém rapszódiát, Ill. az MTV music awards-on közösen zongorázták a November rain-t.) Ugyanakkor Axl azt is hozzátette, hogy nem érti meg a homoszexuálisokat. Szerinte ők a saját világukban élnek.
Azt nyilatkozta továbbá hogy a „niggers” szó alatt Ő nem szükségszerűen azokra gondolt akik a feketékhez, mint emberi fajhoz tartoznak.
Slash (vezető gitáros) akinek az édesanyja fekete, így nyilatkozott a dalról. „ Nem támogattam a dalt de ugyanakkor nem is elleneztem. Mikor Axl először előjött a dallal, és tényleg meg akarta írni, azt mondtam, hogy nem hiszem, hogy nagyon cool lenne. Nem sajnálom, hogy megszületett a One in a million, csak azt sajnálom, amin keresztül mentünk miatta, és amit az emberek személyes érzéseik sértéseként fogtak fel belőle.”
Akkor végül is miről szól ez a dal??? Tehetjük fel a jogosan a kérdést ennyi ködösítés után. Erre Axl a Don't Damn Me c. dalban adott választ a Use your illusion I. c. albumon, mely elmagyarázza, hogy mit is kellett volna kiolvasni a One in a million sorai közül.
Fúúú köszönöm a kimerítő választ!
Amúgy imádom mindkét számot, meg még a shotgun blues-t és az Ain't Fun-t is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!