Külföldi tartózkodás mennyire fejlesztette a nyelvtudásodat?
Mennyi ideig és milyen céllal vagy/voltál, melyik országban? Melyik készséged (írás, szövegértés, beszédkészség, hallott szöveg értése stb.) fejlődött leginkább?
A korábbi iskolai nyelvtudásod hasznos alapként szolgált?
"Mennyi ideig és milyen céllal vagy/voltál, melyik országban?"
És: milyen körülmények között - más magyarokkal együtt, vagy egy szál magad, tehát valóban rá voltál utalva, hogy használd az idegen nyelvet, vagy mások megoldották helyetted a nyelvi helyzeteket?
4 év Hollandia során valamennyit fejlődött az angolom. Itt csináltam a mesterdiplomámat (angolul), azóta dolgozom. Alapból C1-es szinten voltam, de azóta a szövegértésem abszolút C2, illetve beszédben és írásban is kimondottan erős C1 lettem gyenge-közepes C1 helyett.
A holland szövegértésem A1-A2-es szintről kb B1-re jutott, de ez főként az elmúlt 1 év eredménye. A beszéddel és az írással még nagyon szenvedek mindig. A hallás utáni szövegértésem most az elmúlt pár hónapban fejlődött sokat, mert lett egy holland párom, aki rendszeresen beszél hozzám hollandul. Sajnos nagyon kényelmesen megvoltam eddig csak az angollal, szóval halogattam a tanulást, amit utólag nagyon bánok.
Kiköltöztem az adott országba, 6 éve.
Mivel rá voltam kényszerülve, hogy napi 8-9 órában használjam a nyelvet szóban és írásban, kb 1 év alatt egy gyenge B1-ről C1 szintre felhoztam magam.
A korábbi nyelvtudásom (7 évig tanultam általánosban németet heti 5 órában, gimnáziumban 4 évig heti 3x és 4-esre érettségiztem belőle, szakképzés során 3 évig heti 2x), és arra volt elég, hogy a kasszánál meg tudtam mondani, hogy kártyával vagy készpénzzel fizetek, aztán reménykedtem, hogy nem kérdeznek mást.
Kb 6 éve költöztem ki USA-ba.
Angolul tudtam egy minimálisan de a kiköltözés előtt gyakoroltam nagyon sokat mert nagyon gyenge volt az angolom. Az iskolában angolos voltam de nem vettem igazábol komolyan, nyelvvizsgát sem csináltam meg csak érettségim van belőle. Hasznos volt az iskolában tanult angol, csak nagyon kevés.
Kb 1 év után éreztem hogy magabiztosan tudok kommunikálni angolul. Sokat segített hogy olyan helyen dolgoztam ahol nagyon sokat kellett beszélni idegenekkel akik az ügyfelek voltak és mindenféle ember megfordult nálunk.
Magyarokkal soha nem dolgoztam kint, nincsenek is nagyon magyarok ezen a részen, sőt az én városomban egy magyart sem ismerek. A mai napig egy magyar barátom sincs kint vagy olyan akivel tartanám rendszeresen a kapcsolatot. Nem azért mert elzárkózok előle, csak így alakult. Akik magyarokkal élnek, dolgoznak, barátkoznak azoknak nehezebben megy a nyelv.
Mi otthon angolul beszélünk, csak a gyerekhez beszélek magyarul aki angolul válaszol nekem. A munkahelyen is angolul beszélünk, bár a mostani munkahelyen nem kell annyit beszélnem mint az előzőnél.
Írás és olvasás is megy elég jól, bár vannak szavak amikben nem vagyok biztos hogy jól betűztem le de meg nyugtató hogy az amerikaiak sem mindig jól betűzik a szavakat pedig az iskolában sokat gyakoroltatták velük.
Én külön angol órát soha nem vettem, az utolsó angol órám iskolás koromban volt aminek már több mint 10 éve.
Az enyémet nem igazán, mert csak kétszer egy hetet töltöttem Angliában. :D
De motivációt sokat adhat, azzal meg nagy dolgokra képes a nyelvtanuló. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!