Hogyan tanuljak olaszul otthon?
Hobbiszinten jó, de a kezdeti működéséhez képest a Duolingo egyre gyengébb. Már nem magyaráz nyelvtant, csak bedob a közepébe, és találd fel magad. Olasznál elengedhetetlen, hogy ismerj alapvető szabályokat, különben nem tudod, mit, miért úgy fordítasz. El fogsz tudni mondani példamondatokat (fél hónap után tudod közölni, hogy hogy hívnak, honnan jöttél, ugyanezt a társadról is, és megkérdezni, hogy merre van egy étterem), de felesleges kész mondatokat bemagolni, ha a szabályok és szavak ismeretével te magad is tudnál egy mondatot alkotni. (Ez olyan, mint amikor azt mondom, hogy egy távirányítón ne azt tanuld meg, hogy a bal felsővel kapcsolod be, hanem értsd meg a logikai működését, és onnantól bármilyen távirányítót fogsz a kezedbe, menni fog.)
Pl.: Duoban egyik ponton megtanultam, hogy "ez" = "questo". Aztán egy másik mondatnál írtam, hogy "questo", de nem volt jó, mert "questa". Mondom ilyen hülye nem lehetek, hogy megtanultam valamit, és ennyire rosszul emlékszek rá; na majd legközelebb. Legközelebb jött a mondat, beírtam, hogy "questa", és az meg "questo" volt. És ott esett le, hogy mivel az olasz nyelv teljesen máshogy kezeli a hím-/nőnemet, mint az angol, ez a szabály a mutató névmásokra is vonatkozik... na most egy nyelvtanuló app esetében szerintem normálatlan, hogy ezt nekem kell kikövetkeztetnem.
Angol tanulásnál ugyanezt csinálja: szavakat dobál, és találjam el, hogy "a" vagy "an" névelő van a szó előtt (szerencseszerűen), miközben elég lenne csak annyit mondani, hogy magánhangzóval kezdődő szó elé "an", mássalhangzóval kezdődő elé "a" kerül.
Na mindegy, a lényeg, hogy ha Duolingo segítségével szeretnél nyelvet tanulni, mindenképp használj mellé valami mást kiegészítésnek, mert önmagában kevés.
1-1 leckénél túl sok szót akar bemagoltatni, túl kevés a gyakorlási lehetőség (a fizetős verzióban is), és amit mondtam: 0 nyelvtan.
Ezzel esetleg megpróbálkozhatsz: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!