Érdemes japán szakon tanulni egyetemen? Mit érdemes a japán mellé tanulni?
Szeretnék egyszer kimenni Japánba, és ott dolgozni, és már 4 hónapja tanulom a nyelvet, lassan teljesíthetném az N5 szintet. Azon gondolkoztam, hogy megéri-e japán szakon továbbtanulni az (ELTE-t néztem ki, de tudom, máshol is van ilyen oktatás, kíváncsi lennék a véleményetekre evvel kapcsolatban - melyik egyetem miben jobb? ), és/vagy mit érdemes hozzá tanulni. Matekból 4esre érettségiztem emelten, meg angolból 83%ra emelten, és van egy középfokú nyelvvizsgám. Sokan mondják, hogy a japán önmagában nem sokat ér, és így szeretnék valami mást is tanulni előtte. Milyen szakot ajánlotok?
Fontos, hogy, a célom, hogy kitelepedjek Japánba és ott éljek, dolgozzak, etc.
Bármilyen tippet, tanácsot elfogadok, elsősorban olyanoktól akik valamilyen szinten érintettek a témában. Köszönöm szépen!
Ui.: 2025 szeptemberében szeretném elkezdeni tanulmányaimat, és februárig el kéne döntenem mit válasszak.
Bocsi, nem írtam ide, de sokan ajánlják hogy gazdasági irányba forduljanak el, akik japánt tanulnak, mert az egy (idézem egy másik itteni kérdő kérdésének
egyik válaszából) "atombiztos kombó". Ez mennyire lehet jó/releváns? Van matek érdekeltségem, de jó vagyok a nyelvek tanulásában is. 🤔
Nagyon szeretnék kiköltözni oda, de azért valami olyan szakkal, ami ér is valamit. Azt is hallottam, hogy TEFL Certification el ki lehet oda menni angolt tanítani. Ez igaz?
Köszönöm az összes választ!
"Sokan mondják, hogy a japán önmagában nem sokat ér, és így szeretnék valami mást is tanulni előtte."
Evidens.
Japánban él már 120 millió meber, aki tud japánul. Hogyan szeretnél ott munkát taláni, ha azt tudod, mint bárki más?
Azt neked kell tudnod, mi az, amiben még erős tudnál lenni. Elsősorban nem szakban kell gondolkodni, hanem karrierben, de ez is nehéz, hiszen egy kelendőbb terület, amihez alig értesz nem ér többet, mintha egy valamivel telitettebb szakmával próbálkoznál, amiben otthon van. A tanítás is ilyen: felesleges tanári végzettséget javasolni, ha semmi kötődést nem érzel ehhez a hivatáshoz.
Az első válaszoló jól rávilágított a dolgokra.
+ Nem említetted, ezért hozom fel ezt szempontnak, hogy Japánban nem várják tárt karokkal a bevándorlókat. Szóval nincs könnyű dolgod, ezt nem tudom, hogy tudod-e.
Én éltem kint 1 évet, japán szakot is végeztem. Voltál már kint? Ismered a kultúrát? A japánokat?
Nem fenékig tejfel kint az élet. Sokan hazajönnek, mert nem tetszik nekik. A working holiday vízumot javaslom elsőkörben, ahhoz egyetemistának sem kell lenned. Az egyetem arra jó, hogy lesz lehetőséged Japánba kimenni ösztöndíjjal, ha jó vagy. De ahhoz, hogy oda költözz, nem kell japán szak. Inkább valami piacképes diplomát ajánlok. Az egyetemen rendesen japánul sem tanítanak meg. Főleg nem beszélni.
Szia, én egy japán szakos hallgató vagyok és egy nagyon személyes és őszinte monológot fogok most írni.
Ugye elvárás, hogy ha japán szakra készülsz, akkor egyetem kezdetéig tanuld meg a hiraganákat, katakanákat. Na de hát… tavaly mikor kezdődött a vizsgaidőszak volt, aki még mindig nem tudta olvasni legalább a katakanákat. Néha nem is értem, és a tanárok meg próbáltak nekik segíteni, ami tök kedves és aranyos, de így a többiek nem tudtak haladni, és a vizsgákhoz nem ártana a gyakorlás. Az első a félévnek a végére N5 szintet ajánlottak, kövi végére N4-et :”D Mondanom sem kell, végig vettük a Genki 1-et először, de N5-öt is csak alulról kapargattuk. Ja és ezt úgy, hogy én igenis otthon is leültem tanulni és foglalkoztam a nyelvtannal, szavakkal és kanjikkal. Szerintem az, hogy egyetemen a nyelvet teljesen elsajátítsd + magántanár nélkül esély nincs, a tantárgyak 90%a neked töltelék lesz, mivel ugye “keleti nyelvek és KULTÚRÁK” a szak teljes neve, ebből neked lesz x óra japán nyelvtanod és 5ször annyi másik órád, ami törivel, vallással meg minden egyébbel kapcsolatos. Ha ezeket is szeretnéd, hogy meglegyenek 2-esek minimum, akkor kevesebb időd marad japánt tanulni. Én legalábbis így látom. Neked, ha te tényleg nyelvet akarsz intenzíven tanulni, egy nyelvsulit ajánlok, és mellette egy valóban piacképes diplomát, mivel kint Japánban nyilván nem lesz különleges, ha beszélsz Japánul. Amúgyis, ahogy már felettem írták páran, a japánok többségének a külföldiek=amerikaiak, szóval nagyon nem néznek jó szemmel. Voltam már kint egyébként nyári munkán, az nem volt rossz, mivel csak a repjegyet kellett állni, a többi meg volt oldva. Ezt nem szeretném annyira részletezni, mivel alapból ugye a szak a kérdés, de igen, vannak ehhez hasonló megpályázható lehetőségek, amik miatt mondjuk megéheti. A kezdő csomag (szaktársak, akik közül már a fele kibukott) amúgy az egyetemen nagyon megoszló volt, rengeteg olyan ember jött erre a szakra, akikről távolról ordít, hogy bűzlenek és minden éjjel anime melleket nézve alszanak el, és őszintén néha értettem is, hogy miért vannak elítélve az animés emberek. Szóval szerintem ennyi, amire fel kell készülnöd. Én nem ajánlom, ha komoly szándékaid vannak a nyelvvel, akkor —-> piacképes diploma és gyakorlati munka elsajátítása, nyelv tanfolyam :) remélem tudtam segíteni és spórolni neked fájdalmas 3 évet.
Gyere ki orvosként. Csúcskategóriás fizetés, bárhol el tudsz helyezkedni, az állásinterjún te diktálod a feltételeket.
A diplomát honosítani kell, és N1 szintû japántudás a feltétel.
Amúgy ápolóként is ki lehet jönni, sok külföldi ápoló van más ázsiai országokból. Ápolóra is mindig van kereslet, de a fizetés nyilván kevesebb.
Ha jól tudom, annál is honosítani kell a diplomát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!