Nyelvérzékeny nélkül, hogy tanulnál nyelvet angolt vagy németet?
Ha a 9-es nyelvtanár - amit erösen kétlek - ,akkor a nyelvtanárok szégyene!
Ahogy a 10-es írta, ha valaki tényleg akar, bármilyen nyelvet meg tud tanulni, nem feltétlen akcentus nélkül, de hazsnálni tudja.
Az anyanyelvet a legnehezebb megtanulni (milyen marhaság, hogy az anyatejjesl szívod magadba!), mert amikor tanulod, nem csak a szavakat nem ismered, hanem a mögöttük lévö fogalmakat, jelentéseket sem, tehát nincs meg az, ami a második-sokadik nyelvnél, hogy tudod, mi a "víz", és ahhoz kötöd a szóalakot.
A gond föleg a nyelvtanítás/nyelvtanulás módszere MO-on, ahol föleg a nyelvtani táblázatokat, fogalmakat eröszakolják a tanulókba, pedig nem ez a fontos. Attól, hogy magyarul nem tudod megmondani, melyik határozónak mi a pontos megnevezése, még használni tudod, vagy németben/angolban ha nem tudod a múltidö szabályos német/angol megnevezését, ettöl használni tudod.
Valamennyi alapnyelvtan kell, de a fontos a nyelv használata, méghozzá hallás után is, meg beszédben is.
Én azt látom, hogy sokan, akik azt mondják hogy nincs nyelvérzékük, megtanulják az iskolai órára/nyelvtanfolyamra azt, amit kell és többet nem foglalkoznak vele. Más, akiről azt mondják, hogy neki könnyű, jó a nyelvérzéke, napi szinten órákat foglalkozik vele, nem csak nyelvtani és szótanulás szinten, hanem olvas is, hallgatja is a nyelvet, és beszél. Sokan, akik jól beszélnek napi 6-8 órát ezzel foglalkoznak. A kisgyerekekkel jönnek sokan, hogy a kisgyerekeknek könnyű. A kisbaba egész nap az adott nyelvet hallgatja, mielőtt megszólalna, vagy nyelvtant kezdene tanulni. Egy felnőtt ember ezt nagyon ritkán csinálja. Plusz sokszor a magyar nyelvhez hasonlítunk mindent, ahelyett, hogy elfogadnánk, hogy az úgy van és kész.
Viszont ismertem olyat is, aki egyszerűen képtelen volt megérteni már azt is, hogy az angolban/spanyolban minek kell a létige abba a mondatba, hogy a fű zöld, míg a magyar nyelvben nem kell.
"legalábbis valamilyen szinten), ha elég időt szán rá"
Itt van az ostobaság elrejtve.
Én évtizedekig abban a tudatban éltem, hogy nincs nyelvérzékem, minden tanár ezt állította, aztán felnöttként eszembe jutott, hogy nagy elöny lenne angolul tudni.
Elkezdtem egy alaptanfolyamot, emellett ettöl kezdve filmeket vagy hasonlót csak angolul néztem, ha értettem, ha nem, egy év múlva elkezdtem, hogy mindent csak angolul olvasok a neten is, meg egyébként is, naplót írtam (a gépen) angolul - azaz jóformán csak angolul ment minden körülöttem.
Két év alatt elértem a B2 szintet, folyamatosan tudok beszélni is, érdekes módon csak foglalkozni kellett a nyelvvel és LETT nyelvérzékem.
"Itt van az ostobaság elrejtve."
Merthogy?
Ez az a "nyevtanár" aki szerint vagy úgy születsz, hogy minden nyelvet meg tudsz tanulni, ha az összes nyelvtani táblázatot megtanultad, de filmet nézni vagy eredeti szöveget hallgatni már káros, mert abból nem tanulsz semmit.
Már jó ideje terjeszti az osotbaságait és elveszi sokak kedvét attól, hoyg egyáltalán megpróbáljanak megtanulni egy nyelvet.
"Merthogy?"
Nem értesz magyarul? Nem érted azon kifejezést, hogy "ha elég időt szán rá"? Ebben van benne az, hogy akinek nincs nyelvérzéke, az nagy igyekezettel tudja pótolni (mondjuk általában B2-ig), csak éppen az átlag nyelvérzékűnek annyi idő kell rá, amennyi átlagosan kell.
Ésígytovább.
Nem értem miért szavaztátok le a 17-est. Oké, nem kellene egyből a tajparaszt stílust elővennie, de tartalmilag igaza van. Olyan nincs, hogy valaki fizikailag képtelen megtanulni egy nyelvet.
Én pl. nyelvérzék tekintetében szerencsés vagyok, de a motorikus képességeim meg nullák, szóval ha kötögetni vagy gitározni szeretnék megtanulni, akkor sokkal tovább tartana, mint akár egy átlagos embernek. De nem lenne lehetetlen.
Ha így gondolja ő is, akkor miért írta arra, hogy
"legalábbis valamilyen szinten), ha elég időt szán rá"
azt, hogy
"Itt van az ostobaság elrejtve"?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!