Melyiket válasszam: francia vagy német?
Most vagyok nulladikos egy angol kéttannyelvű iskolában. Jövőre egy újabb nyelvet kell választanunk, franciát, vagy németet. Még egyiket sem tanultam, csak a két idősebb testvéremnek van nyelvvizsgájuk belőle.
Én a francia felé hajlok, de ez még változhat.
Szerintetek, melyik éri meg jobban, melyik nehezebb...
Sokan állítják, hogy angol után németet tanulni nehéz. Szerintem ez nem igaz. Én 8 évnyi angol után önszorgalomból kezdtem el németet tanulni, és nagyon könnyen ment. A nyelvtana iszonyatosan hasonlít az angolra, szóval ha angolul tudsz, ez nem lehet probléma. Igaz, hogy németben bekavarnak a nemek és azok különböző ragozásai, de ez se egy nagy ördöngösség. A német nyelv szókincse viszont jelentősen eltér az angolétól, a franciának több közös szava van az angollal. Viszont a német javára szól az, hogy összetett szavakat használ, aminek logikája teljesen megegyezik a magyaréval, és emiatt a szavak könnyen tanulhatók. Mondok egy példát: a konyhaszekrény szónál németben elég annyi, hogy egymás után teszed a konyha és a szekrény szavakat és kész. Angolban erre egy teljesen új szót kell megtanulni. Ez csak egy példa volt, de németben rengeteg ilyen szóösszetétel van, ami egy magyar számára logikusan következik. Emiatt kevesebb szóval el lehet boldogulni mint pl. angolban.
Ami a francia és német hasznosságát illeti, a német nyelv számunkra egyértelműen hasznosabb. Kereskedelmünk túlnyomó részét Németországgal bonyolítjuk le, a legnagyobb hazai befektetők a németek, a legtöbb turista Mo.-n német. Egyszóval több közünk van a németekhez, mint a franciákhoz. Igaz, hogy a franciát többen beszélik (Európán kívül), de nem hiszem hogy valaha is franciául fogsz társalogni a bantu négerekkel Kongóban. És az se valószínű, hogy az Európai Unió valamelyik intézményében fogsz dolgozni. Akkor már inkább valószínű, hogy egy német cégnél.
Ha a francia "felé hajlasz", akkor azt válaszd.
Angol után a francia egyébként nagyon könnyű.
A francia és a német kb. egyforma jelentőségű nyelv. Európán belül a német fontosabb, azon kívül a francia. A németet sokkal többen beszélik Mo.-on, kevés a jó franciatudás, ezért, bár kevesebb franciául beszélőre van szükség, összességében a franciatudás ugyanúgy értékesíthető.
A német sokkal nehezebb.
én nagyon szeretem a németet és szerintem a nyelvtan se olyan bonyolult. van, hogy másoknak pl. a zu+Infinitiv nem megy, nekem viszont az megy és pl. valami teljesen alap dologgal van bajom.
a franciát még nem tanultam, de szeretném majd. nekem a hangzása nem tetszik annyira, az olaszé jobb.
viszont ha én választhatnék a helyedben, akkor a franciát választanám. miért? -gondolom az angolban már hozzá szoktál a kiejtéshez. itt is másképp kell ejtened és írnod. -ha az angol után te németet tanulsz, megutálod a németet, mert nem túl egyszerű az angol után a német, fordítva viszont felüdülés.
de ezt neked kell eldöntened!
Köszönöm a rengeteg választ!
Gondolkoztam rajta én is, osztálytársakkal is beszéltünk róla. Még nem tudom, hogy mi akarok lenni, mert elég sok minden érdekel... Én szerintem úgy szeretném csinálni(ha nem változik), hogy elkezdem a franciát, ha már van rá lehetőség, és ha szükséges, akkor később megpróbálkozok a némettel.
én franciát választottam, és nagyon örülök neki. Nagyon tetszik a francia nyelv, teljesen beleszerelmesedtem :D
Mostanában minden nap francia zenét hallgatok: http://www.youtube.com/watch?v=zThpF8WrieQ
http://www.youtube.com/watch?v=XvyMG0z0FZY
Most mond hogy nem gyönyörű ((: Nemtudom én mindig úgy éreztem, hogy a francia lágy, finom, kifinomult, szép, míg a német érdes, rideg, nem szép. Meg a franciát azért sokkal több oszágban beszélik - franciaország, svájc, belgium, luxemburg, kanada, nagyon sok afrikai ország plusz amerikában és angliában is az a második nyelv, szóval ott is megérteted magad. De persze te döntesz (:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!