Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Angol C1 szint kb. B2-ről?

Angol C1 szint kb. B2-ről?

Figyelt kérdés

Őszi közép érettségim írásbeli része elvileg 98% lett, avagy van egy nagyon jó alapom, szerintem kb. B2 szinten lehetek. Napi szinten használom az angolt: olvasok fórumokat, cikkeket általam kedvelt témákban, rengeteg YouTube videót angolul nézek, kedvtől függ, hogy felirattal vagy sem, illetve sokat segít az íráskészségemen, hogy elég sokat beszélgetek a ChatGPT-vel, szóval az önkifejezést is gyakorlom különböző témákban. Van egy angol könyvsorozatom, ott azért gyakran találkozok számomra ismeretlen szavakkal, mindig használok hozzá szótárat.

Milyen módszer volna a leghatékonyabb a C1-es szint eléréséhez? Azt hiszem, a gyengém a nyelvtan (use of English) és az igeidők, az erősségem pedig a reading. Butaság volna leginkább a különböző témák szavait tanulni (akár olvasással, nem magolással)? Tudomásom szerint az egyik legnagyobb különbség a B2 és a C1 között, hogy míg B2-nél az általam ismert témákról tudok beszélni, olvasni, addig a C1-nél már a "szakterületemen kívül eső" dolgokkal is tisztában kell lennem. Esetleg ismertek kifejezett könyveket, amik a szókincsük vagy nyelvezetük miatt jó választás, ha C1-re készülök? A guglizást én is meg tudom oldani, most inkább személyes tapasztalatra volnék kíváncsi.

Mivel számít az egyetemi felvételibe, ezért valószínűleg a márciusi vagy áprilisi vizsgaidőszakra jelentkeznék LanguageCert-re. Ezenkívül tudja valaki, hogy még jár-e B2 értékű nyelvvizsga az emelt angol érettségihez? Valaki említette, hogy ezt már eltörölték, de én erről nem találtam semmit.

tegnap 17:36
 1/10 anonim ***** válasza:
86%

A C 1-2-nél a nyelvtan kifejezetten fontos, amíg azzal nem vagy rendben, addig semmi esélyed rá.

Az, hogy minél többféle témáról olvasgatsz, minél többet, hasznos lehet, hogy egyáltalán tájékozott legyél, ha magyarul sem tudod, miröl van szó, akkor angolul garantáltan nem fog menni. Emellett nem szavakat, hanem kifejezéseket érdemes tanulni, a szavak önmagukban semmit sem érnek.

A másik, hogy a különbözö témákról talált cikkeket, infókat célszerü hangosan felolvasni, hogy megszokd a folyamatos szöveghasználatot a különbözö témákban, mert csak így tudsz adott esetben beszélni róluk, ha nem gyakoroltad hangosan kiejteni a speciális szavakat, akkor csak dadogni fogsz

tegnap 17:57
 2/10 A kérdező kommentje:

Á, imádok hangosan olvasni, bár időnként nehezen tudom eldönteni, hogy milyen akcentust is használok (brit vagy amerikai). A beszéddel az a gond, hogy magyarul is csak hebegnék-habognék, szóval ez független a nyelvtudásomtól. Ha valami éppen nem jut eszembe, akkor kifejezem magam másképp, inkább az van, hogy nem tudom, mit kéne mondjak. Az osztályozóvizsgán is a szóbelimet húzták le, míg az írásbelim nagyon jó volt. Na meg ugye, írásban van egy elvárás (gyakran konkrét szavak), még a fogalmazásban is, hogy mit kell beleírni, míg a beszédnél csak egy téma, így nem tudom, pontosan mely szavakat kell használnom és miket kell megemlítenem.

Igen, a szavak-kifejezések, erre gondoltam. Tudom, hogy ezek egyenrangúak. Esetleg egy Anki deck segíthetne, de nyilván jobb kontextus alapján tanulni, ezért gondolkoztam könyveken. A többféle témához meg annyit, hogy amin nem szoktam gondolkozni általánosságban, az eszembe sem jut, szóval nem tudom, miről olvashatnék. Esetleg van ilyen lista, hogy milyen témákat kérhetnek számon és azoknak nézek jobban utánuk angolul? Vagy ilyen csak a szóbelikhez van?

