Melyik nyelvet lenne érdemes tanulni: eszperantót vagy latint?
Én a latint választanám, mert a különféle műveltségi területeken, művészetek terén használatos.
Nagyon sok latin, vagy latin eredetű kifejezést használunk ( a görög mellett).
Az eszperantó globalista világnyelvnek készült. Nincs népe, műveltségi háttere, nincs gyökere, mesterséges valami. Nekem ellenszenves.
Annyi szép nyelv van. Mindegyik egy nép gondolkodásmódját, kultúráját, történelmét hordozza.
Orvosok, biológusok és még néhány tudományterület kivételével
egyértelmű, hogy az eszperantót. Sokkal messzebb juthatnánk vele, mint a latinnal.
A tudományos területeket kivéve az eszperantót :D
Hát az eszperantó megmaradt a semmilyen korszerű területen hasznos de aranyos kus hobbynyelv szintjén.
Úgyhogy ha tényleg csak ebből a kettőből lehet választani, mert "bármit csak a mocskos imperialista angolt ne", de közben megadod, melyik lehet a bármi, akkor alaposan feladtad a leckét.
Ha tényleg életszerű és hasznos mesterséges nyelvet akarsz, akkor interlingua. Azzal bármelyik mai, latin alapú nyelv 80-90 %-át megérted. Ugyanúgy nincsenek benne felesleges rendhagyások, ugyanakkor nem tolja túl, hogy mindent képzőhalmozással akarjon megoldani, mint az eszperantó
Mindezen túl, ha úgyis csak hobby, akkor egész pontosan miért is nem az angol, ami mellett szól józan ésszel minden???
Nekem az eszperantóról annyi van meg, hogy egy mesterséges nyelv és elég könnyű elsajátítani alapszinten, nincs valós használata, sem múltja, max. azok eröltetik, akik "meg akarják úszni az angolt". (Hallottam már olyat, hogy valaki csak azért ebből érettségizik vagy nyelvvizsgázik, mert ez a legkönnyebb nyelv elvileg.)
Én egyértelműen a latint választanám, mert alapvetően is érdekelnek a tudományos dolgok, de a történelem során is ezt használták, régen például kb. mindent latinul rögzítettek írásban. Akár töri, biológia vagy bármi más, rengeteg latin eredetű szóval lehet találkozni. Még az olasz hasonló, de az leginkább a zenei kifejezéseknél van, esetleg a görögöt használják még bizonyos tudományterületeken.
A latinnak sokkal nagyobb valós haszna volna (ugye régi szövegek, vagy tudományos cikkek), mint az eszperantónak. Viszont azt hiszem, manapság többen beszélnek eszperantóul, mint latinul (nem néztem utána). Szerintem nézz bele különböző szövegekbe mindkét nyelven, halgass bele, hogy hangoznak, és dönts szimpátia alapján. Ha nem sikerül dűlőre jutni, akkor pedig vizsgáld meg a hasznosságukat a saját életedhez mérten (pl. olvasol-e tudományos cikkeket, érdekel-e az anatómia stb.).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!