Mi az hogy az At-rendeltetésszerűen előforduló tartózkodást, az In meg nem rendeltetésszerű tartozkodást jelent? Angol-preps.
I've been at the post office recently.- Ebbe mi a rendeltetésszerű tartozkodás, amikor lehet nem voltam egy éve ott?
Másik: My son is at the Hospital. Most ez nem azt jelentené, hogy rendszeresen odajár, mert valami betegséggel kezelik?
Szétbasz az ideg az ilyenektől.
Az anyanyelvem nekem az angol, szóval nem magyarázok túl jól magyarul, de megpróbálom.
A kérdésben lévő "szabály", azt hiszem, a következő lenne: az általános szabály az, hogy ha egy adott ponton állsz, az 'at'-et, ha egy kiterjedt helyen, aminek vannak rendes határai, akkor 'in'-t. De ha a helynek, ahol vagy, van egy rendeltetése, ami fontosabb, mint maga az, hogy hol vagy, akkor hiába kiterjedt, 'at'-et használsz. Pl. 'at school', mert az iskolában tanulunk, hiába vannak falai és kerítése, és 'at the airport', mert ott repülőgépre szállunk, vagy várunk valakit.
De nem jó, ha csak ezt a szabályt tudod, mert a kontextustól nagyon függ a perpozíciók használata, szóval nem jó arra, hogy általánosan megmondja, mikor melyiket kell beletenni a mondatba. Pl. függhet attól is, hogy álló vagy mozgó cselekvést végzel-e ott, és még egy csomó más apróságtól. Van olyan eset is, hogy mindkettő helyes.
A kórház esetén én így használom:
- I'm in the hospital - betegen fekszem a kórházban egy ideig (általában, de néha lehetsz úgy is 'in the hospital', hogy nem vagy beteg, a szövegkörnyezettől függően).
- I'm at the hospital - a kórházban vagyok, mint látogató vagy dolgozó, vagy csak egy rövid vizsgálatra jöttem, vagy nem is vagyok a kórházban bent, csak az épületnél.
És a harmadik lehetőség:
- In hospital - így, a névelő nélkül csak azt jelentheti, hogy beteg vagy. (Ezt lehet, hogy csak a brit használja így.)
Remélem, nagyjából érthetőre sikerült. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!