Nyelvtanban mi segíthet? Őszintén megvallva, sosem tanultam nyelvtant, úgy tanultam az angolt, mint a magyart, annyi különbséggel, hogy az angolt 95%-ban interneten keresztül ismertem meg, azt az 5%-ot meg 9. után iskolában, miután órarendbe került nekem is a tantárgy. Nem szeretem magolni a szabályokat, viszont a logikai megértéshez nyilván fontos időnként utánanézni a dolgoknak. Szóval valami nyelvtani kisokos C1-es szinthez igazán hasznos volna.

tegnap 18:27
 3/10 anonim ***** válasza:
85%

"a szavak önmagukban semmit sem érnek"

Utálom az ilyen magabiztos ostobaságokat.

tegnap 19:00
 4/10 A kérdező kommentje:
3# Néha pedig én is így érzem. :D Előfordul minden nyelven (gyakran magyarul is), hogy értek minden szót egy (tag)mondatban, de nem értem az egészet. A kifejezéseknél/közmondásoknál viszont ez a szó szoros értelmében így van, hisz tényleg nincs értelmük önmagukban vizsgálni őket. Csakhogy ugye szavak nélkül meg nem lenne nyelv, amivel kommunikálnánk, tehát a kijelentés tényleg ostobaság. A1-2 szintig meg igenis sokat jelentenek a szavak önmagukban, hisz már azzal fel lehet fogni egy csomó dolgot, ha a kulcsszavakat kihallja/megérti az ember.
tegnap 19:06
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
3-as: mivel egy szó önmagában nem jelent majdnem semmit, föleg angolban minden egyes szó szövegkörnyezettöl függöen 15-20 teljesen különbözö értelemben lesz használva, ezért nem jut semmire. Másrészt föként kifejezések esetéb hiába fordítasz le minden egyes szót belöle, az értelmét nem tudod kitalálni, a kifejezés együtt jelent valamit, nem a benne elöforduló szavak összessége
tegnap 19:08
 6/10 anonim ***** válasza:

kedves Kérdező, szerintem a nyelvhasználási szokásaid szempontjából egy nagyon jo alapod van, jó hallani, hogy ennyit használod a nyelvet, szerintem ez nagyon kell. Valóban c1 szinten tényleg bármiről kell tudj véleményt formálni, akkor is, ha a témát most hallod először. Ezt gyakorolni szerintem még magyaeul is lehet, mondj monológokat magadnak/vitatkozz valakivel különböző elvont témákról, hogy legyen ebben gyakorlatod. A chatgpt az egész felkeszulesben szerintem tök sokat tud segíteni.

Igen, az emelt érettségi még mindig ad b2 szintű nyelvvizsgát.

Ha segítségre, tanácsra lenne szükséged, írj nyugodtan privátot :)

egy c1 angolos

tegnap 19:12
 7/10 anonim ***** válasza:

"az erősségem pedig a reading"

Mármint az olvasás.

Akkor olvass sokat. Legalább lesz miről beszélgetni szóbelin.

Érdemes egy kicsit elmélyülni, komolyabb cikkeket nézni a főbb szóbeli témákban.

A ChatGPT-vel való beszélgetés azért nem tartom olyan sokra. Valódi emberrel is meg kell próbálkozni.

tegnap 19:20
 8/10 A kérdező kommentje:
#7 Tudom, a ChatGPT inkább a fogalmazásban és önkifejezésben segít, nem pedig a társalgásban. A fejemben gyakran van, hogy angolul gondolkozom, meg nagy "daydreamer" vagyok, és ilyenkor is gyakran öntudatlanul is angolul gondolkozom. Elég könnyen jönnek a szavak, ha beszélni kell. Csak a pontozástól félek, meg attól, hogy túlságosan szlengben beszélek és nem vagyok elég formális.
tegnap 19:46
 9/10 anonim ***** válasza:
tegnap 20:47
 10/10 anonim ***** válasza:
A legfőbb különbségek közé tartozik az is, hogy C1-en már stabilan kell tudni használni azt a nyelvtant, amiről te még mindig hallani se akarsz. :)
tegnap 20:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!