Az eszperatón kivül volt vagy van más próbálkozás is mesterséges nyelv létrehozására?
09:52
"És az eszperantó kiejtés teljesen egyértelmű? Mindne betűnek megvan a saját kiejtése?"
Minden betűhöz egy fonéma tartozik. Ebben az értelemben egyértelmű a helyesírás és kiejtés közti viszony. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor biztosan nem "egyértelmű" a kiejtés abban az értelemben, hogy egy betűhöz egy hang tartozik. Nem mintha ez a szövegértést vagy a kiejtést a legkisebb mértékben is zavarná.
Sőt, az eszperantó előtt is volt(ak) mesterséges nyelv(ek). Például a volapük.
Én is dolgozok egy ilyen nyelven. Ajánlom, hogy nézd át a Toki Pona hangkészletét, a többi a te dolgod. Héber vagy saját készítésű írással drukkolj ki.
Szerintem, ha kicsit is reménykedik benne egy mesterséges nyelv alkotója, hogy a nyelvét mások is (esetleg sokan) megtanulják, akkor maradjon meg a latin betűknél, azon belül is az angolhoz hasonlóan minden módosító bigyó (ékezetek, alsó farkincák stb.) nélkül.
Nem árt, ha rendhagyó esetek nincsenek benne, és egyszerű a nyelvtana.
Az sem árt, ha a sokak számára problémás hangokat kerüli. (Például: az angol th, az l és r rettegett páros, ilyesmi. A toki pona ezt valóban ügyesen kezelte.
A toki ponának szerintem túl kicsi a szókincse, bár nem beszélem, tehát lehet, hogy nincs igazam :)
De ezer célszerű szó már szerintem igen sok dologra alkalmassá tesz egy nyelvet, főleg, ha vannak benne általánosan használható jelentésmódosító végződések vagy előtagok, melyek megtöbbszörözik a szókincset.
Az eszperantó elég jó, csak a bigyós betűik zavaróak, meg sok nép számára a hangjai is nehezen tanulhatóak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!