(Német) Az alábbi elöljárószók után milyen a névelők ragozása?
Olyasmikre lennék kíváncsi, hogy például alanyi, részes, tárgy eset áll-e a németben ezek a prepozíciók után:
zu, nach, aus, in (ennél az is érdekelne, hogy a ,,hol?" és a ,,hová?" kérdéseknél van-e ragozásbeli különbség). Az összevonásokra nincs szükségem még, de örülnék neki, ha valaki le tudná írni azt is.
mindegyik Dativval(részeseset áll
zu + Dativ
azaz der-ből dem pl. dem Vater
die-ből der pl. der Katze
das-ból dem pl. dem Kind
és többesszám dieből den + n azaz pl. den Kindern
nach + Dativ
dem
der
dem
den + n
in + Dativ
dem
der
dem
den + n
aus + Dativ
dem
der
dem
den + n
szóval mindenhol ugyanaz válik.. der die das többesszám sorrendben írtam.
jaj és hát a kérdésedet nem teljesen értem...de megpróbálok válaszolni...szóval..
hol az a Wo? a hová pedig a Wohin?
nincs az utána lévő igék ragozásában semmi különbség, ha jól értettem a kérdésed. Szóval szerintem úgy értetted, hogy tegyük fel szeretnéd a kommen igét mindkét kérdőszóval használni. Nincs semmi különbség, azt kivéve hogy pl. a Wohin? kérdőszóhoz nem tartozik a kommen, mert azt jelenti ugye hogy jönni. szóval nincs ilyen hogy Wohin kommst du? vagyis Hová jössz te ? Ez hülyeség.:D
szóval nincs az utána lévő igékben ragozásbeli különbség, de nagyon kevés olyan ige van amit mindkét kérdőszó után lehet használni.
Nem, a kérdés arra vonatkozott, hogy
in die Stadt - tárgyeset, és a hova kérdésre válaszol és
in der Stadt - részeseset, és a hol kérdésre válaszol.
wo? kérdésre a prepozíciók Dativ-ot vonzanak,
wohin? kérdésre pedig Akkusativ-ot.
Kivéve a zu, az MINDIG Dativot vonz.
Az aus is Dativot vonz(mert az a woher kérdésre válaszol, ahhoz pedig mindig Dativ kapcsolódik)
összevonás ilyen esetekben jöhet létre pl:
zu+dem=zum
zu+der=zur
in+dem=im
in+das=ins
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!