Most őszintén, mit lehet elérni azzal, ha valaki angolul vagy valamilyen más nyelven tud? Hol lehet ezeket hasznosítani?
Munkahelyfüggő. Anyukám cégének ügyfelei nagyobbrészt külföldiek, apukám meg multinál dolgozik, napi szinten angolul kommunikál a kollégáival.
Én pedig külföldön szeretnék továbbtanulni, tehát ez nekem is egy must-have.
Egyébként az, h nem feltétlenül van gyakorlati haszna, nem jelenti, h értelmetlen! Én angolul, japánul és franciául tanulok, és mind egy külön világ, gondolkodásmód. Ez az egész nyitottabbá tesz, és képessé a másképp való gondolkodásra, de tény, h valszeg a franciával és a japánnal semmire se fogok menni, max jól néz ki az önéletrajzomban.
Ennek ellenére nem bánom, h energiát fektetek bele, és még szeretnék vmi cirill betűkkel író nyelven is megtanulni (szerencsére a bme-n van orosz kurzus, de persze meglátom, mennyi időm lesz).
Legtöbb (irodai) munkakörben elvárás az angol. Kezdj el angolul mindenféle tartalmat fogyasztani, nagyon kiszélesedik a világod. Nem értesz valamit? Kumar Indiából youtubeon elmagyarázza 10 perc alatt.
Nem ismerem a helyzetedet, de alapvetően csak az angol nyelvtudás nem elég semmire. Ha nincs mellette valami képzettség, szakma (amihez értesz is!), vagy nem beszélsz még több nyelvet magas szinten, akkor -már bocsánat- baszhatod
4-es, "vagy nem beszélsz még több nyelvet magas szinten"
Hogy érted ezt pontosabban? Mit értesz a magas szint alatt? Középfok már az? És hány nyelvet értesz a "még több nyelv" alatt?
#5 Nyelvektől és szakterülettől is függ. Középfok feletti szint igen, legjobb a felsőfok ugye. Ha most tegyük fel beszélsz oroszul, franciául, németül de mondjuk A2 szinten, azzal a munkáltató nem tud mit kezdeni. Angol és mandarin C1? Na, azzal már lehet ügyeskedni.
A nyelvvizsga megléte, meg a valós tudás megint más kérdés. Másfél éve tettem le a középfokot olaszból, azóta egyáltalán nem használtam a nyelvet, most hirtelen nem tudnék megszólalni. Papírom van, de a tudás már nincs mögötte jelenleg.
Nem tudom, hogy mit vársz alapvetően a nyelvtudástól? Önmagában nem sokat ér (kivéve ha társul hozzá pár nyelv és tolmácsként monduk el tudsz helyezkedni), de egyes szakmákhoz elengedhetetlen, mivel a szakirodalom nyelve az angol.
A nyelvtudás inkább eszköz, mint cél, vagy eredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!