Angol: melyik igeidőkben kell az ige 3. alakja?
Úgy a future simple-ig semmi baj nem volt, de most már kezdek belezavarodni ebbe a sok igeidőbe, amikor ilyenek jönnek elém, hogy present Present Perfect meg Present Perfect Continuous.
Azt sem értem, hogy azokban az igeidőkben, ahol jelzik az ige 3. alakját - been - akkor az szimbolikusan kell érteni, hogy a been helyébe helyettesítsek be egy másik harmadik alakú igét, vagy szó szerint kell érteni, hogy akármilyen mondatot alkotok, a been-t, az adott igeidőbe mindig bele kell rakni?
Na szóval, eléggé elvesztettem a fonalat.
Az igeidők (a passzívval kiegészítve a teljesség kedvéért) építőelemekből állnak össze. Négyfajta építőelem van, ezek tulajdonképpen infinitive-ek, azaz főnévi igenevek:
1. Simple infinitive: [szótári alak], ami ragozandó jelen és jövő időben:
write/writes
will write
(Múlt időben kivételesen a 2. alak használatos: wrote)
2. Continuous infinitive: [be + ing], ahol a be ragozandó a három idősíknak (múlt/jelen/jövő) megfelelően:
was/were writing
am/are/is writing
will be writing
3. Perfect infinitive: [have + 3rd], ahol a have ragozandó a három idősíknak megfelelően:
had written
have/has written
will have written
4. Passive infinitive: [be + 3rd], ahol a be ragozandó a három idősíknak megfelelően:
was/were written
am/are/is written
will be written
A Perfect Continuous igeidők képzéséhez – értelemszerűen – a Perfect infinitive-et és a Continuous infinitive-et kell "összeházasítani":
[have + 3rd] + [be + ing] = [have + [been + ing]]
Látható, hogy mivel a [be + ing]-ben a be ragozandó, így nyilván az fog a [have + 3rd] alakba illesztéskor "been" alakba kerülni:
had been writing
have/has been writing
will have been writing
És ebből az is következik, hogy a been nem cserélhető le semmi másra, hiszen arra a folyamatos szemlélet kifejező [be + ing] miatt nagyon is szükség van.
Hasonlóan, a Passive infintive is házasítható a Perfect infinitive-vel:
[have + 3rd] + [be + 3rd] = [have + [been + 3rd]]
had been written
have/has been written
will have been written
Ezek az infinitive-ek persze nem csak igeidők képzésére használatosak, hanem segédigék mellett is állhatnak (ragozatlanul), pl.
He must [sleep] – Aludnia kell
He must [be sleeping] – Biztos alszik (épp most).
He must [have slept] – Biztos aludt
He must [have been sleeping] – Biztos aludt (épp akkor)
It must [be written] – Meg kell írni (passzív)
It must [have been written] – Meg kellett írni (passzív)
#1 Szeptembertől újra gimnazista leszek, hosszú kihagyás után, hová menjek?
Az én tanulási stílusom olyan, hogy MINDEN részletet megvizsgálok. Darabokra szedem a tananyagot, és SZAVANKÉNT kutatom.
Ezt van olyan tanár, aki szereti, más gyűlöli, de én ilyen vagyok.
Valahol vicces, hogy az átlag amerikai/angol anyanyelvű azt sem tudja, milyen igeidőben beszél, nekem meg ezeket a szabályokat kell tanulmányozni.
Na mindegy.
Köszönöm a segítséget.
De előre szólok, hogy amíg le nem érettségizek legalább 80%-ra angolból, fogok még ide jönni.
Habár idővel talán még jobb kérdéseim lesznek, nem ilyen amatőrök.
Az egész net tele van angol cuccokkal, ha magamtól nem vagyok képes eljutni egy B2 szintre, akkor azon a tanár sem tud segíteni. Vállalom, hogy lényegében magam tanulok meg angolul, minimális segítséggel.
A németet azonban már nem vállalom be, ott megyek majd tanfolyamra.
Mi megértjük, hogy hogyan tanulsz, sőt én is tanulok magamtól nyelvet, de (!) hónapok óta ugyanazon az egy dolgon lovagolsz. Ha ennyi idő alatt nem sikerül megérteni, akkor jobb beismerni, hogy ez a része nem megy és elmenni egy tanárhoz. Már jóval előrébb járhatnál.
Az átlag amerikai/angol sok esetben tudja jól használni, mert neki az a természetes. Ő az adott kifejezéseket, mondatokat 2-3 évig hallgatta a nap 24 órájában mielőtt egyáltalán beszélni kezdett. Ennyi hallgatás után neked is menne. Te is tudsz magyarul beszélni (helyesen) úgy, hogy anyád nem a nyelvtankönyvet olvasta fel kiskorodban.
Igen tele van a net anyaggal, de azt tudni is kell használni.
Hát ha 0-24-ben angoloztam volna, és nem menne, akkor talán még igazad is lenne. De nem így történt, mivel az angol csak az egyik része, annak a töménytelen mennyiségű tananyagnak, amit pótolok.
Ez a téma már egy ideje pang nálam, és nem tudtam tovább haladni, mivel egyéb dolgokkal is foglalkoznom kellett.
Most rám sózták a Digitális kultúrát is, és elvárják, hogy 2 évnyi(!) tananyagot őszig(!)tanuljak meg, és vizsgázzak le belőle.
Szóval megint nem fogok tudni elmélyülni a bonyolultabb igeidőkben, de azért időnként begyűjtök egy pár információt.
Ha zavarnak a kérdéseim, javaslom ne válaszolj.
Lesz még, azt elmondom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!