Hogyan fejleszthetném a HALLÁSÉRTÉSEMET?
Az előző nagyon jól mondja. Sokáig azt hittem absz. nincs nyelvérzékem, aztán kiderült csak a módszerrel volt a baj. Ha hiszed ha nem (én sem hittem amíg ki nem próbáltam) ha csak szól valami idegen nyelvű a háttérben az már számít. Legjobb ha a BBC oldaláról töltögetsz le olyan műsorokat, amik érdekelnek. Esetleg: voanews.com Először megpróbálod megérteni hallás útján, majd elolvasod a transscriptet ha nem megy. Ugyanezt lehet e-book-al is, ami egyben hangos könyv is (Sok ilyen van)
Napi utazás, takarítás, stb közben szóljon valami a füledre. A BBC műsorai 30 percesek ami azért jó, mert nálam mondjuk egy nap végipörgött 4-5* ugyanaz, ami jobb mert szokja a "füled" a kifejezéseket, és ha a kifejezések első szavát meghallod, sokszor már automatikusan "odaképzeled" a másodikat anélkül hogy azt konkréten hallanád is (és erre pl a vizsgán direkt rá is mennek, úgy hadarják el a második szót hogy direkt ne értsed, csak akkor tudod, ha már elég "mintát" hallottál.
A módszer tehát különösebb erőfeszítés nélkül is működik. Egyetlen hátránya van, ami a nyelvtanulást leginkább jellemzi: időigényes.
Elalvás előtt is szólhat pl angol. Beállítod az időkapcsolót hgoy 30 perc múlva kapcsoljon ki. Arra elalszol és az agyad még alfába is fogja hallani az angolt. Egész éjjelre viszont ne hagyd szólni, mert az már "káros" -> leterheli az agyat, és az agy nem tud pihenni...
előző vok.
Linkelek pár podcast-ot, amikből én tanultam, szerintem jók és ingyenesek.
ha esetleg érdekel az informatika: [link]
ha érdekel a repülés: [link]
az én érdeklődési köröm ezek, ezért annak idején ilyeneket kerestem. Az fontos hogy olyat hallgass, ami érdekel is, ne legyen "érdektelen" mert akkor még ha akarsz sem fogsz odafigyelni rá.
plusz filmek először angollal, felirat NÉLKÜL! utána esetleg angolul angol felirattal
npr.org
ez nagyon hasznos oldal. egy amcsi netes rádió, le vannak írva a hírek, és egy csomó el is van mondva. szal a szöveget is megnézheted. és tájékozódhatsz közben
Azt, h hogyan lehet fejleszteni, már leírták többen. Viszont az egyik barátnőm hasonló cipőben járt, mint te. Az írásbelije elsőre meglett, a beszélgetős rész százaléka is nagyon jó volt, viszont a magnó húzta le mindig. Vagy egy évig szenvedett ezzel, és egyszer sem jött össze neki (ECL-re járt, azt hiszem). Már nagyon sürgette az idő, kellett a papír, gondolt egyet, és elment egy Euro szóbeli nyelvvizsgára, és láss csodát, ott elsőre sikerült neki. Pedig tényleg becsületesen gyakorolt, megcsinálta az összes létező emelt szintű érettségi hallgatását, ő is nézett BBC-t stb. (És igen, lehet olyat csinálni, hogy a szóbeli és az írásbeli nem ugyanolyan nyelvvizsgarendszerből van meg, így is elfogadják komplexnek)
Szóval lehet, h érdemes lenne egy másik vizsgarendszert kipróbálni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!