Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Kérdések az olasz nyelvről?

Kérdések az olasz nyelvről?

Figyelt kérdés

Sziasztok

Olasz nyelvet szeretnék tanulni az alapoktól kezdve.Angolból és németből elég jól elboldogulók B2 fölött vagyok. Mivel az olasz latin nyelv, gondolom ezzel nem sok előnyöm van.Ködös múltba 4 fél évet tanultam latint, töri szak mellett kötelező volt.

Számos kérdés felmerült bennem:

1. Mennyi idő alatt lehet eljutni olyan nyelvtudáshoz, amivel már megértem a filmeket vagy az olasz élő beszédet. Tudom, ez a szokásos hülye kérdés itt. Rengeteg tényezőtől függ: nyelvtanulásra fordított idő (ez nálam 1-2 óra), anyanyelvi beszélgető partner megléte (ilyen nincs), tanár (nálam önerőből főként), nyelvérzék (átlagos)

2. Milyen jó kurzus book-ok léteznek? Tankönyvkatalogus oldalról letölthető a Giro. Móritz György tankönyvei tanuljunk nyelveket sorozatból jónak számítanak-e napjainkba?

Van-e olyan amelyet szinte mindenki használ az angolban ilyen pl.Headway, English File

Miből oktatnak általában a nyelviskolákban illetve a kéttannyelvű sulikba?

3. Melyek a jó olasz nyelvtan könyvek? Antal Lajos féle mennyire jó?

4. Olasz nyelvű videokat hol találtok: RAI internetes live adása legtöbb alkalommal csak Olaszországból érhető el. Kábel-tv-n nincs olasz nyelvű adás.

5. Tudna-e ajánlani valaki jó olasz tanárt Szegeden?

Köszi

nov. 6. 19:01
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Nyelvszakon a Magari és az Affresco italiano-ból tanultunk. Ezek már haladóbbaknak jók.

Nyelviskolában Progetto Italiano-ból tanultam, szerintem még nagyon sokan ezt használják. Giro Italiano-ból is tanítanak, de azt nem ismerem.

Youtubeon vannak jó csatornák, pl: https://www.youtube.com/@LearnAmo ( [link] , https://www.youtube.com/@lucreziaoddone , https://www.youtube.com/@italianoautomatico

Szerintem már az elején érdemes sorozatot nézni, hallgatni, hogy szokjon hozzá a füled. Dokozatosan fogsz egyre több mindent megérteni, felismerni. Én jobban szeretem azt, ha csak nézi folyamatosan a videókat/filmeket az ember és egyre többet ért, mint azt ha valaki leül egy szótárfüzettel x hónap tanulás után és azonnal mindent érteni akar. (Érdemes ugyanazt megnézni nagyon sokszor.)

Ha budapesti vagy javaslom, hogy menj el az Országos Idegennyelvi Könyvtárba és nézd meg milyen nyelvkönyvek vannak hátha megtetszik valamelyik.

nov. 6. 19:58
 2/2 anonim ***** válasza:

Én középiskolában kezdtem tavaly szeptemberben az olaszt, habár nem a nulláról, már volt egy kis alap tudásom. Most vagyok kb egy gyenge B1-es szinten. Előző hónapban Rómában szinte mindent megértettem nagyvonalakban amit körülöttem beszéltek, én is tudtam beszélni. Szeretném elmondani hogy nagyszerű választás az olasz, legalábbis nekem biztosan, határozottan boldogabb vagyok márcsak a ténytől hogy nagyjából lassan mondhatom hogy tudok olaszul és tudom élvezni az olasz kultúrát teljes egészében, tulajdonképpen lélekben olasz lettem.

Ahogy mindenki más, én is a Progetto tankönyvsorozatból tanulok és ajánlani is tudom. Nem tudom melyek jók még, én Rómába vettem angol nyelvű olasz nyelvtankönyvet és minden benne van ami kell ( meglepően kevés az anyag, nem egy nehéz nyelv.)

A youtubeon találsz egy csomó olasz nyelvű dolgot, az Easy Italiant tudom ajánlani de van egy csomó személy aki töltöget fel olasztanító videókat. Szerintem hallgass zenéket olaszul ( nekem kb a zenéim 80%-a olasz), nézz sorozatokat ( Netflix), és youtube videókat.

Ha sorozatokat akarsz nézni itt van pár netflixes ajánlás:

Incastrati ( 2 évados sorozat, amiben 2 ártatlan férfi belekeveredik maffiaügyekbe Szicíliában, rendkívűl humoros és élvezhető, érthető nyelvezetű)

Sotto il sole di Amalfi ( nem egy nagy durranás, ilyen szerelmes sztori fiataloknak, nem néztem még végig de érthetően beszélnek)

Luna Park ( nehéz nyelvezetű de szép történet)

La vita bugiarda degli adulti ( Nehéz kicsit, főleg a nápolyi dialektus miatt, a sztori engem nem kötött le annyira )

+ tipp: vegyél egy olyan könyvet amiben témánként le vannak írva a fontosabb szavak és esetleg képek is vannak benne, ezzel pótolni lehet a nyelvtanár hiányát eleinte, aki feladná a leckét hogy mely 100-200 szót tanuld meg, mint pl nekünk suliban.

Forza Italia 🇮🇹

nov. 9. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!