Japán nyelvtan. A "shi" végű melléknevek után mit jelent, ha "mi" partikulát tesznek hozzá? Kanashi - kanashiMI?
Kanashi - kanashiMI, tanoshi - tanoshiMI?
Van egy video, melyben egy japán lány magyarázta egy kvízjáték során, több ilyen melléknévpárt sorolt. Viszont nem igazán értettem, mit mondott.
A nem "-shi" végű mellékneveket is követheti "-mi"? És az álmellékneveket?
Jöhet akár angol/magyar magyarázó link is. Köszönöm.
Nem csak a し-nél - minden melléknévből, ha levágod az い-t és odateszed a み-t, akkor főnév lesz belőle.
Mint magyarban a -ség.
Például
強い (つよい)- erős
強み (つよみ)- erősség
Értem, de ez csak normál melléknevekre érvényes, ugye?
Pl álmelléknevek eleve főnévből képzettek, ott csak simán levágom a "na" végződést, nem?
Pl taira na -> taira.
Feltételezem, nincs olyan, hogy tairami(?)...
Akkor a tanoshimi jelentése szórakozás? Vagy szórakoztatás?
A kanashimi pedig szomorúság?
な mellékneveknél igen, igazából ha levágod a な-t és a み-t teszed mögé, az kb ugyanaz, mintha nem is írnád mögé egyiket se.
Viszont a み eleve csak szubjektív mellékneveknél használandó - ha objektív dolgot akarsz mondani, akkor さ-t használj helyette.
Pl
大きさ (おおきさ) - nagyság
A két utolsó példád helyes.
És igen, しい végűek vannak, sima し nincsen.
#5 Köszönöm! :) Ezt viszont nem értem: "az kb ugyanaz, mintha nem is írnád mögé egyiket se".
És a tairami helyes alak? Mit jelent? A taira tudtommal alföld/síkság. És a tairami?
#6 Van nyelvtani összafoglalóm, épp ezért írtam ki a kérdést, hiszen abban nem találtam, elég hosszú a tartalomjegyzéke, meg fáradt is voltam, talán csak azért nem leltem benne.
A たいら(な) azt jelenti, hogy lapos.
És mivel ez objektív, nem szubjektív, ezért nem み kerül a végére, hanem さ.
Tehát たいらさ, ami azt jelenti, hogy laposság.
#8 japán nyelvtani feladatos könyvben ezt máshogyan magyarázzák...
Taira: egy főnév, azt jelenti: alföld / síkság.
"Taira na": ez jelent melléknevet, tehát hogy lapos! Hiszen a NA partikula az álmelléknevekre jellemző, tehát a főnévből képzett melléknevekre.
A tairasa viszont lehet, hogy laposság, nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!