Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » 30 felett az ember képes egy...

30 felett az ember képes egy idegen nyelvet megtanulni, vagy már idős hozzá?

Figyelt kérdés
2024. febr. 28. 20:55
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer volt egy nagy cikk a sajtóban a felesleges kutatásokról. A bevezető téma az volt, hogy egy tudós beszélgetett a vonaton alkalmi ismerősével, hogy van-e valami abban, hogy az esti tagozatra járó, érettségizni kívánó idősebb dolgozók nehezen vesznek fel újat. A kutatás meg is állapította, hogy 40 felett teljesen új jellegű tanulnivalót nehezen emészt meg az átlag. Mire a beszélgetőpartner fapofával megjegyezte, hogy ezt a jezsuiták hosszú évszázadok óta tudják, náluk ezért kötelező 40 éves korig az önképzés, tovább nem.

Másfelől meg a kutatások azt mutatják, hogy az időskori elhülyülés ellen nem globálisan a tanulás, hanem kimondotta a nyelvtanulás a hatásos módszer.

2024. febr. 29. 18:05
 12/16 anonim ***** válasza:
Simán megy. Én most tanulok magamtól lengyelül, meg horvátul, és sztem tök jól megy.Ja és 39 vagyok. Sztem motiváció, meg érdeklődés kérdése az egész.
2024. márc. 3. 19:51
 13/16 anonim ***** válasza:
Ja meg van a kornak előnye is. Én pl. már tanultam pár nyelvet, mire elkezdtem a lengyelt, horvátot. Addigra már sokkal jobban átláttam a rendszert, a nyelvek logikáját, sok szót, mondatot már ki tudsz találni, mit jelent, pedig még sosem tanultad, tudsz vmihez kötni. Én 39 évesen még jobban tanulok, mint 20 évesen.
2024. márc. 3. 19:55
 14/16 zoltandudas válasza:
Szerintem a kor nem akadálya az idegen nyelvek tanulásának. Az azért kimondható, hogy idős korban lassabban megy a tanulás, és ez mindenféle tanulásnál igaz. De az is lényeges, hogy valaki "begyöpösödött" idős ember-e, vagy állandóan frissiti ismereteit, lehetőleg minél szélesebb körben. Én pl. 77 éves vagyok, és nagyon sok minden érdekel, a tudományoktól kezdve a politikán keresztül, az emberi kapcsolatokon át, a napi hírekig és újdonságokig.
2024. márc. 5. 17:19
 15/16 tozser ***** válasza:

Szerintem, egy átlagos és egyszeri ember aki csak egy munkás és a minden napi beszélgetés során primán MEGÉRTETI MAGÁT nem fog törekedni semilyen magasabb nyelvi tudásra...mert sem ideje sem szüksége többre nincs is.

De azért nem általánositanék..

2024. márc. 5. 20:04
 16/16 anonim ***** válasza:

Most megyek felsőfokra így 30-on túl.

Pár évvel ezelőttig erős középfokon tudtam max. aztán egyedül ráfeküdtem, miután hónapokig keresgéltem a megfelelő módszert.

Mindent kapcsolok vmihez, rengeteg dalszöveget, idézetet írok le, hogy jobban fejemben maradjon.

Pár hónap angoltanárhoz is járok, ő rögtön kitűzte a nyelvvizsgát mint célt.

Nem érzem, hogy sokkal rosszabban fogna az agyam, mint régen.

2024. márc. 7. 13:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!