Present Perfect - a legnehezebb angol igeidő?
Amint látom, keveredik benne a múlt és a jelen.
Most tanulom.
Egyébként meg jól látom, hogy ez az igék harmadik alakját használja?
Tehát pl. a go, went, gone változatokból itt a "gone"-t kell használni?
Sőt még a past simple alak is bejön a sorba.
Hát ez elég zavaros. 😅
Egyáltalán nem nehéz, de valóban keveredik benne a jelen és a múlt.
Az igéket két nagy csoportba soroljuk; vannak a szabályos (regular) és a rendhagyó (irregular) igék. A szabályos igék alapvetően egy -ed végződést kapnak (ez sem mindig ennyire egyszerű, de ezt most hagyjuk), a rendhagyóknak viszont különféle lehet a múlt idejű alakjuk. Azt látjuk, hogy a rendhagyók többségének háromféle alakja van; a jelen, az első múlt idejű alak, amit csak Past Simple-ben használunk, és van a második múlt idejű alak, amit minden más múlt idejű szerkezetben (mint például a passzív szerkezet (passive voice)). Ezeket sajnos külön meg kell tanulni. A szabályos igék esetén nincs változás a két múlt idejű alakban.
Tehát 1 jelen idejű, és 2 múlt idejű alakja van az igéknek.
Szép tudományos leíras, de semmit sem értettem meg belőle. Továbbra sem tudom, hogy mi a franc az ige 3. alakja.
Ráadásul még az igeidő segéidgéje is zavaros. Hol beteszi a "been"-t hol nem.
Nem csodálom, hogy az amerikaiak hanyagolják. Az egész egy katyvasz.
Nem a legnehezebb igeidő, vannak ennél nehezebbek is.
Tanárral tanulsz vagy egyedül? Lehet jó lenne neked ha néha el tudnál menni tanárhoz, aki elmagyarázza neked a dolgokat, mert ha már most teljesen bele vagy zavarodva később sem lesz jobb. Azokkal tisztában vagy, amiket eddig tanultál?
Az ige 3 alakja: jelen idő, múlt idő és befejezett melléknévi igenév. (Past participle.) Ez az utóbbi megegyezik a múlt idejű formával, a rendhagyókat pedig meg kell tanulni. Meg van adva, hogy mikor kell használni a harmadik alakot. Ezt, ahogy mész sorban az anyaggal, látni fogod.
A been az a present perfect mondatban nem segédige, hanem a főige, azaz létezik, van. Pl. I have been to London. Voltam Londonban. A voltam a főige. Van olyan, ahol nem főige, pl. present perfect continuous, de ezt majd akkor nézd meg, amikor a present perfect már megy, mert csak jobban belezavarodsz.
Dohar is azt mondja, hogy ez okozza a legtöbb fejtörést. Egyébként nem nehéz.
Nekem annak idején úgy magyarázták el, hogy az angol nem ismeri az igekötős alakot.
Ő present perfectet használ.
I did - Csináltam
I have done - MEGcsináltam
Ugyan ez igaz.
Zártam/ bezártam stb
Tehát ha igekötős alakkal nyomod magyarul, akkor kell általában a PP, persze vannak kivételek, majd a sok nagyokos mindjárt előadja magát, de ezzel el lehet lenni.
szalai nóra könyvét szerezd be: igeidők
nála jobban senki nem magyarázza el
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!