Lehet hátrányom abból, hogy megcsinálom a felsőfokú angol nyelvvizsgát, ha...?
Szeretném megcsinálni a felsőfokú angol nyelvvizsgát, szerintem sikerülne is olyan 80% körülire, a nyelvvizsga tükrözné is a valós nyelvtudásomat. Szinte minden filmet egyből megértek, hosszú kommenteket írok angolul, gyakran angolul gondolkozok. Van viszont két probléma.
Az egyik, hogy a szakszavakat nem annyira ismerem. Lehet ha például telefonon kellene intézni egy pontos méretű raklap megrendelését, nem menne. Tudom azt, hogy madár, de azt már nem, hogy veréb, ha valaki beszél róla teljesen megértem, de ha nekem kellene felidézni valamilyen beszélgetésben, már nem a annyira sikerülne.
A másik, hogy a kommunikáció még sokszor magyarul sem megy, szorongós típus vagyok. Nehezen fejezem ki magam, a másokkal való beszélgetés lefáraszt. Az idegen nyelv meg csak megnehezíti ezt.
Lehet ebből olyan hátrányom, ha felsőfokú angoltudással jelentkezek munkahelyekre, akkor ezt jobban elvárják a munkám során és felsülök, vagy olyan állásinterjúkra hívnak be, ahol nagyon elvárt az angol beszéd, olyan helyeknél ahol meg nem, ott meg túlképzett lennék? Maradjak meg inkább egy erős, de biztos középfokú nyelvtudásnál, mint egy felsőfokúnál, amit nem tudok mennyire tudnák használni a gyakorlatban?
Nem hallottam még olyanról, hogy valakinek hátránya származott volna abból, hogy van egy C1-es nyelvvizsgája.
Egyébként meg annyit tudok javasolni, hogy egy kis magabiztosságot szedj magadra, ha nem tudod a szaknyelvet majd belerázódsz es megtanulod. De ez nyilván elég tág értelmezés, mivel még azt sem írtad le milyen területen gondolkozol.
Te most csak azt írtad le, hogy nincs anyanyelvi szinten az angolod. Ezek a szituk arra utalnak.
Na most az életben a realitás egy munkahelyen megbizonyosodnak róla, hogy eltudod végezni a feladatot, mielőtt rádbízzák. Nem nagyon kerülsz olyan szituba, ahol olyan szakszavakat kell használnod amihez nem értesz, ha igen ott alapból rossz helyen vagy, ez magyarul is simán így lenne. Laikusként dolgozni valamivel nem angol nyelvtudás kérdése, ott maximum szemlélődő vagy
"Lehet ebből olyan hátrányom, ha felsőfokú angoltudással jelentkezek munkahelyekre, akkor ezt jobban elvárják a munkám során"
Ez valószínűleg így lesz, ha olyan helyre jelentkezel, ahol elvárás a felsőfokú nyelvtudás. Ha viszont olyan helyre jelentkezel, ahol nem elvárás, ott meg vagy előnynek fog számítani, hogy időnként fordulhatnak hozzád segítségért angol ügyekben, vagy egyszerűen sose lesz szükség az angoltudásodra.
De ha nem akarod elárulni, hogy tudsz angolul, mert nem akarod kitenni magad annak, hogy - legalábbis néha - szükség legyen a nyelvtudásodra, és esetleg felsülj, akkor egyszerűen nem írod bele az önéletrajzodba és kész. Csak akkor meg eleve miért adnál ki pénzt arra, hogy papírt szerezz a nyelvtudásodról? Sokba is kerül, meg fölösleges stressz is, főleg, ha szorongó típus vagy.
"vagy olyan állásinterjúkra hívnak be, ahol nagyon elvárt az angol beszéd, olyan helyeknél ahol meg nem, ott meg túlképzett lennék?"
Rajtad múlik, hogy milyen állásokat pályázol meg. Ha nem érzed úgy, hogy olyan állásinterjúkra is készen állsz, amelyeken nagyon elvárt az angol beszéd, akkor olyan állásokat ne pályázz meg és kész.
"Maradjak meg inkább egy erős, de biztos középfokú nyelvtudásnál"
Nem. A tudásodat mindenképpen érdemes továbbfejleszteni. Függetlenül mindenféle nyelvvizsgáktól meg állásinterjúktól.
"nem tudok mennyire tudnák"
Nem tudom, mennyire tudnék. :)
"egy felsőfokúnál, amit nem tudok mennyire tudnák használni a gyakorlatban"
Ha másra nem, arra mindenképpen jó a felsőfokú nyelvtudás, hogy a magad örömére használd a nyelvet minél magasabb szinten, hogy továbbra is filmeket nézhess, és egyre többet megérthess belőlük, hogy továbbra is angolul is fórumozgathass, meg bármilyen szabadidős tevékenységedben használhasd.
