Melyik módszerrel lehet a legjobban fejleszteni a szókincsem angol nyelvből?
Sziasztok!
Az volna a kérdésem, ki mit tud javasolni szókincs fejlesztésre angol nyelvből?
Sose volt “nyelvérzékem”, de sokan azt mondják hogy ez nem létezik csak rosszul tanultam, így szeretném a segítséget kérni hogy hol hibáztam tanulás alatt.
Maga az angolom már nem alapszintű, amikor voltam külföldön, meg tudtam értetni magam, de ha valaki jobb angollal beszélt, nagyobb szókinccsel, akkor már bajba voltam.
Próbálkoztam a magolással, duolingoval, az első nem jött be, hiába ültem neki, egyszerűen nem maradtak a fejembe a szavak. Ha megláttam a szókártyát eszembe jutott, de ha egy szövegben találkoztam vele nem igazán. A második meg szerintem nem igazán alkalmas nyelvtanulásra, talán az alapjaira. A 6. Modult kezdtem, a 8ból, de nem igazán találtam hasznosnak.
Néztem sorozatot angol nyelven angol felirattal. Ha valami gyermek mesét néztem az érthető, vagy ha valami népszerű sitcomot néztem (Jóbarátok, így jártam anyátokkal). De ezeket a sorozatok amúgy is ismertem, illetve ha a szöveget annyira nem is értem sejthető a szituációból hogy mi a poén.
Nem éreztem ezt sem túl hatásosnak, de lehet csak keveset néztem (általában heti 3-5 rész) vagy valamit rosszul csináltam.
Próbálkoztam az olvasással is, könnyitett olvasmányoknál az A2es szintű könyvek viszonylag könnyen, érthetően elolvasom, a b1-eseken meg szenvedek.
Van itthon egy angol nyelvű Harry Potter könyvem (ebből is olvastam a magyart, illetve a filmet is láttam így a története nem ismeretlen.), de annak az olvasása sem könnyű, lassan haladok vele.
Olvasni úgy szoktam, mert azt hallottam hogy úgy kell, hogy nem szabad szótárazni, mert az állítólag elveszi az olvasás élményét. Magát a szót, vagy mondatot lefordítom ha nagyon nem értem.
De magát az olvasást szeretem, szívesen olvasnék ha segít idegen nyelven, de itt is lehet hogy valamit én hibáztam.
Angoltanárhoz is jártam magánórákra, ott leginkább a beszélgetés volt, heti egyszer, természetesen angol nyelven, de itt sem éreztem hatalmas fejlődéseket. Inkább a minimális fejlődés, nagyon lassan (egy évet jártam kb), és inkább abban segített hogy amit eddig tudtam, azt felszínre hozta és nem felejtettem el, mert használtam, de pluszt mintha nagyon lassan adott volna hozzá.
Talán ezek voltak a próbálkozásaim a nyelvtanulással. Ha valaki tud segíteni azt megköszönném.
Milyen módszer, hogyan alkalmazva, milyen rendszerességgel van haszna.
Konkrét célom nincs a tanulással, csupán ha külföldre utazik az ember jól jön, vagy idegen nyelvű cikkeket, vagy videókat megnézni, illetve szeretnék 1-2 mangát olvasni ami angol nyelven megtalálható, magyar nyelven viszont nem, ezeket is nyilván jó lenne elolvasni.
Azt nem tudom számít-e a korom, de 30 körüli vagyok, gondolom az agyam se úgy fog már mint tizenévesen.
Angol könnyített olvasmányok, szintednek megfelelően.
Elolvasol 10.000 oldalt (A1-C1) és a nyelvtani struktúrák is rögzülni fognak, illetve a szókincsed is remek lesz.
Konkrétan a tiédet azzal a módszerrel, ami neked a legjobban bejön, amit a legszívesebben csinálsz. És nem kell egy vagy akárhány módszert kiválasztani, aztán azokhoz ragaszkodni, hanem mindig azt csináld, amihez épp kedved van. Az a lényeg, hogy csináld. Mondjuk minden nap tíz percet tölts konkrétan szókincsfejlesztéssel. De minden nap, következetesen.
"az A2es szintű könyvek viszonylag könnyen, érthetően elolvasom, a b1-eseken meg szenvedek"
Akkor szerezz be valami A2-B1 szintű tankönyvet, és abban haladj szépen úgy, hogy mindent megcsinálsz! Hiába találod ki magadnak, hogy "szókincsfejlesztés", a nyelvtanuléás nem úgy működik. Minden mindennel összefügg. Ha a "szókincsfejlesztés" című részt megcsinálod, de átugrod az olvasós, az írós, a hallgatós, a beszélős meg a nyelvtanos részeket is, nincs mitől rögzüljenek a szókincsfejlesztős rész szavai, kifejezései. Folyamatosan haladj tehát egy könyvben és munkafüzetben párhuzamosan, mindent megcsinálva - és ha mellette még extra szókincsfejlesztési igényeid is vannak, akkor plusz tíz perc szókincsfejlesztés, ahogy már írtam. Ha valami szókincsfejlesztős könyvet is van kedved használni, az is A2-B1 szintű legyen lehetőleg - bár ha inkább csak úgy összevissza van kedved szókincset fejleszteni, akkor ez a plusz tíz perc összevissza bármi is lehet (az alapkönyv és munkafüzet mellett).
