Angol C1 szint kb. B2-ről?
Őszi közép érettségim írásbeli része elvileg 98% lett, avagy van egy nagyon jó alapom, szerintem kb. B2 szinten lehetek. Napi szinten használom az angolt: olvasok fórumokat, cikkeket általam kedvelt témákban, rengeteg YouTube videót angolul nézek, kedvtől függ, hogy felirattal vagy sem, illetve sokat segít az íráskészségemen, hogy elég sokat beszélgetek a ChatGPT-vel, szóval az önkifejezést is gyakorlom különböző témákban. Van egy angol könyvsorozatom, ott azért gyakran találkozok számomra ismeretlen szavakkal, mindig használok hozzá szótárat.
Milyen módszer volna a leghatékonyabb a C1-es szint eléréséhez? Azt hiszem, a gyengém a nyelvtan (use of English) és az igeidők, az erősségem pedig a reading. Butaság volna leginkább a különböző témák szavait tanulni (akár olvasással, nem magolással)? Tudomásom szerint az egyik legnagyobb különbség a B2 és a C1 között, hogy míg B2-nél az általam ismert témákról tudok beszélni, olvasni, addig a C1-nél már a "szakterületemen kívül eső" dolgokkal is tisztában kell lennem. Esetleg ismertek kifejezett könyveket, amik a szókincsük vagy nyelvezetük miatt jó választás, ha C1-re készülök? A guglizást én is meg tudom oldani, most inkább személyes tapasztalatra volnék kíváncsi.
Mivel számít az egyetemi felvételibe, ezért valószínűleg a márciusi vagy áprilisi vizsgaidőszakra jelentkeznék LanguageCert-re. Ezenkívül tudja valaki, hogy még jár-e B2 értékű nyelvvizsga az emelt angol érettségihez? Valaki említette, hogy ezt már eltörölték, de én erről nem találtam semmit.
A C 1-2-nél a nyelvtan kifejezetten fontos, amíg azzal nem vagy rendben, addig semmi esélyed rá.
Az, hogy minél többféle témáról olvasgatsz, minél többet, hasznos lehet, hogy egyáltalán tájékozott legyél, ha magyarul sem tudod, miröl van szó, akkor angolul garantáltan nem fog menni. Emellett nem szavakat, hanem kifejezéseket érdemes tanulni, a szavak önmagukban semmit sem érnek.
A másik, hogy a különbözö témákról talált cikkeket, infókat célszerü hangosan felolvasni, hogy megszokd a folyamatos szöveghasználatot a különbözö témákban, mert csak így tudsz adott esetben beszélni róluk, ha nem gyakoroltad hangosan kiejteni a speciális szavakat, akkor csak dadogni fogsz
Á, imádok hangosan olvasni, bár időnként nehezen tudom eldönteni, hogy milyen akcentust is használok (brit vagy amerikai). A beszéddel az a gond, hogy magyarul is csak hebegnék-habognék, szóval ez független a nyelvtudásomtól. Ha valami éppen nem jut eszembe, akkor kifejezem magam másképp, inkább az van, hogy nem tudom, mit kéne mondjak. Az osztályozóvizsgán is a szóbelimet húzták le, míg az írásbelim nagyon jó volt. Na meg ugye, írásban van egy elvárás (gyakran konkrét szavak), még a fogalmazásban is, hogy mit kell beleírni, míg a beszédnél csak egy téma, így nem tudom, pontosan mely szavakat kell használnom és miket kell megemlítenem.
Igen, a szavak-kifejezések, erre gondoltam. Tudom, hogy ezek egyenrangúak. Esetleg egy Anki deck segíthetne, de nyilván jobb kontextus alapján tanulni, ezért gondolkoztam könyveken. A többféle témához meg annyit, hogy amin nem szoktam gondolkozni általánosságban, az eszembe sem jut, szóval nem tudom, miről olvashatnék. Esetleg van ilyen lista, hogy milyen témákat kérhetnek számon és azoknak nézek jobban utánuk angolul? Vagy ilyen csak a szóbelikhez van?
Nyelvtanban mi segíthet? Őszintén megvallva, sosem tanultam nyelvtant, úgy tanultam az angolt, mint a magyart, annyi különbséggel, hogy az angolt 95%-ban interneten keresztül ismertem meg, azt az 5%-ot meg 9. után iskolában, miután órarendbe került nekem is a tantárgy. Nem szeretem magolni a szabályokat, viszont a logikai megértéshez nyilván fontos időnként utánanézni a dolgoknak. Szóval valami nyelvtani kisokos C1-es szinthez igazán hasznos volna.
"a szavak önmagukban semmit sem érnek"
Utálom az ilyen magabiztos ostobaságokat.
kedves Kérdező, szerintem a nyelvhasználási szokásaid szempontjából egy nagyon jo alapod van, jó hallani, hogy ennyit használod a nyelvet, szerintem ez nagyon kell. Valóban c1 szinten tényleg bármiről kell tudj véleményt formálni, akkor is, ha a témát most hallod először. Ezt gyakorolni szerintem még magyaeul is lehet, mondj monológokat magadnak/vitatkozz valakivel különböző elvont témákról, hogy legyen ebben gyakorlatod. A chatgpt az egész felkeszulesben szerintem tök sokat tud segíteni.
Igen, az emelt érettségi még mindig ad b2 szintű nyelvvizsgát.
Ha segítségre, tanácsra lenne szükséged, írj nyugodtan privátot :)
egy c1 angolos
"az erősségem pedig a reading"
Mármint az olvasás.
Akkor olvass sokat. Legalább lesz miről beszélgetni szóbelin.
Érdemes egy kicsit elmélyülni, komolyabb cikkeket nézni a főbb szóbeli témákban.
A ChatGPT-vel való beszélgetés azért nem tartom olyan sokra. Valódi emberrel is meg kell próbálkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!