Úgyhogy a nyelvtanulásról semmiképp sem beszélnélek le, nyelvvizsgát szerezni viszont elég lesz akkor, amikor valami miatt szükség lesz a papírra. Ugyanis még ha később rá is szánod magad arra, hogy olyan munkát pályázz meg, amelyiknél fontos elvárás a felsőfokú nyelvtudás, akkor sem biztos, hogy papírt is elvárnak ennek bizonyítására: lehet, hogy első körben simán bemondásra is elhiszik, és nyelvvizsga nélkül is behívnak állásinterjúra, és annak alapján, amit ott produkálsz, meg is kapod az állást. Meg továbbtanulás esetén sem biztos, hogy maga a papír elvárás lesz. Majd ha bármi ilyen terved lesz, akkor a megcélzott munkahely vagy oktatási intézmény elvárásait kell kideríteni, mert ha kérnek is nyelvvizsga-bizonyítványt, akkor sem tudhatod előre, hogy pontosan milyet várnak el (BME, DExam, stb.), és hogy amit korábban megszereztél, az még ha olyan típusú is, amilyet elvárnak, addigra nem évül-e el (szerintük, mert ők maguk határozzák meg szabadon, hogy milyen elvárásaik vannak, és lehet, hogy azt is elvárják, hogy ne egy mondjuk tíz évvel korábbi nyelvtudásról legyen papírod, hanem egy-két évnél ne legyen régebbi a papír).
"Szeretném megcsinálni a felsőfokú angol nyelvvizsgát, szerintem sikerülne is olyan 80% körülire ... Tudom azt, hogy madár, de azt már nem, hogy veréb"
Azért az, hogy veréb, elég alapszó, úgyhogy még ne legyél benne biztos, hogy 80% körülire sikerülne máris. :)
"Szinte minden filmet egyből megértek"
Én is, bármilyen nyelven. Valamennyire... :)
"Lehet ha például telefonon kellene intézni egy pontos méretű raklap megrendelését, nem menne."
Miért nem? Előtte utánanézhetnél annak a szónak, hogy raklap - a számokat meg ismered.
Egyébként nem csak általános, hanem szaknyelvi nyelvvizsgák is vannak, azokra célzottan kell felkészülni:
A munkával kapcsolatos anyagokat majd elmondják a C1-et szerezd meg nyugodtan :D
"Tudom azt, hogy madár, de azt már nem, hogy veréb"
Erről az jutott eszembe amikor külföldön voltam és ki volt írva, hogy veal, mondom wtf a beef-nek a gyereke a calf... erre kiderült, hogy "Veal comes from young cattle. Their age is usually around 6 to 7 months. A calf remains a calf until one year of age - after which it is called a bovine. The meat is then referred to as beef" pff :D
Szóval mindig tanul az ember
"azért nyelvvizsgázok hogy biztos lehesek benne hogy beszélem e azon a szinten a választott nyelvet"
Ha sikeresen nyelvvizsgázol, akkor is csak abban lehetsz biztos(???...), hogy akkor és ott az adott szinten beszélted a nyelvet (főleg, ha úgy sikerült, hogy előtte konkrétan készültél a vizsgára, nem pedig csak úgy elmentél azzal a tudással, ami volt, lesz, ami lesz alapon).
Akár már néhány hónappal utána lehet, hogy kevésbé vagy jó belőle, mert kevesebbet használod, meg máshogyan használod, miután megvan a papír: már nem írsz olyan sokat és olyan bonyolult szövegeket, főleg nem olyan stílusban, ahogyan a nyelvvizsgára készülve írtál, csak olvasol, meg már nem beszélsz olyan sokat és olyan bonyolult témákról, csak hallgatod, ahogy mások beszélnek, és így egyre passzívabbá válik a tudásod.
"Mindig megéri levizsgázni egy nyelvből. Csak előnyőd lehet belőle."
Nem. Pl. ha másvalamire jobban kell az a pénz akkortájt, akkor jobban jársz, ha másra költöd, nem az egód fényezésére.
Ha csak azt akarod tudni, hogy milyen szinten vagy, de valójában nincs szükség a papírra, elég, ha próbavizsgát teszel, és/vagy ha tisztában vagy vele, hogy milyen szintű tankönyvből tanulsz és hogy az abban levő tesztjellegű feladatokat mennyire jól sikerül megoldanod.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!