"30 körüli vagyok, gondolom az agyam se úgy fog már mint tizenévesen"
Ne viccelj már! Majd ha kétszer annyi idős leszel, visszatérünk a kérdésre, addig csak hajrá, az életkorod nem lehet kibúvó! :))
Én az olvasás mellett megpróbálkoztam fordítással is. Az első könyvet, amit angolul kiolvastam. Nagyon lassan haladtam vele, de a végére értem, majd az elejéről elkezdtem fordítani (akkor még nem volt magyar verziója, ha kipróbálnád, érdemes ilyen könyvet keresni)
Egyébként én szótáraztan olvasás közben, elején minden egyes szót, amit nem értettem, aztán még beleuntam, mert tényleg nagyon lassan haladtam vele, úgyhogy később már csak a fontos szavakat szótáraztam ki. A könyvből kiszótárazott szavakat össze is lehet egyébként gyűjteni, és akkor utólag átismételheted, megpróbálsz emlékezni arra is, hogy hol olvastad, milyen környezetben.
Most pl egy német könyvet olvasok pont ugyanígy nyelvtanulás céljából, és néha szembejön egy szó, aminek nem tudom a jelentését, de tudom, hogy már volt a könyvben, kábé azt is tudom, hogy hol, és akkor megpróbálom megkeresni, visszalapozni, hogy hol fordult elő az a szó. Ha megvan, a két szövegkörnyezet alapján megpróbálom kideríteni a szó jelentését és csak utána szótárazok. Ettől még lassabb a folyamat, viszont a keresgélés meg gondolkozás miatt még jobban megmarad. Plusz, amíg keresem, ugye több helyen újra beleolvasok a könyvbe, olyan részeket olvasok át, amit már korábban elolvastam, így azokat a szavakat is többször látom
Olyan könyvet kell keresni, aminek érted a 80%-át, hogy az élményből ne rontson és legyenek benne új szavak is, tehát tudj fejlődni. Így ha valamit ki tudsz találni szövegkörnyezetből az jó, ha pedig valamire nem jössz rá azt nézd meg nyugodtan. Azt a szótárazásos módszert nem érdemes amikor minden egyes mondatot szavanként elkezdesz szótárazni.
Én kétféleképpen szoktam olvasni. Az egyik aktívan, amikor figyelek mindenre, hogy mit jelent a másik pedig az, amikor csak folyamatosan olvasok, elképzelem a történetet, de nem keresgélem a szavakat.
Ahhoz, hogy egy szót megjegyezz sokszor kell látnod, hallanod és használnod. A thank you is azért megy mert sokszor hallottad. Ezen kívül az agyad azt szereti ha tudod mihez kötni a szavakat. Ha csak úgy szótárból megtanulod az agyad el fogja felejteni, mivel nincs rá szüksége.
Hasznos az is ha az új szavakkal te magad alkotsz mondatokat.
A korod nem akadály, nem 70 éves vagy. Én pl. sokkal jobban/könnyebben tanulok nyelveket 33 évesen, mint tizenévesen.
Köszönöm!
Akkor tehát maga az olvasás az tökéletes rá, szótárazni se feltétlen kell csak legyen rendszeres?
Illetve akkor a könnyített olvasmányok is jók, nem kell neki ugrani mondjuk egy Harry Potternek? Vagy jobb ha egy rendes könyvet olvasok?
Ha szintednek megfelelő, akkor ritkán kell szótárazni.
Kezd a 100 szavas könyvekkel.
Kedves 7.válaszoló. Nem tudom miből jött le hogy én fel akarom találni a szókincs fejlesztést a nyelvtanulásba, ha így lenne, valószínüleg itt kérdeznék hogyan is lehet.:) És direkt írtam magamról hogy azért nem alap nélkül vágnék bele a dolgokba, de a szókincsfejlesztés igenis egy fontos eleme a nyelvtanulásnak, mert hiába tudom hogyan kell egymás után rakni a szavakat, ha nem ismerem a szavakat.
A többi hozzászólás hasznos volt, köszönöm a segítséget, és bárkinek bármilyen további tippje van, szívesen fogadom.
"És direkt írtam magamról hogy azért nem alap nélkül vágnék bele a dolgokba"
De nem is valami magas szintű nyelvtudással... A2-B1 szinten még teljesen normális jelenség, ha "igazi" könyvek nem mennek, sőt, a könnyített nyelvezetű olvasmányokból sem megy bármilyen szintű. Egyszerűen tanulni kell "a nyelvet", akkor a szókincs is fejlődik.
"a szókincsfejlesztés igenis egy fontos eleme a nyelvtanulásnak"
Persze. De csak annyira, amennyire a tankönyvekben is megjelenik - és nem véletlenül helyeznek rá csak akkora hangsúlyt a tankönyvek, amekkorát: minden más is ugyanannyira fontos.
De ez nem segítség hogy odaböfögsz egy beszólást.
Akkor ajánlj olyan tankönyveket amiket ilyen szinten érdemes lehet használni, aminek segítségével előrébb juthatok hogy fejlődjön a nyelv. Az a2-b1 szint már annyira talán nem az alap, hogy arról olvassak hány alma van a kosárba, és ehhez oldjak meg feladatokat, ajánlj olyan könyvet amiből lehet tanulni.
Lehet hasznos amire gondolsz, de amit mondasz, meg ahogyan azt megfogalmazod, az inkább a demotiváló, lehúzó komment.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!