Tényleg szégyen manapság csak 1 nyelvet beszélni felsőfokon?
Szerintem nem szégyen. Nem mindenkinek adatott meg, hogy iskolában olyan szinten tanuljon nyelveket, mint egyes társai. Az én osztályomban olyan némettanár volt, hogy a csoportunk minden tagja tudott felsőfokút tenni, viszont egy másik osztályban meg a B1-ig is szenvedtek, soha nem is lett nagyobb eredmény onnan. Emellett nem mindenkinek fizetnek a szülei magántanárokat, így a gyerek lehet teljesen kimarad egy második nyelv komolyabb tanulásából.
Soha nem késő elkezdeni viszont, ha kellemetlenül érzed magad, vágj bele nyugodtan. Nagyon hasznos tud lenni egy második nyelv a későbbiekben, és jó hobbi is lehet a tanulása.
1.) nézőpont kérdése. annál többet tudsz, mint aki angolul sem tud, nem hogy felsőfok, de alap vagy középfokon.
2.) nem mindegy, hogy valaki papíron tud felsőfokon 3 nyelvet, vagy a való életben is megállja a helyét, élőnyelvi környezetben. mert a felsőfok azért jóval több, mint kérni egy kávét makogva nyaraláskor.
3.) angol felsőfok >>> mint 3 nyelv makogva, mert angollal azért a mai világban nincs olyan hely, ahol nem lehet vele elboldogulni , nincs komoly cég, szakember, aki ne beszélné vagy használná.
4.) ha megteheted és mondjuk nem egy német céghez mész dolgozni , ahol kérik keményen a németet, én az angol felsőfokot tartanám fent, (ezen a nyelven kb. bármilyen infó elérhető) és ha érdekel a nyelvtanulás, akkor meg egy nekem tetsző nyelvet tanulnék.
+ egyébként meg beleölni időt, energiát, pénzt 2-3 felsőfokra ,csak azért, hogy elmondhasd, hogy van, de az életben nem használod és 1 év múlva meg el is felejted ráadásul, semmi értelme
Csak kíváncsiságból: milyen szakra jársz?
Egyébként a saját példámon azt látom, hogy ha valaki mondjuk angolul beszél felsőfokon, azzal manapság tényleg csak beilleszkedni lehet, kiemelkedni nem. Ettől függetlenül egyáltalán nem érzem szégyennek, sőt, mert azért ez is teljesítmény.
Jó dolog több nyelven tudni, de te tudod, hogy érzed-e a hiányát valaminek a tanulmányaid/hétköznapok során vagy nem. Az átlag magyar egyetemista nyelvtudását már beelőzted a (valódi) angol felsőfokkal. 2 magyar diplomám is van, sokan csak makognak angolul is.
A nemzetközi kapcsolatok mondjuk pont olyan szaknak hangzik, ahol érdemes több nyelven tudni. Van egy ír lakótársam, aki szintén azt tanul itt Hollandiában és ő is 3 vagy 4 nyelven beszél.
7. :) cuki vagy. És az évfolyamtársaid közül az angol hány embernek anyanyelve? Hány olyan ember van közöttük, akik eleve két- vagy többnyelvű családból érkeztek Londonba?
Nem, ma még mindig nem ciki csak 1 nyelvet beszélni felsőfokon, de te egy nagyon különleges környezetben vagy, ahol ez pont nem igaz - a való életben ez nem így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!