Hol lehet megkeresni hogy angolból hogyan fokozunk egy melléknevet?
Beírod a gugliba, hogy "windier or more windy"
És bedob egy csomó word reference forum és hasonló oldalt, ahol a hozzászólásokból kiderül, hogy melyik a helyes.
Az egy szótagból álló melléknevek "-er" illetve "est" fokozást kapnak.
pl. big -> bigger -> biggest
small -> smaller -> smallest
A két szótagos melléknevek kaphatnak akár "-er" fokozást, akár "more" szócskát (bár valamelyik forma mindenképp elterjedtebb a másiknál).
Az ennél több szótagból álló melléknevek csak és kizárólag a "more" (illetve "most") szó használatával fokozhatóak.
important -> more important -> most important
expensive -> more expensive -> most expensive
"De mind a kettőt írják, az angol tanár meg leszid hogy rosszat választottam"
"If you are not sure whether a two-syllable adjective can take a comparative or superlative ending, play it safe and use more and most instead."
Ha van angoltanárod, akkor kell lennie tankönyvednek és munkafüzetednek is, és a sulikban manapság használatos tankönyvekben benne van a képzése, a munkafüzetnek meg általában a végén van nyelvtani összefoglaló. Azt most hagyjuk, hogy a tanárnak illett vón elmondani (én is épp most tanítom, elmondtam, anyagot kap hozzá a gyermek, s mint mondám, benne van a tankönyvben és a munkafüzetben is a képzése).
A hármashoz kiegészítésként: az -y, -er, ow, -some végű két szótagúak a "short" melléknevekhez tartoznak, tehát úgy képezzük őket, mint az egy szótagúakat.
windy - windier - the windiest
clever - cleverer - the cleverest
narrow - narrower - the narrowest
handsome - handsomer - the handsomest
Remélem, segítettem valamicskét!
:)
Az y-ra végződő kétszótagos szavak, mint pl. a windy, mindig -er ill. -est fokozást kapnak.
Van még pár olyan kétszótagú szó, ahol ingadozik a fokozás, pl. clever, narrow, handsome, simple – ezek (meg még pár másik) mindkét fokozással felbukkannak, még akkor is, ha a szótárak is a tankönyvek ezeket az -er/-est kategóriába szokták sorolni, de a tényleges nyelvhasználat erős ingadozást mutat.
És vannak olyanok is, melyek csak more/most fokozással állhatnak, pl. modern, active, upset.
Egyszótagúak:
Ragozás, kivéve
a. participle alap, mint worn
b. real, right, wrong (meg a like is ide vehető a more like konstrukció miatt)
Kétszótagúak:
Ragozás nem:
a. participle alap, mint wounded
b. már ragozottak, mint famous, pleased
Lehet, hogy inkább ragozás
-y, -ow, -le, -er, -ure végűek
kivéve eager, proper
Lehet, hogy inkább more szócska
-ly végűek
Kettőnél több szótagúak:
more szócska, kivéve unhappy, untidy
beírod a gugliba, hogy angol melléknév fokozás, és van egy csomó online tanulós, vagy nyelviskolás oldal, ahol megtalálod érthetően elmagyarázva, rendszerezve. pl:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!