Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Az eszperatón kivül volt vagy...

Az eszperatón kivül volt vagy van más próbálkozás is mesterséges nyelv létrehozására?

Figyelt kérdés
Őszintén szólva az eszperantónál nem tudom mi volt a cél, de én teljesen más nyelvet dolgoznék ki, ha ilyesmibe fognék. Előszöris olyan betűket és hangokat használnék, amelyet a legtöbb nemzetiség számára közös, azaz nem lennének pl ékezetes betűk, mint az eszperantóban. Ami a számítógépes karaktekészlet szempontjából is fontos. Sőt kimondottan optimalizálnék a minél kevesebb tinta használatára is, ami manapság fontos lehet papír és energitakarékosság miatt.
2011. márc. 5. 22:41
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
És az eszperantó kiejtés teljesen egyértelmű? Mindne betűnek megvan a saját kiejtése?
2011. márc. 7. 09:52
 12/14 anonim ***** válasza:

09:52

"És az eszperantó kiejtés teljesen egyértelmű? Mindne betűnek megvan a saját kiejtése?"

Minden betűhöz egy fonéma tartozik. Ebben az értelemben egyértelmű a helyesírás és kiejtés közti viszony. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor biztosan nem "egyértelmű" a kiejtés abban az értelemben, hogy egy betűhöz egy hang tartozik. Nem mintha ez a szövegértést vagy a kiejtést a legkisebb mértékben is zavarná.

2011. márc. 7. 13:29
 13/14 supergenius válasza:

Sőt, az eszperantó előtt is volt(ak) mesterséges nyelv(ek). Például a volapük.

Én is dolgozok egy ilyen nyelven. Ajánlom, hogy nézd át a Toki Pona hangkészletét, a többi a te dolgod. Héber vagy saját készítésű írással drukkolj ki.

2012. aug. 30. 10:28
 14/14 Makacs Kun válasza:

Szerintem, ha kicsit is reménykedik benne egy mesterséges nyelv alkotója, hogy a nyelvét mások is (esetleg sokan) megtanulják, akkor maradjon meg a latin betűknél, azon belül is az angolhoz hasonlóan minden módosító bigyó (ékezetek, alsó farkincák stb.) nélkül.

Nem árt, ha rendhagyó esetek nincsenek benne, és egyszerű a nyelvtana.

Az sem árt, ha a sokak számára problémás hangokat kerüli. (Például: az angol th, az l és r rettegett páros, ilyesmi. A toki pona ezt valóban ügyesen kezelte.

A toki ponának szerintem túl kicsi a szókincse, bár nem beszélem, tehát lehet, hogy nincs igazam :)

De ezer célszerű szó már szerintem igen sok dologra alkalmassá tesz egy nyelvet, főleg, ha vannak benne általánosan használható jelentésmódosító végződések vagy előtagok, melyek megtöbbszörözik a szókincset.

Az eszperantó elég jó, csak a bigyós betűik zavaróak, meg sok nép számára a hangjai is nehezen tanulhatóak.

2014. jún. 4. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!